Tweets from Tahrir

Tweets from Tahrir Facebook Twitter
0

Τον Δεκέμβρη, λίγο πριν ξεσπάσουν τα νέα βίαια επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ, η Αχντάφ Σουέιφ παρελάμβανε το Διεθνές Βραβείο Πεζογραφίας Καβάφη και στις προθήκες των κεντρικών βιβλιοπωλείων του Καΐρου κυριαρχούσε το Tweets from Tahrir που προλόγιζε η ίδια. Η σημαντική Αιγύπτια συγγραφέας του Χάρτη της αγάπης (υποψήφιο για βραβείο Booker το 1999) και αρθογράφος της «Guardian» είναι, πάνω απ’ όλα, μια ένθερμη ακτιβίστρια. Μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Αιγύπτου και Αγγλίας, πρωτοστατεί στους αγώνες για μια ελεύθερη Παλαιστίνη, ήταν από τις πρώτες που έδωσαν δυναμικό παρών πέρυσι τον Γενάρη στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του Μουμπάρακ, ταξιδεύει ανά τον κόσμο, μιλώντας για το μέλλον της πατρίδας της, και όχι μόνο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο Cairo: Μy city, our revolution. Λίγο πριν από την ελληνική του έκδοση, θα παρευρεθεί μαζί με άλλους συγγραφείς και καλλιτέχνες από τον αραβικό κόσμο στην εκδήλωση Meeting Point 6 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.


Τις ημέρες που ακολούθησαν τα Καβάφεια αναγκαστήκαμε ν’ ακυρώσουμε τη συνάντησή μας λόγω των ταραχών, καθώς δίνατε καθημερινά το παρών στην πλατεία Ταχρίρ. Εγώ, «ασφαλής», μακριά από το κέντρο, άκουγα σχόλια που έλεγαν ότι όσοι βρίσκονταν στους δρόμους ήταν εχθροί της Αιγύπτου κι εγκληματίες. Σκέφτηκα ότι η πλειονότητα παραμένει συντηρητική και άτολμη. Εσείς ποια Αίγυπτο ονειρεύεστε;

Λοιπόν, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα κάθονται στις παρυφές των μεγάλων γεγονότων. Εγώ πιστεύω ότι στην Αίγυπτο επιτελείται κάτι πολύ μεγάλο, πολύ καλό και πολύ σπουδαίο. Αυτό που περιμένω ν’ αναδυθεί και αυτό για το οποίο αγωνίζομαι, μαζί με τόσους άλλους Αιγύπτιους, είναι μια Αίγυπτος που θα έχει πετύχει τους τρεις σημαντικούς και δεδηλωμένους στόχους της επανάστασης: ένα αξιοπρεπές οικονομικό επίπεδο για όλους (ψωμί), σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα (ελευθερία) και, φυσικά, κοινωνική δικαιοσύνη. Νομίζω ότι είναι οι ίδιοι στόχοι που επιδιώκουν και οι νέοι στην Ελλάδα. Επίτρεψέ μου να σου επισημάνω ότι «ασφαλής» θα ήσουν οπουδήποτε στην Αίγυπτο κι ότι δεν επρόκειτο για «ταραχές» αλλά για διαδηλώσεις. 


Είχε ιδιαίτερη σημασία για εσάς, ως γυναίκα αλλά και ως μουσουλμάνα, η συμπεριφορά και η βία της αστυνομίας εναντίον των γυναικών στην Ταχρίρ; Θεωρείτε ότι ήταν ικανοποιητικά τα αντανακλαστικά της κοινωνίας;

Το θέμα είναι ότι είμαι Μουσουλμάνα και γυναίκα ή ότι είμαι ζωντανό πλάσμα, άνθρωπος και πολίτης; Εννοώ, θα ήταν αποδεκτό για έναν άντρα και χριστιανό να τον ξεγυμνώσουν και να τον σύρουν στρατιώτες στην άσφαλτο, ενώ συγχρόνως άλλοι θα τον κλοτσούσαν και θα τον ποδοπατούσαν στο στήθος και στην κοιλιά; Εν πάση περιπτώσει, η κακομεταχείριση των γυναικών πυροδότησε εθνική κατακραυγή. Δύο μέρες μετά από το επεισόδιο με το «κορίτσι με το γαλάζιο σουτιέν» τρεις χιλιάδες γυναίκες κατέβηκαν και διαδήλωσαν στο κέντρο του Καΐρου και στην πλατεία Ταχρίρ. Αρκετές από τις νέες γυναίκες που κακοποιήθηκαν και δάρθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατέθεσαν αγωγή εναντίον των υπευθύνων.


Πόση πρόοδος έχει γίνει από τον περσινό Γενάρη; Είστε αισιόδοξη;

Η πιο σημαντική αλλαγή που έχει συμβεί είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν καλλιεργήσει τη δύναμη και το συναίσθημα της αυτάρκειας.  


Δεν φοβάστε ότι οι «αδελφοί Μουσουλμάνοι» συμμετέχουν υποκριτικά στις δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε να εφαρμόσουν θεοκρατικό καθεστώς;
Υπάρχει το προηγούμενο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν…

Εγώ λέω ότι πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Δεν συμμερίζομαι τις Κασσάνδρες και ιδιαίτερα τις Κασσάνδρες της Δύσης, που μιλούν εναντίον της αδελφότητας. Αν κι εφόσον αποδειχτεί ότι οι πράξεις της μουσουλμανικής αδελφότητας οδηγούν τη χώρα σε μια κατεύθυνση με την οποία διαφωνώ, τότε θα έχει έρθει η στιγμή να διαφωνήσω και να συγκρουστώ μαζί τους.  


Έχετε εκφράσει την πίστη σας στη νέα γενιά που κατέβηκε στους δρόμους κι εξακολουθεί να διεκδικεί μια δικαιότερη κοινωνία. Είναι αρκετά «ώριμη» να αναλάβει τις ευθύνες της για μια δυτικού τύπου δημοκρατία;   

Δεν έχω εκφράσει την πίστη»μου ότι η γενιά είναι ώριμη αρκετά ώστε να βιώσει μια δυτικού τύπου δημοκρατία. Ποτέ μου δεν θα έκανα μια τέτοια κίνηση πατροναρίσματος. Ούτε είμαι σίγουρη ότι μια δυτικού τύπου δημοκρατία είναι ο ιδανικός τρόπος να διαχειριστείς μια χώρα τον 21ο αιώνα. Οι νέοι μας, όπως πολλοί νέοι σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι πολύ έξυπνοι, ιδιαίτερα ενημερωμένοι, δικτυωμένοι και αφυπνισμένοι. Θα αποφασίσουν οι ίδιοι. Έχουν επίγνωση και καταγγέλλουν το γεγονός ότι η δυτική δημοκρατία, άμεσα συνδεδεμένη μ’ έναν ανεξέλεγκτο καπιταλισμό, πολύ συχνά δεν προσφέρει στις κοινωνίες αυτό που θέλει ο κόσμος. Γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες κι ότι οι πολιτικοί (όπως ο Τόνι Μπλερ) λένε ψέματα στον λαό τους. Οι νέοι παγκοσμίως προσπαθούν ν’ ανακαλύψουν νέους τρόπους οργάνωσης της κοινωνίας, που θα συμπλέουν περισσότερο με τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της πλειονότητας.


Οι νέοι της Αιγύπτου συμπεριλαμβάνουν στους αγώνες τους τις γυναίκες επί ίσοις όροις ;

Το κάνουν ήδη.  


Έχετε πει ότι η επανάσταση σας απελευθέρωσε από τις ψυχολογικές αγκυλώσεις που σας εμπόδιζαν να γράψετε για τη γενέτειρά σας, το Κάιρο, κι έτσι ολοκληρώσατε το «Κάιρο: Η πόλη μου, η επανάστασή μας». Βλέπετε την αλλαγή και στους ανθρώπους γύρω σας;  

Αυτό που λέω είναι ότι βιώνουμε μια μεγάλη αλλαγή. Ο κόσμος δεν φοβάται, οι άνθρωποι νιώθουν ότι είναι σημαντικοί και τους υπολογίζουν. Επιμένουν για τα δικαιώματά τους και θέλουν ν’ ακουστούν. Έχουν πάρει τη ζωή και τον χώρο τους στα χέρια τους.  


Σκοπεύετε να δραστηριοποιηθείτε μελλοντικά στον χώρο της πολιτικής ζωής της Αιγύπτου;

Όχι. Θα αγωνιστώ για την επανάσταση, όπως κάνω ήδη, για όσο χρειαστεί. Αλλά είμαι συγγραφέας, όχι πολιτικός.  


Στις 25 Ιανουαρίου χιλιάδες κατέβηκαν πάλι στην Ταχρίρ για την πρώτη επέτειο της επανάστασης. Αισθάνομαι ότι είστε υπερήφανη για ό,τι έχει πετύχει ο λαός σας.

Είμαι όντως πολύ υπερήφανη για όσα πετύχαμε, αλλά δεν έχουμε «ολοκληρώσει» την επανάστασή μας. Απαλλαχτήκαμε από τον Μουμπάρακ, την κορυφή του καθεστώτος, αλλά δεν απαλλαχτήκαμε από το ίδιο το καθεστώς. Έπρεπε να εμπιστευτούμε τους στρατιωτικούς, ώστε να προστατεύσουν την επανάσταση, κι εκείνοι επέλεξαν να γίνουν οι εχθροί της. Έχουμε να δώσουμε μια μεγάλη μάχη και μας περιμένουν δύσκολα χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των δεκαοχτώ ημερών πενθούσαμε τους νέους που δολοφονήθηκαν από το καθεστώς μεταξύ της 25ης Ιανουαρίου και της 11ης Φεβρουαρίου 2011. Αλλά από τότε ο στρατός έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους και μέχρι και αυτή την εβδομάδα πένθους ακόμα πιο πολλοί νέοι έχουν πεθάνει. Οπότε, είμαστε υπερήφανοι, αποφασισμένοι κι αισιόδοξοι, αλλά και θλιμμένοι, όταν αναλογιζόμαστε το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν τόσοι άνθρωποι στην Αίγυπτο.  


Ποιο είναι το αγαπημένο σας ποίημα του Καβάφη; 

Η «Ιθάκη».  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Lgbtqi+ / Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Η κλινική ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Orlando LGBT+ σε μια συγκινητική, διαφωτιστική και ενδυναμωτική συζήτηση για την πορεία που έχει διανύσει η εγχώρια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και η ίδια, προς την ορατότητα και για όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για την ισότητα και την αποδοχή άμεσα, εδώ και τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Συνέντευξη / Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί πώς πήρε το όνομά του, ποιο είναι το πρόβλημα με τις περιουσίες των Χειμαρριωτών, τι θα κάνει αν πάει στην Ευρωβουλή και δηλώνει πως θα υπερασπιζόταν με χαρά τα δικαιώματα oποιασδήποτε άλλης μειονότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ