5 αθηναϊκές εκκλησίες με ιστορία

5 αθηναϊκές εκκλησίες με ιστορία Facebook Twitter
Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης
0



Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, στον λόφο του Φιλοπάππου

Η ιστορική εκκλησία που χρονολογείται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο ναό αρχιτεκτονικά, με θολωτή, βασιλική, μονόκλιτη κυλινδρική στέγη και πλακοσκέπαστη. Το όνομά της οφείλεται σε μια ιστορία, κατά την οποία τον 17ο αιώνα η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου προστάτεψε τους πιστούς από την επίθεση που δέχτηκαν από ένα μεγάλο κανόνι, τη «Λουμπάρδα». Η περιφορά του επιταφίου στον πλακόστρωτο πεζόδρομο γύρω από την εκκλησία είναι από τις πιο αγαπημένες για τους Αθηναίους και πολλούς τουρίστες.

Μονή Καισαριανής, στον Υμηττό

Στο «σαλόνι» του Υμηττού η ξακουστή και αρχιτεκτονικά μοναδική Μονή Καισαριανής ανοίγει τις πόρτες της στους πιστούς για να απολαύσουν μια ιδιαίτερη περιφορά του επιταφίου. Η περιφορά γίνεται πρωινές ώρες και δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες. Η βυζαντινή αρχιτεκτονική και η ατμόσφαιρα του δάσους θα σε κάνουν να νιώσεις ότι είσαι σε κάποιο χωριό μακριά από την Αθήνα.

Αγία Ειρήνη, στην οδό Αιόλου

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στο κέντρο της πόλης, είναι γνωστή για τις πασχαλινές λειτουργίες καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Εκεί μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη γνωστή ελληνική βυζαντινή χορωδία και να θαυμάσει από κοντά την εντυπωσιακή εκκλησία που ήταν παλιά η Ιερά Μητρόπολη της Αθήνας.

Άγιος Γεώργιος, στον Λυκαβηττό

Λίγα μόλις μέτρα από το μετρό του Ευαγγελισμού βρίσκεται το γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Οι Αθηναίοι που μένουν στην περιοχή, και όχι μόνο, ανεβαίνουν τον πλακόστρωτο δρόμο, κρατώντας τις λαμπάδες τους στο χέρι. Ο Άγιος Γεώργιος προσφέρει μια φαντασμαγορική εμπειρία με τα δεκάδες πυροτεχνήματα που, σε συνδυασμό με την απίστευτη θέα σε όλη την Αθήνα, κάνουν τον Λυκαβηττό τον τέλειο προορισμό για το βράδυ της Ανάστασης.

Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα

Στην Πλάκα θα συναντήσεις τα πιο όμορφα στιγμιότυπα του αθηναϊκού Πάσχα. Οι Άγιοι Ανάργυροι (Μετόχι Αγίου Τάφου) στα Αναφιώτικα είναι η ιδανική εκκλησία για το βράδυ της Ανάστασης. Το Άγιο Φως φτάνει πρώτο εκεί από τα Ιεροσόλυμα και η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή και κατανυκτική. Στην Πλάκα γίνεται επίσης η διασταύρωση των επιταφίων των ναών του Σωτήρος, της Αγ. Αικατερίνης και της Παναγίας της Γρηγορούσας.

Αθήνα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM