6 τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε αν έχετε άγχος

6 τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε αν έχετε άγχος Facebook Twitter
Αν περνά απ' το μυαλό σας κάποια ανησυχία ή σκέψη, αφήστε τη να περάσει και ανακατευθύνετε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας.
0

Αν το στρες που νιώθετε αυτή την περίοδο σας εμποδίζει από το να κοιμηθείτε καλά, είναι απόλυτα λογικό. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι και μία δύσκολη πραγματικότητα σε γενικότερο επίπεδο, μπορούν να προκαλέσουν έντονη αίσθηση άγχους και στρες, που αυτόματα επηρεάζουν έναν ολοκληρωμένο και ήρεμο κύκλο ύπνου.

Ο «καλός» ύπνος, βοηθά όχι μόνο στη βελτίωση της διάθεσης αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Το αμερικάνικο National Sleep Foundation συστήνει 7 ώρες ύπνου το λιγότερο στους ενήλικες, ενώ 8 ώρες θεωρούνται ιδανικές για τη γενικότερη ευεξία του οργανισμού.

Αν ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα πριν κοιμηθείτε κάθε βράδυ, τότε «εκπαιδεύετε» το σώμα και το μυαλό σας να χαλαρώνουν, καθώς μαθαίνουν μία συγκεκριμένη ανταπόκριση που οδηγεί στον ύπνο.

Ωστόσο, η δύσκολη περίοδος που διανύουμε μπορεί να εμποδίζει το να κοιμηθείτε τις ώρες που χρειάζεται ο οργανισμός, γι' αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές εύκολες τεχνικές για να σας βοηθήσουν:

Κάντε ασκήσεις αναπνοής

Οι ασκήσεις αναπνοής έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το στρες και το άγχος και μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες αν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι πριν τον ύπνο. Μπορείτε να ακολουθήσετε μία εύκολη τεχνική του Sleep Foundation: Κλείστε τα μάτια σας και δώστε προσοχή στην αναπνοή σας. Επικεντρωθείτε στο πώς αναπνέετε φυσικά και νιώστε τον αέρα να περνά και να φεύγει από τη μύτη ή το στόμα σας. Οραματιστείτε τη ροή του αέρα όπως περνά από το στόμα, τους αεραγωγούς, μέχρι κάτω στην κοιλιά σας και πάλι πίσω. Ερευνήστε το σώμα σας για σημεία που έχουν ένταση και όπως εκπνέετε αισθανθείτε την ένταση να αφήνει αυτό το μέρος του σώματός σας. Οραματιστείτε την αναπνοή σας να φτάνει στο μέτωπό σας, στο λαιμό σας, στους ώμους σας, στα χέρια σας. Στη συνέχεια, να απελευθερώστε την ένταση καθώς εκπνέετε. Αν περνά απ' το μυαλό σας κάποια ανησυχία ή σκέψη, αφήστε τη να περάσει και ανακατευθύνετε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας.

Μειώστε τον χρόνο στις οθόνες

Το να μην βρίσκεται κανείς μπροστά από κάποια οθόνη πριν κοιμηθεί, έχει υπάρξει από πάντα μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για έναν καλό ύπνο. Εκτός από τον αρνητικό αντίκτυπο του μπλε φωτός της οθόνης, υπάρχει κι αυτός των συνεχόμενων άσχημων ειδήσεων. Είναι σημαντικό να παραμένουμε ενημερωμένοι σχετικά με τα γεγονότα της επικαιρότητας, διατηρώντας το μέτρο. Αν διαβάζετε τις εξελίξεις πριν κοιμηθείτε, ενδεχομένως να ανέβει η αδρεναλίνη σας κι αυτό να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας.

Καθαρίστε το μυαλό σας

Αν παρακολουθήσετε κάποια σειρά ή κάποια ταινία πριν κοιμηθείτε, επιλέξτε κάποια κωμωδία ή κάτι που θα σας βοηθήσει στο να αποφύγετε τις αγχώδεις σκέψεις. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να γράψετε όλα όσα σας ανησυχούν σε ένα χαρτί, έτσι ώστε να καθαρίσετε το μυαλό σας από αυτά. Το να δείτε όλα όσα σας ανησυχούν γραμμένα, μπορεί να σας βοηθήσει στο να μοιάζουν λιγότερο αρνητικά απ' ότι πιστεύατε.

Δημιουργήστε έναν άνετο χώρο με χαμηλό φωτισμό

Οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί, που περιλαμβάνουν την παραγωγή μελατονίνης, επηρεάζονται από το φως ή την έλλειψή του. Γι' αυτό, χρειάζεται το υπνοδωμάτιό σας να έχει πολύ χαμηλό φωτισμό ή να είναι εντελώς σκοτεινό. Βεβαιωθείτε πως το κρεβάτι και τα μαξιλάρια σας είναι άνετα, ενώ τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα είναι μαλακά. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και η θερμοκρασία. Τα σώματά μας κοιμούνται καλύτερα σε χαμηλή θερμοκρασία - αλλά όχι τόσο χαμηλή ώστε να κρυώνετε ή να είστε άβολα.

Δημιουργήστε μία ρουτίνα ύπνου

Αν ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα πριν κοιμηθείτε κάθε βράδυ, τότε «εκπαιδεύετε» το σώμα και το μυαλό σας να χαλαρώνουν, καθώς μαθαίνουν μία συγκεκριμένη ανταπόκριση που οδηγεί στον ύπνο. Η ρουτίνα αυτή χρειάζεται να ξεκινά τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο. Θα μπορούσε να ξεκινά με το να κλείνετε το κινητό ή την τηλεόραση, να διαβάζετε ένα βιβλίο, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και να κλείνετε τα φώτα.

Οργανώστε και γεμίστε τη μέρα σας

Καθότι ο χρόνος στο σπίτι είναι πολύ περισσότερος και ενδεχομένως κάποιοι να εργάζονται απ' το σπίτι, είναι σημαντικό να οργανώνετε τις μέρες σας και να τις γεμίζετε με ασχολίες που σας χαλαρώνουν. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα εργασίας, μαγειρικής, φαγητού και γυμναστικής, που θα σας βοηθήσει στο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι/ες.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ