Το μέλλον της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας

Το μέλλον της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας Facebook Twitter
7

"Το να προσπαθεί να συγχρονιστεί κάποιος με τις εξελίξεις της τεχνολογίας λήψης και αναπαραγωγής κινούμενων εικόνων, είναι σαν ένας αγώνας δρόμου όπου η γραμμή του τερματισμού μονίμως μετακινείται."

Αφού εξοπλίσαμε τα σπίτια μας με κάθε είδους οθόνη και συσκευή λήψης εικόνων High Definition (τα περισσότερα κινητά τραβάνε video 1080), θαυμάσαμε την κρυστάλλινη ευκρίνεια των blu-ray, άρχισε να κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή της η τεχνολογία 4Κ που δίνει εικόνα τετραπλάσιας ευκρίνειας από αυτή της Full HD. Τί μέλλει γενέσθαι όμως με το τηλεοπτικό σήμα;

Στην Ιαπωνία λοιπόν, όπως μας ενημερώνει το άρθρο του περιοδικού Filmmaker, ήδη η κρατική τηλεόραση, NHK, ετοιμάζεται πυρετωδώς για προβολή τηλεοπτικού σήματος που θα ξεκινήσει το 2016, με στόχο την κάλυψη όλης της Ιαπωνίας μέχρι το 2020.

The Chorus, το σίριαλ που γυρίζεται σε 8Κ

Ο οργανισμός ΝΗΚ πειραματίζεται ήδη με περιεχόμενο γυρισμένο σε 8K, προβάλλοντας ήδη μια πιλοτική σειρά, το The Chorus, σε αυτό το υψηλότατης ανάλυσης φορμά, που το ονομάζει Super Hi-Vision. Στον υπόλοιπο κόσμο το τηλεοπτικό σήμα 8Κ ονομάζεται Ultra Hi-Definition TV ή (UHDTV) ενώ το 4Κ Super Hi-Definition TV (SHDTV).

Ιδού οι διαφορές μεταξύ των φορμά:

Το stanrd definition σήμα που λαμβάνουμε σήμερα, είναι στα 576

 Φυσικά, προσπερνώντας το γεγονός ότι οι τηλεοράσεις "απλού" 4Κ (αυτές που σε μερικά χρόνια θα πωλούνται κοψοχρονιάς, όπως σήμερα οι Full HD) είναι ακόμα απρόσιτες στο μέσο καταναλωτή, το μυαλό μας πάει στο "τι υπάρχει μετά;".

Στη συνέντευξη τύπου των στελεχών του οργανισμού NHK, που ακολούθησε την δημοσιογραφική προβολή του σίριαλ με την εικόνα 8Κ, οι υπεύθυνοι έδωσαν μια γεύση από το μέλλον. Συνοπτικά:

  • Το σήμα 8Κ θεωρείται το final frontier της υψηλής ευκρίνειας της δισδιάστατης τηλεόρασης, αφού καλύπτει όλο το φάσμα του ανθρώπινου οπτικού πεδίου, δίνοντας την ψευδαίσθηση στο μάτι ότι παρακολουθεί αληθινά, χειροπιαστά αντικείμενα.
  • Ο περιορισμός έγκειται και στην αποθήκευση υλικού 8Κ αφού έχει υπολογιστεί ότι 20 λεπτά ασυμπίεστης εικόνας 8Κ αντιστοιχούν σε 4ΤΒ δεδομένων.

  • Το NHK διαθέτει τις μοναδικές κάμερες λήψης 8Κ (τέσσερεις τον αριθμό) που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τις επαγγελματικές κάμερες λήψης High Definition.
  • Η εικόνα 8Κ υποστηρίζει πολυκάναλο ήχο 22.2 (το σημερινό κινηματογραφικό standard είναι 7.1).
  • Το σήμα 8Κ είναι, φυσικά, τέλειο και για τις κινηματογραφικές ταινίες αλλά και για τη μετάδοση αθλητικών γεγονότων, κάτι στο οποίο η Ιαπωνική τηλεόραση σκοπεύει να δώσει μεγάλη έμφαση. Εννοείται πως θα προωθήσει το format και για κινηματογραφική χρήση.
  • Μετά το 8Κ, το στοίχημα θα παιχτεί στην προβολή τρισδιάστατης εικόνας υψηλής ευκρίνειας χωρίς τη χρήση ειδικών γυαλιών. Ήδη το NHK ερευνά όλες τις πιθανές τεχνολογίες.

Έτσι, το μέλλον της τηλεοπτικής εικόνας διαμορφώνεται ήδη στην Ιαπωνία και όπως όλα δείχνουν θα είναι πιο αληθοφανές κι από την αλήθεια. Μένει να δούμε πότε θα γίνει αρκετά προσιτό ώστε να το απολαύσουν οι τηλεορασόφιλοι και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Τech & Science
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ακριβώς , σε ολα αυτα πρεπει να συνυπολογισουμε τα dpi που ειναι ακομα χαμηλα σε μεγαλες ιντσες καθως και τις τεχνολογίες που εχουν να κανουν με την κίνηση (ρυθμός ανανέωσης , blur effect κτλ)