Reuters: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους

Reuters: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
3

Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν το Σάββατο ότι απαιτούνται περίπου 25 δισ από οποιοδήποτε δάνειο διάσωσης προς την Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές εντός των συζητήσεων.

Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού που η Αθήνα έχασε από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο τέλος του Ιουνίου, όταν αποχώρησε από τις συνομιλίες για την ολοκλήρωση ενός προηγούμενου προγράμματος διάσωσης, αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: "Το επιπλέον κεφάλαιο απαιτείται λόγω των ζημιών που προκάλεσαν οι μαζικές αναλήψεις καταθέσεων πριν την τραπεζική αργία στις 29 Ιουνίου, όταν η Ελλάδα επέβαλε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να σταματήσει τους αποταμιευτές και τις επιχειρήσεις από το άδειασμα των λογαριασμών τους."

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε αυτή την εβδομάδα ένα τριετές δάνειο € 53.5 δις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. ΕΕ και εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ οι οποίοι ανέλυσαν τις ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα ,κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται € 74 δισεκατομμύρια για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας .

Από αυτά, κάποια ενδέχεται να προέλθουν από το ΔΝΤ, ενώ περίπου 8 δις ενδέχεται να χρειαστούν για επιπλέον χρηματοδότηση - γέφυρα προκειμένου η Ελλάδα να ανακάμψει μέχρι να συμφωνηθεί το σχέδιο διάσωσης - κάτι που ανεβάζει  το ποσό των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών για στα 82 δισεκατομμύρια.

Από αυτό το ποσό, οι πηγές ανέφεραν,  ότι περίπου 25 δισεκατομμύρια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες που δοκιμάζονται από μια οικονομική ύφεση.

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις ΕΔΩ

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM