Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση αποφασίζει το υπουργείο Οικονομικών 

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών  Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
0

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμη και με την προθεσμία να λήγει την Παρασκευή 26 Ιουλίου, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης.

Η παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, που αναμένεται να αποφασιστεί, θα είναι ολιγοήμερη και η ανακοίνωσή της αναμένεται πιθανότατα το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιουλίου. 

Πέρα από το ένα εκατομμύριο δηλώσεις φυσικών προσώπων που εκκρεμούν, εκτιμάται ότι περίπου 100.000 δηλώσεις νομικών προσώπων δεν έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Τετάρτη είναι προγραμματισμένη ειδική σύσκεψη όπου πρόκειται να αποφασιστεί να δοθεί παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Από την εκτίμηση της κατάστασης με βάση τον ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες θα εξαρτηθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον χρονικό ορίζοντα της παράτασης. Αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν στη LiFO ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κατά περίπου πέντε ημέρες. 

Στο υπουργείο Οικονομικών απορρίπτουν κατηγορηματικά αιτήματα για παράταση της προθεσμίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου που θέτουν οι λογιστές και φοροτεχνικοί. 

Την ίδια μέρα λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό και όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες μια παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έως την τελευταία ημέρα του Ιουλίου δεν ανατραπεί το πλάνο των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας το πρωί στο Action 24, θέλησε να βάλει τέλος στα σενάρια, δηλώνοντας πως «δεν θα δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, έχει ληφθεί συλλογικά η απόφαση, η καταληκτική ημερομηνία να είναι η 26η Ιουλίου». «Σήμερα, έχουμε μία σύσκεψη στο Υπουργείο για τη φορολογική πολιτική και τακτική γενικώς. Θα συζητηθεί μονάχα η πορεία υποβολής, με την εικόνα να είναι πάρα πολύ καλή. Μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί 5.800.000 φορολογικές δηλώσεις, υπολείπονται περίπου 700.000 αλλά από αυτές, οι 200.000 περίπου είναι με προσωρινή αποθήκευση, όπερ σημαίνει πως έχουν συμπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά δεν έχουν υποβληθεί».

Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μια κίνηση που λέγεται ότι ίσως φέρει ανατροπή στη σταθερά ανένδοτη στάση του υπουργείου, είναι η προσφυγή λογιστών και φοροτεχνικών στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς επικαλούνται λάθη στις δηλώσεις.

Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει τα εξής:

– Για το 32,99% των φορολογικών δηλώσεων ή  για 1.809.408 προκύπτει καταβολή έξτρα φόρου συνολικού ύψους 2,946 δις. ευρώ ή 1.628 ευρώ κατά μέσον όρο. Η εξόφληση του φόρου μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2024 με έκπτωση 3% ή σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος του μήνα. Επίσης υπάρχει η λύση της εξόφλησης του εκκαθαριστικού σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα ή η οφειλή να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων δόσεων.

– Για το 20,17% ή  για 1.106.267 δηλώσεις το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό με το συνολικό ύψος της επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 357,251 εκατ. ευρώ ή  323 ευρώ κατά μέσο όρο. Επισημαίνεται ότι για το 88,68% των φορολογούμενων έχει γίνει επιστροφή των ποσών ή συμψηφισμός με άλλες οφειλές στην εφορία. Ειδικότερα άμεση επιστροφή έχει λάβει το 63,85% με πίστωση ποσού ύψους 150,251 εκατ. ευρώ, για το 24,8% έχουν διενεργηθεί κεντρικοί συμψηφισμοί ύψους 65,6 εκατ. ευρώ ενώ για το 1,59% έχουν πραγματοποιηθεί επιστροφές η συμψηφισμοί 11,3 εκ. ευρώ από τις Δ.Ο.Υ

– Για το 46,84% ή για 2.569.042 φορολογικές δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM