Silicon Valley & Signature Bank: Οι επιπτώσεις και η προοπτική «παγκόσμιας μετάδοσης»

Silicon Valley & Signature Bank: Οι επιπτώσεις και η προοπτική «παγκόσμιας μετάδοσης» Facebook Twitter
0

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές μετοχές έχασαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια της χρηματιστηριακής αξίας τους μέσα σε δύο ημέρες, ως αποτέλεσμα της κρίσης που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και κατ’ επέκταση της Signature Bank.

Το ερώτημα, που παραμένει αναπάντητο παρά την προσπάθεια καθησυχασμού, είναι εάν και κατά πόσον η οικονομική κρίση από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, δύναται να επιφέρει «ντόμινο» συνεπειών και να συγκριθεί με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Συγκριτικά αξίζει να σημειωθεί πως η πιο πρόσφατη χειρότερη ημέρα στις διεθνείς αγορές ήταν στις 4 Μαρτίου 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι τραπεζικές μετοχές έπεσαν κατά 6,66%.

Οι ασιατικές αγορές

Οι μετοχές στις ασιατικές αγορές υποχώρησαν την Τρίτη μετά την χθεσινή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με έντονες πωλήσεις τραπεζικών μετοχών στο Τόκιο και σε ορισμένες άλλες αγορές.

Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 σημείωσε πτώση 2,2% και έκλεισε στις 27.222,04 μονάδες, επεκτείνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη ημέρα. Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν «βουτιά». Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 1,4% στις 7.008,90 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 2,6% στις 2.349,19 μονάδες. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 2,4% στις 19.233,51 μονάδες. Ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,6% στις 3.247,81 μονάδες.

«Υπάρχει κλιμάκωση της έντασης στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κόσμο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η έκθεση των μη αμερικανικών τραπεζών στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ είναι ελάχιστη, με τα παγκόσμια συστήματα να είναι καλά κεφαλαιοποιημένα και γεμάτα ρευστότητα», τόνισε ο Στέφεν Ινές, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management, όπως αναφέρει το Associated Press.

«Η χρηματοπιστωτική πίεση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες όλων των ειδών να περιορίσουν τον δανεισμό προς την πραγματική οικονομία και να αυστηροποιήσουν τις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, ενισχύοντας τον κίνδυνο για τις ευρύτερες αγορές», προσθέτει.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος

Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Χιροκάζου Ματσούνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο αντίκτυπος στις ιαπωνικές τράπεζες θα είναι πιθανότατα περιορισμένος. Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών μέχρι στιγμής στη Wall Street αφορούσαν επίσης τις τράπεζες. Στην Ευρώπη χθες το Eurogroup καθησύχασε πως οι τράπεζες της Ευρώπης δεν είναι εκτεθειμένες στην Sillicon Valley.

Οι επενδυτές πάντως ανησυχούν ότι η αδιάκοπη αύξηση των επιτοκίων που αποσκοπεί στο να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός πλησιάζει σε σημείο καμπής και μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στο τραπεζικό σύστημα.

Η διαφορά με την κρίση του 2008

Μια σημαντική διαφορά που εντοπίζουν οι αναλυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε σχέση με την προ δεκαπενταετίας κρίση είναι πως η  μεγαλύτερη πίεση ασκείται στις περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες τοποθετούνται «δύο βήματα πιο κάτω» σε μέγεθος από τις «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν» τράπεζες, οι οποίες επλήγησαν το 2007 και το 2008..

Από την πλευρά τους οι πολύ μεγάλες τράπεζες, έχουν δημιουργήσει ένα «δίχτυ προστασίας». Υποβλήθηκαν επανειλημμένα σε τεστ αντοχής (stress tests) από τις ρυθμιστικές αρχές μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, επομένως δεν σημείωσαν τόσο μεγάλη πτώση.  Ορισμένοι επενδυτές ζητούν από τη Fed να προβεί σύντομα σε μειώσεις των επιτοκίων για να ανακόψει την «αιμορραγία». Οι περικοπές επιτοκίων συχνά δρουν σαν «στεροειδή» για τη χρηματιστηριακή αγορά.

Ρουμπινί: Ενέχει τον κίνδυνο «παγκόσμιας μετάδοσης»

Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και Νομπελίστας, Νουριέλ Ρουμπινί, που είχε προβλέψει και την οικονομική κρίση του 2008, προειδοποιεί μιλώντας στο Newsweek ότι η πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) ενέχει τον κίνδυνο «παγκόσμιας μετάδοσης».

«Υπάρχει τουλάχιστον ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ευρώπη που ήταν ιστορικά υποκεφαλαιοποιημένο, είχε προβλήματα ανακεφαλαιοποίησης, μπορεί να κατέχει κάποια προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, κάποια ανοίγματα σε μακροπρόθεσμους τίτλους και εν δυνάμει ζημίες, που προκύπτουν από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων των οποίων έχει μειωθεί η τιμή τους, αλλά δεν έχουν ακόμη πωληθεί», δήλωσε ο Ρουμπινί, στο Newsweek τη Δευτέρα.

«Αν κάτι συνέβαινε με αυτό το τραπεζικό ίδρυμα, αυτό θα ήταν πολύ πιο σημαντικό συστημικά, καθώς μιλάμε για ιδρύματα με περιουσιακά στοιχεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όχι 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως η SVB», είπε.

Σύμφωνα με τον Ρουμπινί το πρόσφατο χάος γύρω από το κλείσιμο της SVB δεν περιορίστηκε στις ΗΠΑ.

Το ιστορικό της κατάρρευσης

Τα ανησυχητικά νούμερα της Δευτέρας έρχονται μετά την πτώχευση της SVB που υπέστη την περασμένη εβδομάδα τη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην αμερικανική ιστορία. Την Παρασκευή, οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έλαβαν δράση μετά από μια σειρά μαζικών αναλήψεων σε διάστημα 48 ωρών που δημιούργησαν ένα bank run.

Στο πλαίσιο των συνεπειών, ένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Νέα Υόρκη, η Signature Bank, έκλεισε δύο ημέρες αργότερα από τις αρχές, οι οποίες φοβήθηκαν ότι η διατήρηση της τράπεζας ανοιχτής θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τη Δευτέρα, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης δοκιμάστηκαν έντονα. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 2,34%, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 3%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 2,9% και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,6%. Οι μετοχές της ελβετικής Credit Suisse σημείωσαν χαμηλό ρεκόρ, σημειώνοντας πτώση άνω του 12%.

Ενώ τα νέα της Παρασκευής θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χιονοστιβάδα, ο Ρουμπινί τόνισε ότι είναι κυρίως μια μικρή ομάδα μικρών και μεσαίων τραπεζών που κινδυνεύουν, όχι ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Σημείωσε ότι οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν πιθανή κατάρρευση είναι περιφερειακές τράπεζες που δεν διαθέτουν μεγάλη καταθετική βάση, έχουν πολλά χρεόγραφα που έχουν χάσει την αξία τους και των οποίων το κεφάλαιο θα εξανεμιζόταν εάν τα χρεόγραφα αυτά πωλούνταν στην τιμή της αγοράς. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει», διαμηνύει πάντως.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Οικονομία / Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250 χιλ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι
LIFO NEWSROOM