Οι οίκοι αξιολόγησης S&P και DBRS υποβάθμισαν από θετική σε σταθερή την προοπτική (outlook) του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, μία ημέρα μετά την αντίστοιχη κίνηση του Fitch.
Ο S&P επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ-», αλλά αναθεώρησε την προοπτική σε σταθερή, από θετική, λόγω των δυσμενών συνεπειών του κορωνοϊού. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι της τάξεως του 9% φέτος, ενώ θα υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2021.
Στην ανακοίνωσή του, ο S&P αναφέρει ότι η σταθερή προοπτική αντανακλά την εκτίμηση πως το «μαξιλάρι ρευστότητας» αντισταθμίζει τους κινδύνους για το αξιόχρεο της Ελλάδας που προκύπτουν από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού.
Ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα πέτυχε γρήγορα τη σταθεροποίηση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων, αλλά σημειώνει ότι αναθεωρεί την προοπτική από σταθερή σε θετική την προοπτική του αξιόχρεου, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας και του πλήρους αντίκτυπου που θα έχει αυτή στην οικονομία.
Συρρίκνωση της οικονομίας, αύξηση ανεργίας
Σε ό,τι αφορά τον οίκο αξιολόγησης DBRS, επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ, αλλά επίσης αναθεώρησε σε σταθερή από θετική την τάση του (trend), λόγω του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού.
Στη σχετική ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η επιβεβαίωση του αξιόχρεου αντανακλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή δέσμευση και δυναμική στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας.
Ο DBRS τονίζει ότι ο κορωνοϊός οδήγησε σε περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και πιθανή ύφεση, ενώ αναφέρει ότι είναι αβέβαιος ο χρόνος της ανάκαμψης. «Αντιδρώντας στην κρίση, η κυβέρνηση έδωσε μία γρήγορη απάντηση και απέτρεψε μία οξεία κρίση υγείας έως τώρα», αναφέρει ο DBRS.
«Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μειώσουν την οξύτητα του οικονομικού αντίκτυπου, αλλά, παρά ταύτα, η οικονομία είναι πιθανόν να συρρικνωθεί πολύ φέτος, λόγω της σημασίας του τουρισμού και της ναυτιλίας, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί», συνεχίζει. Τέλος, ο DBRS προβλέπει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ και το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα επιδεινωθούν και ότι η διάρκεια της επιδείνωσης είναι πολύ αβέβαιη.
σχόλια