ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Βραδιές θερινού σινεμά για δεύτερη χρονιά στην Κυψέλη

Βραδιές θερινού σινεμά για δεύτερη χρονιά στην Κυψέλη Facebook Twitter
0

Σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, την Κυψέλη, διοργανώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά οι βραδιές "Σινεμά στη Γειτονιά" από την τοπική ομάδα κατοίκων "Η Κυψέλη μας" και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αθηνών των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

Κάθε Τετάρτη, προβάλλονται δωρεάν ταινίες στο μικρό θεατράκι στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στο ύψος της Μεγίστης. Πρόκειται για ταινίες που μπορούν να δουν και μικροί και μεγάλοι. Η ταινία της εβδομάδας βγαίνει μετά από σχετική ψηφοφορία στη σελίδα της ομάδας στο facebook (facebook.com/kypseli2012). Άκρως δημοκρατικά δηλαδή. Την προηγούμενη Τετάρτη προβλήθηκε η γνωστή κωμική ταινία κινουμένων σχεδίων "Η εποχή των Παγετώνων".

"Η Κυψέλη μας" είναι μια ανοικτή συλλογικότητα, χωρίς καταστατικό και λοιπά "όργανα" παρά μια γενική συνέλευση που διοργανώνεται κάθε δεκαπενθήμερο και ορίζει τις επόμενες δράσεις. Ως στόχους έχουν θέσει να βγάλουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους για να επανασυνδεθεί ο κοινωνικός ιστός της γειτονιάς. Τα μέλη της είναι άνθρωποι που αγαπούν την Κυψέλη, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μην αναλώνονται στις δυσλειτουργίες της περιοχής τους, αλλά να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βελτιωθεί έστω ελάχιστα η ζωή των κατοίκων. Μιλήσαμε με ένα από αυτά, τη Γωγώ Παπαδοπούλου.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε;

Μια καλά αυτοοργανωμένη παρέα γειτόνων μπορεί να προσφέρει ψυχαγωγία, πολιτισμό και ευκαιρίες κοινωνικής συνοχής ακριβώς όπως γινόταν παλιά στις γειτονιές. Ιδιαίτερα δε, όταν συνεννώνει τις δυνάμεις της με άλλες δομές όπως στην περίπτωσή μας με τα Π.Χ SOS, ΒΑΒΕΛ και περιφέρεια, το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται και ίσως βγάζει και σημαντικά κοινωνικά μηνύματα περί ομαδικότητας και συντροφικότητας που από τις μέρες μας λείπουν.

Σε ποιους απευθύνεστε;

Σε όλους (μικρούς μεγάλους) που θέλουν να ζήσουν μια βραδιά με καλές ταινίες, κάτω από τα δέντρα της πλατείας, μπροστά σε μια οθόνη που κάποιος είχε, ένα ηχείο που κάποιος άλλος βρήκε στην αποθήκη. Σε όποιον θέλει να καθήσει σε ανάποδους κουβάδες, ή να φέρει τα καρεκλάκια του ή αν είναι μεγάλος, να καθήσει σε καρέκλες που τα γειτονικά μαγαζιά μας προσφέρουν με χαρά. Άλλωστε κάπως έτσι γινόταν και παλιά. Οι γειτονιές αλλάζουν, αλλά οι άνθρωποι μέσα τους χαίρονται με ό,τι πάντα τους έκανε χαρούμενους: την καλή παρέα.

Τι άλλο οργανώνετε;

Πολλά και διάφορα. Κάθε Πέμπτη μαζευόμαστε και τραγουδάμε -έχουμε και ακορντεον, κιθάρα, πιάνο και ψάχνουμε και για μπουζουκάκι κλπ. Συγκεντρώνουμε και μοιράζουμε ρούχα. Οργανώνουμε περιπάτους, γιορτές στο δρόμο τα Χριστούγεννα και τις Αποκριές, συναυλίες, αλλά και εργαστήρια με ότι γνωρίζει ο κάθε ένας μας που το μαθαίνει και στους υπόλοιπους: μπαλκονοκηπουρική, χορούς, χρήση υπολογιστή, φιλανάγνωση, υγιεινή και ασφάλεια στο σπίτι. Γενικά πάντως η φιλοσοφία της ομάδας είναι να μοιραζόμαστε κάθε τι καλό που διαθέτουμε ως γνώση, ικανότητα, εμπειρία εξοπλισμό κλπ και μέσα από αυτό να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις με τους γείτονες όποιοι και αν είναι αυτοί, αρκεί να ακολουθούν τις ίδιες αρχές με εμάς. Κάθε ένας είναι ελεύθερος να εμπλακεί όπου και όπως επιθυμεί.

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM