Πώς ξεκίνησε το Exit Festival ;
Το πρώτο Exit ήταν βασικά ένα φεστιβάλ διαμαρτυρίας εναντίον του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς που ξεκίνησε μέσα από το πανεπιστήμιο, διήρκεσε 100 ημέρες και συμμετείχαν κυρίως τοπικές μπάντες. Μετά την πτώσητης δικτατορίας συνεχίσαμε να διοργανώνουμε ένα φεστιβάλ που άρχισε να παίρνει μια διαφορετική μορφή σε σχέση με αυτή που είχε όταν ξεκινούσε. Σήμερα διαρκεί 4 ημέρες, διοργανώνεται μέσα στο εκπληκτικό κάστρο του Νόβι Σαντ και είναι ένα πολύ εκλεκτικό μουσικό φεστιβάλ, που συγκεντρώνει πολλές και διαφορετικές μπάντες απ’ όλο τον κόσμο.
Έχουμε, επίσης, καταφέρει να διαθέτουμε 20 διαφορετικές σκηνές, καθεμιά με τον δικό της προγραμματισμό, budget και ομάδα που την τρέχει. Βέβαια, κάθε χρόνο το line up καθορίζεται από το κόστος κάθε μπάντας και από το ποιοι καλλιτέχνες βρίσκονται σε περιοδεία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Προσπαθούμε πάντα να κάνουμε σωστές επιλογές, που να είναι κοντά στο προφίλ του Exit και μακριά απ’ το mainstream.
Πιστεύεις πως η επιτυχία του Exit έχει επηρεάσει την κουλτούρα της Σερβίας;
Οι Σέρβοι είναι πολύ καλοί σ’ ένα πράγμα και αυτό είναι η διασκέδαση. Φέτος περιμένουμε περίπου 40-45.000 θεατές απ’ όλο τον κόσμο. Από αυτούς οι 30.000 θα είναι Σέρβοι. Μάλιστα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών του Exit που αγοράζει εισιτήριο πολύ πριν ανακοινωθεί το line up, και αυτό είναι τεράστια επιτυχία για εμάς. Ο κόσμος ξέρει ότι θα παρακολουθήσει ένα πολύ καλό φεστιβάλ σε άψογες συνθήκες και με πολύ χαμηλό εισιτήριο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Το BBC έγραψε πως το Exit Festival βοήθησε τη Σερβία να ξεφύγει από το παρελθόν της…
Οπωσδήποτε. Εμείς προσπαθούμε να προβάλλουμε ένα καινούργιο πρόσωπο της Σερβίας. Όχι όμως μόνο για τη Σερβία, αλλά για ολόκληρη τη περιοχή της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στους ανθρώπους πως είμαστε γεμάτοι πολύ ταλαντούχους και δημιουργικούς ανθρώπους, που ζητούν ευκαιρίες για να μπορέσουν να εκφραστούν. Και θέλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Βρισκόμαστε σε αποστολή.
Έχουμε μια πολύ καθαρή οπτική σχετικά με το μέλλον των χωρών της περιοχής. Όταν οι χώρες της περιοχής γίνουν «κανονικές» και αποκτήσουν ένα «κανονικό σύστημα αξιών», τότε κι εμείς θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με την πολιτική.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει αρκετές ομοιότητες με τη Σερβία. Γιατί πιστεύεις ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα φεστιβάλ ανάλογου μεγέθους με το Exit;
Νομίζω ότι μπορείτε να διοργανώσετε ένα τέτοιο φεστιβάλ, αλλά θα πρέπει να καταλάβετε ότι πιο πολύ μετράει η στιγμή, το μομέντουμ που συντελείται αυτή η πολιτιστική αλλαγή. Παντού είναι πιθανό να διοργανωθεί ένα τέτοιο φεστιβάλ. Αλλά χρειάζεται χρόνο και καλή στρατηγική. Το Exit πάτησε πάνω σε μια επανάσταση και κατά τη διάρκεια της επανάστασης τα πάντα μοιάζουν ν’ αλλάζουν. Οι τεκτονικές πλάκες μετακινούνταν συνεχώς κι εμείς στεκόμασταν από πάνω τους και κινούμασταν μαζί τους. Αποτελούσαμε μέρος αυτής της κίνησης, της αλλαγής. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς το ότι ξεκινήσαμε τη δεδομένη κοινωνικοοικονομική και πολιτική στιγμή.
Ποιες μπάντες θα ήθελες να παίξουν στο Exit τα επόμενα χρόνια;
Μπορώ να σου πω μια μπάντα σίγουρα, αλλά δεν μπορώ να σου αναφέρω τις υπόλοιπες, γιατί έτσι θα ανεβάσουμε την τιμή τους. Θα θέλαμε να έχουμε τους Radiohead. Νομίζω ότι θα ταίριαζαν απόλυτα στο Exit κι έχουν πάρα πολλούς φαν στη Σερβία.
σχόλια