Χονγκ Κονγκ: Η καραντίνα στα σπίτια- κλουβιά των σχεδόν 9 τετραγωνικών μέτρων

Χονγκ Κονγκ: Η καραντίνα στα σπίτια- κλουβιά των σχεδόν 9 τετραγωνικών μέτρων Facebook Twitter
Πηγή φωτό CNN/ Benny Lam, SOCO
0

Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, ο Lum Chai πήγαινε στο πάρκο για να πιει μπύρες με φίλους, προκειμένου να ξεφύγει από τον μικροσκοπικό χώρο στον οποίο ζει. Τώρα ο 45χρονος περπατά στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ μόνος, για να μείνει μακριά από τους γείτονές του.

Η προσεκτική τήρηση των αποστάσεων στο σπίτι, λόγω του κορωνοϊού, δεν είναι μια επιλογή που έχει ο Lum. Ζει σε ένα από τα λεγόμενα σπίτια- κλουβιά του Χονγκ Κονγκ, διαμερίσματα χωρισμένα για να ζουν πολλοί άνθρωποι. Αυτό συχνά σημαίνει ότι υπάρχει χώρος μόνο για ένα κρεβάτι και μερικά ρούχα. Ο κοντινότερος γείτονας απέχει ελάχιστα μέτρα. Βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο.


Τα σπίτια- κλουβιά είναι μικρότερα από 9,2 τετραγωνικά μέτρα. Οι τουαλέτες είναι κατά κύριο λόγο κοινόχρηστες και δεν υπάρχουν κουζίνες, μόνο εστίες κουζίνας. Τα «σπίτια» χωρίζονται με αυτοσχέδιους τοίχους.


Ο Lum, που είναι άνεργος, λέει ότι πληρώνει 232 δολάρια για ένα διαμέρισμα το οποίο είναι χωρισμένο για να κατοικούν 10 άνθρωποι. Η κατάστασή του είναι ακραία, αλλά όχι ασυνήθιστη. Στο Χονγκ Κονγκ 9 στους 10 ανθρώπους ζουν σε χώρο μικρότερο των 70 τετραγωνικών μέτρων, αλλά πληρώνουν από τα υψηλότερα ενοίκια στον κόσμο.


Παρότι το Χονγκ Κονγκ είναι ένα πλούσιο οικονομικό κέντρο, απτελεί και ένα από τα μέρη του πλανήτη με τις μεγαλύτερες οικονομικές ανισότητες. Εκτιμάται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ο κορωνοϊός κάνει ακόμη πιο αισθητές αυτές τις ανισότητες, καθώς οι φτωχοί αναγκάζονται να περιοριστούν στα σπίτια- κλουβιά που ζουν.


Την ίδια ώρα, πολλοί το τελευταίο διάστημα ζητούν βοήθεια από τη φιλανθρωπική οργάνωση Impact HK- σύμφωνα με τον ιδρυτή της Τζεφ Ροτμέγερ- επειδή έχουν μειωθεί οι ώρες που δουλεύουν ή έχουν απολυθεί. Σε άλλους έχει γίνει έξωση, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο.


Πολλοί συνωστίζονται στα συσσίτια της οργάνωσης και στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ένα γεύμα, ξεχνούν τις οδηγίες για τήρηση των αποστάσεων. «Βλέπουμε λίγο περισσότερο πανικό και φόβο γιατί η αλήθεια είναι πως αν δεν πάρουν τρόφιμα εδώ, πιθανότατα δεν θα φάνε», λέει ο Ροτμέγερ.


Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM
50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM