Οι ρευματοπαθείς αντιμέτωποι με τις συμπληγάδες της πανδημίας

Οι ρευματοπαθείς αντιμέτωποι με τις συμπληγάδες της πανδημίας Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Του Λεωνίδα Φωτιάδη
Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα ΑΚΕΣΩ -μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν

Μετά από μια μακρά περίοδο έντονης συλλογικής προσπάθειας, φάνηκε ότι το 2020 θα ήταν μια χρονιά αναγέννησης - όμως τα δύσκολα δεν άργησαν να φανούν. Ήδη από τους πρώτους μήνες, καλούμαστε να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε την υγεία μας από μία νέα πανδημία που μετράει στο πέρασμά της δεκάδες χιλιάδες θύματα. Για μερικούς, είναι η πρώτη φορά που καλούνται να ενεργήσουν υπεύθυνα ώστε να διαφυλάξουν την υγεία των ίδιων και των γύρω τους.

Για τους ρευματοπαθείς είναι μια ακόμη μάχη από την οποία καλούμαστε να βγούμε κερδισμένοι με μόνο τρόπαιο την ακεραιότητα της υγείας μας. Όσοι δεν γνωρίζουν τη φύση των ρευματικών νοσημάτων, ενδέχεται να πιστεύουν ότι αφορούν σε μερικές ενοχλήσεις ή πόνους στις αρθρώσεις, οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο μυοσκελετικό σύστημα ενός οργανισμού, που όμως αντιμετωπίζονται με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αυτό είναι ένα μέρος της αλήθειας, που κρύβει όμως πολλά περισσότερα.

Τόσο η καταπόνηση του οργανισμού λόγω της φύσης των νοσημάτων, όσο και η συνεχής λήψης φαρμακευτικής αγωγής (είτε ανοσοκαταστολή είτε ανοσορρύθμιση – έννοιες τις οποίες ένας επιστήμονας υγείας μπορεί να εξηγήσει επαρκώς) καθιστούν τους ρευματοπαθείς μέλη της περιβόητης στις ημέρες μας κοινότητας των ευπαθών ομάδων. Για το λόγο αυτό οι πάσχοντες από ρευματοπάθειες ακόμη από την προ-κορωνοϊού περίοδο όπου η εποχιακή γρίπη φάνταζε στα μάτια των περισσοτέρων ως η υπέρτατη απειλή, λάμβαναν τα δικά τους μέτρα ώστε να προφυλάξουν την υγεία τους.

Άμεση η ανάγκη να προστατευτούν οι ρευματοπαθείς στον χώρο εργασίας

Ως κοινωνία καλούμαστε να συμμορφωθούμε με ένα σύνολο νέων κανόνων, οι οποίοι επιβάλλουν τον κατ' οίκον εγκλεισμό και την κοινωνική αποστασιοποίηση ως τα αποδοτικότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Ερχόμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι με μια άγνωστη μέχρι πρότινος πραγματικότητα, που δημιουργεί φόβους και αβεβαιότητα για το μέλλον. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, πέρα από την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, καλούνται να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα, όπως η δυσκολία στην πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή και στις Υπηρεσίες Υγείας, ενώ ήδη υπάρχει βαθύς προβληματισμός στην κοινότητα των ασθενών σχετικά με την επισφαλή θέση τους στο εργασιακό περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε συνθήκες συνωστισμού εντείνει τον φόβο των ασθενών, οι οποίοι διστάζουν να προσέλθουν σε χώρους όπου τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ). Για την επίλυση του προβλήματος έχει ενεργοποιηθεί από το κράτος η δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης, όπου δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του ασθενούς για τη χορήγηση των συνταγών. Ωστόσο, στον εργασιακό τομέα η κατάσταση παραμένει νεφελώδης, αφού δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί ο τρόπος μεταχείρισης των ρευματοπαθών οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Οι ρευματοπαθείς αντιμέτωποι με τις συμπληγάδες της πανδημίας Facebook Twitter
Λεωνίδας Φωτιάδης

Η συμμόρφωση στην αγωγή και η επικοινωνία με τον γιατρό διαφυλάσσουν την υγεία μας

Πέρα από τη συμμόρφωση στα μέτρα προφύλαξης για τη μετάδοση του COVID19, είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε πιστοί στις βασικές αρχές που διέπουν τη ζωή ενός εκπαιδευμένου ασθενούς, δηλαδή να διατηρήσουμε σωστή επικοινωνία και συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό μας και απόλυτη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή. Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η συνεργασία γιατρού και ασθενούς είναι αυτή που θα οδηγήσει στην όσο γίνεται πληρέστερη θωράκιση της υγείας μας και γι' αυτό δεν θα ήταν συνετό να διακόψουμε την επικοινωνία μας με τον ιατρό που μας παρακολουθεί. Η περιορισμένη πρόσβαση σε νοσοκομεία ή και ιατρεία δεν σημαίνει ότι κάθε ασθενής αναλαμβάνει τη διαχείριση του νοσήματός του μόνος του απ' το σπίτι του. Η διατήρηση της επικοινωνίας με τον γιατρό κρίνεται εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη την περίοδο που διανύουμε.


Όσον αφορά τους χρόνιους ασθενείς, η ουσιαστική αντιμετώπιση του νοσήματος έγκειται στην μακροχρόνια συμμόρφωση στην εξατομικευμένη θεραπεία, ώστε να εξασφαλίζονται τα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα. Έτσι, θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε σταθερή την κατάσταση της υγείας μας, κάτι που είναι ακόμα πιο αναγκαίο αυτό το διάστημα, εξαιτίας της ψυχολογικής πίεσης την οποία αισθανόμαστε. Επισημαίνουμε ότι μια πιθανή διακοπή της θεραπευτικής αγωγής πρόκειται να αποσταθεροποιήσει την υγεία ενός ρευματοπαθούς, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο, εφόσον η επαναφορά του στην πρότερη κατάσταση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη.

Σε αυτή πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους, έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας και στην υγεία μας να μην οπισθοχωρήσουμε ως προς την υπεύθυνη διαχείριση του νοσήματός μας, συνεχίζοντας να τηρούμε το θεραπευτικό πλάνο που έχουμε συνδιαμορφώσει με τον θεράποντα ιατρό, ώστε να ξεπεράσουμε τις συμπληγάδες και η επόμενη μέρα-μετά την πανδημία- να μας βρει υγιείς και αισιόδοξους.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM