6 τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε αν έχετε άγχος

6 τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε αν έχετε άγχος Facebook Twitter
Αν περνά απ' το μυαλό σας κάποια ανησυχία ή σκέψη, αφήστε τη να περάσει και ανακατευθύνετε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας.
0

Αν το στρες που νιώθετε αυτή την περίοδο σας εμποδίζει από το να κοιμηθείτε καλά, είναι απόλυτα λογικό. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι και μία δύσκολη πραγματικότητα σε γενικότερο επίπεδο, μπορούν να προκαλέσουν έντονη αίσθηση άγχους και στρες, που αυτόματα επηρεάζουν έναν ολοκληρωμένο και ήρεμο κύκλο ύπνου.

Ο «καλός» ύπνος, βοηθά όχι μόνο στη βελτίωση της διάθεσης αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Το αμερικάνικο National Sleep Foundation συστήνει 7 ώρες ύπνου το λιγότερο στους ενήλικες, ενώ 8 ώρες θεωρούνται ιδανικές για τη γενικότερη ευεξία του οργανισμού.

Αν ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα πριν κοιμηθείτε κάθε βράδυ, τότε «εκπαιδεύετε» το σώμα και το μυαλό σας να χαλαρώνουν, καθώς μαθαίνουν μία συγκεκριμένη ανταπόκριση που οδηγεί στον ύπνο.

Ωστόσο, η δύσκολη περίοδος που διανύουμε μπορεί να εμποδίζει το να κοιμηθείτε τις ώρες που χρειάζεται ο οργανισμός, γι' αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές εύκολες τεχνικές για να σας βοηθήσουν:

Κάντε ασκήσεις αναπνοής

Οι ασκήσεις αναπνοής έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το στρες και το άγχος και μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες αν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι πριν τον ύπνο. Μπορείτε να ακολουθήσετε μία εύκολη τεχνική του Sleep Foundation: Κλείστε τα μάτια σας και δώστε προσοχή στην αναπνοή σας. Επικεντρωθείτε στο πώς αναπνέετε φυσικά και νιώστε τον αέρα να περνά και να φεύγει από τη μύτη ή το στόμα σας. Οραματιστείτε τη ροή του αέρα όπως περνά από το στόμα, τους αεραγωγούς, μέχρι κάτω στην κοιλιά σας και πάλι πίσω. Ερευνήστε το σώμα σας για σημεία που έχουν ένταση και όπως εκπνέετε αισθανθείτε την ένταση να αφήνει αυτό το μέρος του σώματός σας. Οραματιστείτε την αναπνοή σας να φτάνει στο μέτωπό σας, στο λαιμό σας, στους ώμους σας, στα χέρια σας. Στη συνέχεια, να απελευθερώστε την ένταση καθώς εκπνέετε. Αν περνά απ' το μυαλό σας κάποια ανησυχία ή σκέψη, αφήστε τη να περάσει και ανακατευθύνετε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας.

Μειώστε τον χρόνο στις οθόνες

Το να μην βρίσκεται κανείς μπροστά από κάποια οθόνη πριν κοιμηθεί, έχει υπάρξει από πάντα μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για έναν καλό ύπνο. Εκτός από τον αρνητικό αντίκτυπο του μπλε φωτός της οθόνης, υπάρχει κι αυτός των συνεχόμενων άσχημων ειδήσεων. Είναι σημαντικό να παραμένουμε ενημερωμένοι σχετικά με τα γεγονότα της επικαιρότητας, διατηρώντας το μέτρο. Αν διαβάζετε τις εξελίξεις πριν κοιμηθείτε, ενδεχομένως να ανέβει η αδρεναλίνη σας κι αυτό να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας.

Καθαρίστε το μυαλό σας

Αν παρακολουθήσετε κάποια σειρά ή κάποια ταινία πριν κοιμηθείτε, επιλέξτε κάποια κωμωδία ή κάτι που θα σας βοηθήσει στο να αποφύγετε τις αγχώδεις σκέψεις. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να γράψετε όλα όσα σας ανησυχούν σε ένα χαρτί, έτσι ώστε να καθαρίσετε το μυαλό σας από αυτά. Το να δείτε όλα όσα σας ανησυχούν γραμμένα, μπορεί να σας βοηθήσει στο να μοιάζουν λιγότερο αρνητικά απ' ότι πιστεύατε.

Δημιουργήστε έναν άνετο χώρο με χαμηλό φωτισμό

Οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί, που περιλαμβάνουν την παραγωγή μελατονίνης, επηρεάζονται από το φως ή την έλλειψή του. Γι' αυτό, χρειάζεται το υπνοδωμάτιό σας να έχει πολύ χαμηλό φωτισμό ή να είναι εντελώς σκοτεινό. Βεβαιωθείτε πως το κρεβάτι και τα μαξιλάρια σας είναι άνετα, ενώ τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα είναι μαλακά. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και η θερμοκρασία. Τα σώματά μας κοιμούνται καλύτερα σε χαμηλή θερμοκρασία - αλλά όχι τόσο χαμηλή ώστε να κρυώνετε ή να είστε άβολα.

Δημιουργήστε μία ρουτίνα ύπνου

Αν ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα πριν κοιμηθείτε κάθε βράδυ, τότε «εκπαιδεύετε» το σώμα και το μυαλό σας να χαλαρώνουν, καθώς μαθαίνουν μία συγκεκριμένη ανταπόκριση που οδηγεί στον ύπνο. Η ρουτίνα αυτή χρειάζεται να ξεκινά τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο. Θα μπορούσε να ξεκινά με το να κλείνετε το κινητό ή την τηλεόραση, να διαβάζετε ένα βιβλίο, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και να κλείνετε τα φώτα.

Οργανώστε και γεμίστε τη μέρα σας

Καθότι ο χρόνος στο σπίτι είναι πολύ περισσότερος και ενδεχομένως κάποιοι να εργάζονται απ' το σπίτι, είναι σημαντικό να οργανώνετε τις μέρες σας και να τις γεμίζετε με ασχολίες που σας χαλαρώνουν. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα εργασίας, μαγειρικής, φαγητού και γυμναστικής, που θα σας βοηθήσει στο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι/ες.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ