ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ο καλλιτέχνης Olafur Eliasson ξεκίνησε να ανεβάζει μια σειρά με διαδραστικά έργα για την Ημέρα της Γης

Ο καλλιτέχνης Olafur Eliasson ξεκίνησε να ανεβάζει μια σειρά με διαδραστικά έργα για την Ημέρα της Γης Facebook Twitter
Φωτό: Olafur Eliasson
0

Ο Δανό-Ισλανδός, εννοιολογικός καλλιτέχνης Olafur Eliasson παρουσιάζει σήμερα το καινούριο του έργο με τίτλο  «Earth Perspectives» τιμώντας με αυτό τον τρόπο την 50ή επέτειο της Ημέρας της Γης.

Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα του καλλιτέχνη καθώς καλεί όλους τους θεατές σε μαζική συμμετοχή σε όλο τον πλανήτη. Ο Eliasson έχει ξεκινήσει να ανεβάζει κάθε μία ώρα από τις 10πμ στο Instagram- θα ακολουθήσουν άλλες 8 αναρτήσεις- έντονες πορτοκαλί και ροζ εικόνες της Γης με μια κουκκίδα στη μέση. Οι άνθρωποι πρέπει να κοιτάζουν την κουκκίδα για 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να επικεντρώνονται σε μια κενή επιφάνεια όπου μια εικόνα θα εμφανίζεται σε διαφορετικά χρώματα. Κι αυτό είναι στην πραγματικότητα το νέο έργο τέχνης του - μια νέα άποψη του κόσμου.

Ο Eliasson παραδέχτηκε ότι το εν λόγω art project δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. «Η υπέροχη αφορμή της Ημέρας της Γης μας επιτρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να κοιτάξουμε τον πλανήτη από απέναντι και να αναγνωρίσουμε ότι είναι κάτι που είναι τόσο δύσκολο και αδύνατο να κατανοηθεί. Κάπως μας διαφεύγει.

Ο καλλιτέχνης Olafur Eliasson ξεκίνησε να ανεβάζει μια σειρά με διαδραστικά έργα για την Ημέρα της Γης Facebook Twitter
Φωτό: Walter Bieri/EPA

Είναι κάπως σαν το παγκόσμιο κλίμα, είναι τόσο απέραντο και αφηρημένο και γεμάτο αριθμούς και τρελούς ανθρώπους... πώς θα βοηθήσω στη γη; Ή μήπως έχετε κάποια άποψη πάνω σε αυτό;» λέει ίδιος και συνεχίζει:


«Ίσως δεν είναι ο πλανήτης που κινδυνεύει. Στην πραγματικότητα, η ανθρώπινη φυλή εξαφανίζεται. Ο πλανήτης θα είναι καλά. Δώστε του μερικές χιλιάδες χρόνια αφού οι άνθρωποι θα έχουν γαμήσει τα πάντα και η Γη θα ευδοκιμήσει και πάλι και θα είναι πράσινη και υπέροχη».

Οι εννέα εικόνες της Γης θα εμφανίζονται με διαφορετικά μέρη στο κέντρο τους. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται το Mariana Trench στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποία βρίσκεται στα 11.000 μέτρα βάθος. Αν και είναι η βαθύτερη τάφρος στη γη ωστόσο εξακολουθεί να είναι ένα μέρος όπου έχουν βρεθεί πλαστικά σκουπίδια.

View this post on Instagram

Today we launch Olafur Eliasson’s #EarthPerspectives - a new participatory artwork for Earth Day 2020 as part of the Serpentine's #BacktoEarth project ? 'Earth perspectives' presents nine views of the world in nine artworks for #EarthDay2020. Tap the link in bio to download the images & take part. #EarthPerspectives – 2/9: The Mariana Trench ? Located in the western Pacific Ocean east of the Philippines, the Mariana Trench is the deepest trench on Earth, reaching almost 11 kilometres below sea level. If Mount Everest were dropped into the Mariana Trench, its peak would still be over 1 kilometre underwater! Despite the trench’s geological and environmental extremity, both living organisms and human-made plastics have been found at its bottom – even the deepest point on earth is not beyond the reach of life or pollution. The deep ocean is a world without sunlight, of freezing temperatures and immense pressure, and it has remained largely unexplored by humans – ‘aquanauts’ – until recently. Some call it the Earth’s last frontier. As we learn more about what goes on in the dark, high-pressure depths of the Mariana Trench, we gain a window not only into our past and how life on Earth first took hold, but also into the capacity for adaptation and resilience that the creatures living in one of the most inhospitable places on the planet display.

A post shared by Serpentine Galleries (@serpentineuk) on

Άλλες τοποθεσίες είναι το Great Barrier Reef, ο ποταμός Γάγγης στην Ινδία, οι πάγοι της Γροιλανδίας και τα βουνά Simien στην Αιθιοπία και τον Ισημερινό.


Υπάρχει επίσης και το Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, μια συναρπαστική ιστορία σύμφωνα με τον Eliasson, καθώς ενώ ήταν ο τόπος που έγινε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία, τώρα είναι ένα μέρος όπου ευδοκιμεί σπάνια και απειλούμενη άγρια ζωή.


Ο Eliasson είπε ότι μέσα από το έργο του θέλει να κοιτάξουμε τη Γη από απόσταση, κάνοντας ένα βήμα πίσω για να ξανασκεφτούμε την στάση μας απέναντί της και να την ξανασχεδιάσουμε.

Ο καλλιτέχνης είναι πιο γνωστός για την εγκατάσταση του Weather Project στο Turbine Hall το 2003. Ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς εγκαταστάσεις στην ιστορία της Tate Modern και δέχθηκε χιλιάδες επισκέπτες που ξάπλωναν και απολάμβαναν το εκθαμβωτικό ψεύτικο ηλιακό φως.

Ο Eliasson επέστρεψε στην Tate Modern πέρυσι, όταν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη έρευνα του συμπεριλαμβανομένου και ενός διαδρόμου ομίχλης που μπέρδευε τις ανθρώπινες αισθήσεις.

Το έργο της Ημέρας της Γης ανατέθηκε από τη γκαλερί Serpentine στο Λονδίνο ως μέρος του γενικότερου πρότζεκτ Back to Earth, στα πλαίσια του οποίοι ζητήθηκες από καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και στοχαστές να ανταποκριθούν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

View this post on Instagram

? SPECIAL PRE-EARTH DAY ANNOUNCEMENT ? Tomorrow, Olafur Eliasson will launch a new participatory artwork for Earth Day 2020 as part of the Serpentine's #BacktoEarth project ⚡️ . 'Earth Perspectives' invites us all to become artists. Nine online artworks will be available to download and share from 10am. We urge and encourage everyone to take part and spread the message of Earth Day. In this period of isolation, our collective action matters more than ever. Tune into Instagram Live tomorrow, 22nd April, at 11am BST or UK time for a special broadcast with @studioolafureliasson in conversation with the Serpentine's Artistic Director, Hans Ulrich Obrist on @serpentineuk #EarthPerspectives #BacktoEarth #earthday2020

A post shared by Serpentine Galleries (@serpentineuk) on

Πηγή: The Guardian

Culture
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ