Οι επιστήμονες που μελέτησαν ένα κοχύλι, το οποίο πιστεύεται πως είναι το παλιότερο πνευστό όργανο αυτού του τύπου στον κόσμο, έδωσαν στη δημοσιότητα μία εγγραφή του ήχου του.
Το κοχύλι είχε εντοπιστεί σε σπήλαιο στα Πυρηναία το 1931 και σε μεγάλο βαθμό είχε αγνοηθεί, ωστόσο, επιστήμονες από τρία γαλλικά ιδρύματα έδωσαν στη δημοσιότητα μία νέα μελέτη η οποία περιείχε την ηχογράφηση. Το κοχύλι (Charonia lampas) είναι σπασμένο στην άκρη του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άνοιγμα διαμέτρου 3,5 εκατοστών περίπου. Η άκρη θεωρείται το πιο σκληρό κομμάτι του, αναφέρουν οι επιστήμονες, και το σπάσιμο δεν είναι τυχαίο.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις κοπής, διάτρησης και διακόσμησης με τη χρήση αιματίτη, μιας κόκκινης χρωστικής ουσίας η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και για τις βραχογραφίες που έκαναν διάσημο το σπήλαιο Marsoulas, στο οποίο βρέθηκε το κοχύλι. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με έναν μουσικό για να επαληθεύσουν την υπόθεσή τους - ότι το κοχύλι χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ήχου. Ο μουσικός κατάφερε να βγάλει ήχους από αυτό οι οποίοι ήταν κοντά στις νότες Ντο, Ντο Δίεση και Ρε.
Το ασυνήθιστο άνοιγμα και η οργανική επικάλυψη που εντοπίστηκε σε αυτό, οδήγησαν τους επιστήμονες στο να υποθέσουν ότι ένα επιστόμιο είχε αρχικά επικολληθεί στο κοχύλι. Η παρουσία επιστόμιων σε πολλά άλλα κοχύλια ανά τον κόσμο συνηγορεί υπέρ αυτής της ερμηνείας, αναφέρει ο αρχαιολόγος Gilles Tosello του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, που συνυπογράφει τη μελέτη.
Η χρονολόγηση με άνθρακα, που πραγματοποιήθηκε σε ένα κάρβουνο και ένα οστό αρκούδας από την ίδια διαστρωμάτωση με το κοχύλι, έδειξε πως τα αντικείμενα έχουν ηλικία 18.000 ετών. Αυτό κάνει το κοχύλι το παλαιότερο πνευστό μουσικό όργανο αυτού του τύπου.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που το δημιούργησαν, δεν το έφτιαξαν απαραιτήτως για να φτιάχνουν μουσική με τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, ανέφερε ο Tosello στο CNN. «Μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο επικοινωνίας», ανέφερε συμπληρώνοντας πως ίσως χρησιμοποιήθηκε για τελετουργίες που συνδέονται με τα έργα τα οποία εντοπίστηκαν στις σπηλιές.
Οι ερευνητές εντόπισαν ομοιότητες με υλικά που βρέθηκαν σε άλλες σπηλιές κατά μήκος της ακτογραμμής της Β. Ισπανίας, γεγονός που τους οδηγεί στην υπόθεση πως πρόκειται για νομαδικές φυλές κυνηγών. Πλέον εργάζονται για τη δημιουργία ενός αντιγράφου, με εκτύπωση 3D, ώστε να μάθουν περισσότερα για μία μικρή διάτρηση, που εντοπίστηκε στο κοχύλι. Παράλληλα θα ερευνήσουν πόσο μακριά μπορούσε να φτάσει ο ήχος του.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.
Με πληροφορίες από CNN