Ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων συνεχίζονται δηλώνουν οι αρμόδιοι υφυπουργοί Ενέργειας και Ανάπτυξης σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στη Σαουδική Αραβία.
Ειδικότερα, καθησυχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις της κρίσης στη Σαουδική Αραβία στην αγορά καυσίμων, εμφανίστηκαν οι αρμόδιοι υφυπουργοί Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, και Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, αλλά και οι εκπρόσωποι του κλάδου, που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η αύξηση του ενός λεπτού ανά λίτρο στην αμόλυβδη, που καταγράφεται στις τιμές διυλιστηρίου, δεν έχει μετακυλισθεί μέχρι στιγμής στην κατανάλωση, ότι σήμερα σημειώνεται αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές και ότι σημαντικές και μόνιμες επιπτώσεις θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει διαρκής ανοδική πορεία των διεθνών τιμών. Οι δύο υφυπουργοί ανέφεραν ότι μικρές αυξήσεις της τάξης των 2-3 λεπτών εξαιτίας της αναταραχής στη διεθνή αγορά μπορεί να απορροφηθούν από τους πρατηριούχους, ενώ τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές και υπενθύμισαν ότι στο πρόσφατο παρελθόν (π.χ.: στις αρχές του καλοκαιριού με την κρίση στο Ιράν) οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.
«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου έχει ήδη αποκλιμακωθεί», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Θωμάς και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Ήδη, χθες, πολλά από τα πρατήρια απορρόφησαν τη μικρή αύξηση του 1-1,5 σεντ στις τιμές χονδρικής. Δεν υπάρχει θέμα προμήθειας, υπάρχουν αρκετά αποθέματα και είμαστε τυχεροί επειδή τα δικά μας διυλιστήρια είναι ευέλικτα και μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο από όλες τις αγορές του κόσμου, ενώ άλλα διυλιστήρια στην Ευρώπη εξαρτώνται από μία πηγή. Η αγορά λειτουργεί κανονικά, στα πρατήρια λειτουργεί πολύ καλά ο ανταγωνισμός και ο καταναλωτής μπορεί να βλέπει πού υπάρχουν χαμηλότερες τιμές. Για να υπάρξει μακροοικονομική επίπτωση πρέπει να διαρκέσουν οι υψηλές τιμές για πάρα πολύ καιρό. Οι τιμές τώρα είναι χαμηλότερες από εκείνες που είχαμε τον Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και πολύ χαμηλότερες από το τέταρτο τρίμηνο του 2018».
Ο κ. Παπαθανάσης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και δεν έχει παρατηρηθεί κανένα σημείο κερδοσκοπίας. «Ακόμη και αν υπάρξει μια μικρή απόκλιση του 1 ή 3 λεπτών θα απορροφηθεί. Άλλωστε έχουμε δει μεγαλύτερες αυξήσεις χωρίς αυτό να επηρεάσει την αγορά». Σε ερώτηση για τους φόρους στα καύσιμα παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.
«Χρειάζεται ψυχραιμία, τις τελευταίες ώρες ακούμε υπερβολικά πράγματα», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος, όπως είπε, στις εκτιμήσεις ότι εξαιτίας του γεγονότος στη Σαουδική Αραβία το πετρέλαιο θέρμανσης θα πάει στα ύψη. «Τις τελευταίες ώρες», πρόσθεσε, «βλέπουμε αποκλιμάκωση. Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι αύριο και μεθαύριο μπορεί οι τιμές στα πρατήρια να είναι λίγο υψηλότερα, αλλά η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και δεν υπάρχει λόγος πανικού».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αυξήσεις των διεθνών τιμών δεν θα αποτυπωθούν στην αγορά και θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια