Έλληνας γιατρός στην Ιταλία: Αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει

Έλληνας γιατρός στην Ιταλία: Αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει Facebook Twitter
Φωτογραφία Reuters
0

Την αποκαρδιωτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Ιταλίας, με ασθενείς που έχουν κορωνοϊό να πεθαίνουν λόγω έλλειψης ΜΕΘ, περιέγραψε ένας Έλληνας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο. 

«Είναι πόλεμος. Εδώ και εβδομάδες και η κατάσταση δυστυχώς δεν καλυτερεύει καθόλου, αν και έχουμε οργανωθεί πιο καλά», είπε ο Γιώργος Γιούργος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο χειρουργός ΩΡΛ, όπως και οι συνάδελφοί του, πλέον φροντίζει νυχθημερόν ασθενείς με COVID-19.

«Εφαρμόζουμε πολεμική ιατρική»

Σε ερώτηση για το αν αποφασίζουν ποιος θα πεθάνει και ποιος όχι, απαντά χωρίς περιστροφές θετικά: «Εμείς εφαρμόζουμε πολεμική ιατρική, ιατρική μάχης, όπως γίνεται δυστυχώς στα έργα. Έρχονται οι αναισθησιολόγοι που έχουν την τελευταία λέξη στο αν θα μπει κάποιος σε μια εντατική και αποφασίζουν "αυτός μπορεί και αυτός δεν μπορεί". Είναι κατά κάποιο τρόπο ο γιατρός, ο επί γης Θεός. Δυστυχώς», λέει χαρακτηριστικά. 

Πώς αποφασίζουν ποιος θα σωθεί; «Τα κριτήρια αλλάζουν. Αν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν ασθενή υπερήλικα με βεβαρυμένο ιστορικό και έναν ασθενή πιο νέο, προσπαθούμε να κρατήσουμε τους ασθενείς γύρω στα 60-65. Δεν μιλάμε για τους ασθενείς 85-90. Μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε. Δεν φεύγουν οι υπερήλικες γιατί αυτούς χτυπάει η ασθένεια. Φεύγουν οι υπερήλικες γιατί διαλέγουμε να σώσουμε τους πιο νέους. Χτυπάει τους πάντες. Έχουμε ασθενείς από 27-28 χρονών μέχρι 90. Φεύγουν πιο εύκολα οι μεγάλοι γιατί αποφασίζουμε και ρίχνουμε όλες τις ενέργειες μας στους μεσήλικες και στους νεότερους, αλλιώς θα έφευγαν και αυτοί, σας το υπογράφω. Η κατάσταση είναι δραματική εδώ», προσθέτει ο Έλληνας γιατρός.

Το νοσοκομείο στον Μπέργκαμο είναι 900 κλινών με 100 θέσεις ΜΕΘ. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το μισό νοσοκομείο μετατράπηκε σε μονάδα αυξημένης φροντίδας για τους αμέτρητους ασθενείς. «Έχουμε βάρδιες όλοι οι γιατροί και προσπαθούμε να σώσουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε. Το νούμερο των νεκρών θα ήταν πολλαπλάσιο αν δεν κάναμε όλα αυτά που κάνουμε».

Όπως λέει παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, κάποιοι εξακολουθούν να μην τηρούν τα μέτρα. «Είμαστε κλεισμένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν και άλλοι που δεν το κάνουν». Σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών τηλεπικοινωνιών που συλλέγουν δεδομένα από κινητά τηλέφωνα, αρκετοί είναι εκείνοι που απομακρύνονται από το σπίτι τους για απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων. «Το πρώτο πράγμα που μας είπαν οι Κινέζοι ειδικοί ήταν ότι κυκλοφορούν ακόμα πάρα πολλοί στον δρόμο».

«Εμείς έχουμε 300 περιστατικά "έξω" και 100 μέσα (σ.σ στις ΜΕΘ). Κάνουμε συμβούλιο, έχουμε ταυτόχρονα ασθενείς και από άλλες ειδικότητες - από τροχαία που δυστυχώς γίνονται παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, γιατί η ζωή συνεχίζεται εκεί έξω - και πρέπει να συνεχιστεί σε ένα βαθμό μικρότερο βέβαια. Οπότε δεν μπορούμε να διαλέξουμε μόνο ασθενείς του κορωνοϊού. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που πρέπει να σωθούν, ασθενείς με εγκεφαλικά, με εμφράγματα κ.λπ».

Όπως εξηγεί, όσοι ασθενείς πεθαίνουν από τον κορωνοϊό, συνήθως καταλήγουν περίπου δύο εβδομάδες από την στιγμή που έρχονται σε επαφή. «Η ασθένεια έχει μακρά περίοδο επώασης και το βλέπουμε αυτή την στιγμή». Υπάρχουν και ασθενείς με άλλα προβλήματα, όχι ιδιαίτερα βαριά περιστατικά, που ωστόσο χάνουν την ζωή τους επειδή το σύστημα δέχεται τρομακτικές πιέσεις. «Θα τους σώζαμε αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή. Όταν μιλάμε για τέτοια νούμερα δεν υπάρχει σύστημα υγείας που να μπορεί να αντέξει. Όταν πρέπει ο γιατρός να επιλέξει ποιον θα σώσει και ποιον θα αφήσει, το σύστημα πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια του».

«Για να καταλάβετε την βαρύτητα της κατάστασης. Είχαμε έναν ασθενή ο οποίος κατέληξε, και έπρεπε να πάρουμε τηλέφωνο τους συγγενείς του, να ειδοποιήσουμε τον γιο του ότι δυστυχώς ο μπαμπάς κατέληξε. Ο γιος ήταν νοσηλευόμενος σε άλλη κλινική του νοσοκομείου μας, την ίδια στιγμή. Οπότε καταλαβαίνετε για τι μιλάμε. Είναι σκηνές πραγματικότητας στην βόρεια Ιταλία. 

Ο ίδιος κάλεσε τους πάντες να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ιταλία, και το σύστημα που είναι από τα καλύτερα η ασθένεια έχει ξεφύγει. Οι συμβουλές της πολιτείας πρέπει να ακολουθηθούν στο ακέραιο. Κάθε απερισκεψία μπορεί μετά από μία με τρεις εβδομάδες να προκαλέσει τον θάνατο κάποιων ανθρώπων. Πρέπει να μειώσετε την κοινωνική σας ζωή. Μπορεί να μην την πληρώσετε εσείς, αλλά κάποιος άλλος που δεν θα μπορεί να έχει την θεραπεία που του αξίζει», ανέφερε ο Γιώργος Γιούργος.

Όπως είπε ο κ. Γιούργος, αρκετοί γιατροί κλαίνε όταν χάνουν τους ασθενείς τους. Όταν προβλέπουν πως κάποιος ασθενής σε κρίσιμη κατάσταση θα καταλήξει, του κάνουν ένεση μορφίνης. Όμως υπάρχουν και νοσούντες που δεν δέχονται την μορφίνη που τους προτείνουν οι γιατροί, γιατί δεν αποδέχονται πως σύντομα θα πεθάνουν. 

Δείτε τις συγκλονιστικές περιγραφές του Έλληνα γιατρού

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Όλο το Χόλιγουντ στο πάρτι για τα 50ά γενέθλια του - «Ήταν απίστευτα χαρούμενος»

Διεθνή / Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Όλο το Χόλιγουντ στο πάρτι για τα 50ά γενέθλια του - «Ήταν απίστευτα χαρούμενος»

Κέικ καρότου μοιράστηκε στους καλεσμένους του, που χόρευαν όλη τη νύχτα - Μπρατ Πιτ, Τόμπι Μαγκουάιρ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ορλάντο Μπλουμ, Πάρις Χίλτον, Κάρα Ντελεβίν, Κρις Ροκ και Τζέιμι Φοξ μεταξύ των καλεσμένων του
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: 6 στους 10 νοσηλευτές σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα γιατί δεν αντέχουν άλλο

Διεθνή / Ισπανία: 6 στους 10 νοσηλευτές σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα γιατί δεν αντέχουν άλλο

Η έρευνα φέρνει στο φως τις ψυχολογικές επιπτώσεις της επαγγελματικής πίεσης, καθώς το 86% των νοσηλευτών δηλώνει ότι βιώνει έντονο άγχος, απογοήτευση και συναισθηματική εξάντληση
LIFO NEWSROOM
Κίνα: 100.000 Φοιτητές ποδηλατούν μέσα στη νύχτα για να φάνε σούπα με ντάμπλινγκ

Διεθνή / Κίνα: 100.000 φοιτητές ποδηλατούν μέσα στη νύχτα για να φάνε σούπα με ντάμπλινγκ

Η τάση ξεκίνησε ως μια αυθόρμητη διαδρομή τον Ιούνιο, όταν τέσσερις φοιτητές αποφάσισαν να πάνε με ποδήλατο στην Κάιφενγκ για να γευτούν τα περίφημα ντάμπλινγκ γκουάν τανγκ μπάο
LIFO NEWSROOM
Η συγκίνηση της Ρίτα Όρα για τον Λίαμ Πέιν - «Θέλω να αφιερώσω ένα λεπτό για να θυμηθώ κάποιον πολύ αγαπητό»

Διεθνή / Η συγκίνηση της Ρίτα Όρα για τον Λίαμ Πέιν - «Θέλω να αφιερώσω ένα λεπτό για να θυμηθώ κάποιον πολύ αγαπητό»

Η αναφορά της παρουσιάστριας των MTV Europe Awards στον δημοφιλή τραγουδιστή των One Direciton που έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη - μεταξύ άλλων - τον καλλιτεχνικό κόσμο
LIFO NEWSROOM
Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM
Τζέιμι Όλιβερ: Αποσύρθηκε παιδικό βιβλίο του μετά από καταγγελίες για προσβλητικό περιεχόμενο

Διεθνή / Τζέιμι Όλιβερ: Αποσύρθηκε παιδικό βιβλίο του μετά από καταγγελίες για προσβλητικό περιεχόμενο

Ο Τζέιμι Όλιβερ, που βρίσκεται στην Αυστραλία για την προώθηση του νέου βιβλίου μαγειρικής του, απολογήθηκε, λέγοντας ότι είναι «συντετριμμένος» που προκάλεσε πόνο
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Δεν έχουν ταυτοποιηθεί όλοι οι βιαστές της Ζιζέλ, δήλωσε η ανακρίτρια στο δικαστήριο

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Δεν έχουν ταυτοποιηθεί όλοι οι βιαστές της Ζιζέλ, δήλωσε η ανακρίτρια στο δικαστήριο

Η ανακρίτρια της «υπόθεσης Πελικό» κατέθεσε στη δίκη μετά από αίτημα ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης - Η τοποθέτηση της ανακρίτριας για τις λέξεις «βιασμός», «βιαστής» και για το τεκμήριο της αθωότητας των 50 κατηγορουμένων
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ