Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σκαλισμένη πέτρα σε σχήμα φαλλού, θαμμένη στα ερείπια ενός κατεδαφισμένου μεσαιωνικού ισπανικού πύργου- και δεν έχει καμία σχέση με το σεξ, αφού πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για το ακόνισμα όπλων.
Οι αρχαιολόγοι της Arbore Arqueoloxía βρήκαν το αντικείμενο μήκους 15 εκατοστών κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε αρχαιολογικό χώρο στις εκβολές Ría de Vigo στη βορειοδυτική Ισπανία.
Ο χώρος φιλοξενούσε κάποτε ένα μεσαιωνικό συγκρότημα που παρεμβαλλόταν από έναν πύργο, ο οποίος είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων του Ιρμαντίνο, μιας σειράς μαχών που εκτυλίχθηκαν στα μέσα του 15ου αιώνα, κατά τις οποίες οι πολίτες εξεγέρθηκαν εναντίον της άρχουσας αριστοκρατίας, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι σε ανακοίνωσή τους.
«Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αντικείμενο επειδή είναι ασυνήθιστο και ταυτόχρονα υλοποιεί τον συμβολικό συσχετισμό μεταξύ βίας, όπλων και αρρενωπότητας, μια σύνδεση που γνωρίζουμε ότι υπήρχε στον Μεσαίωνα και υπάρχει επίσης στον πολιτισμό μας σήμερα», ανέφερε ο Ντάριο Πένα- Πασκουάλ, αρχαιολόγος της Arbore Arqueoloxía.
Αν και συνηθίζεται σε αρχαιολογικές ανασκαφές να βρίσκουν πέτρες που χρησίμευαν για ακόνισμα σε διάφορες μεσαιωνικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, το φαλλικό σχήμα αυτού του αντικειμένου το κάνει να ξεχωρίζει.
Τέτοιου είδους πέτρες είναι εύκολο να αναγνωριστούν «καθώς εξακολουθούν να φέρουν ίχνη και σημάδια από τα υλικά που ακονίστηκαν πάνω τους», πρόσθεσε. Σε αυτή την περίπτωση, «το αντικείμενο διατηρεί ίχνη φθοράς στη μία πλευρά συμβατά με τη χρήση του ως πέτρα ακονίσματος».
Αν και οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι για την ακριβή σημασία της πέτρας, πιστεύουν ότι η θέση του στον κατεστραμμένο πύργο προσφέρει ένα στοιχείο.
«Η πιθανή σημασία που δίνει ένας πολιτισμός σε ένα αντικείμενο είναι πολύ πιο δύσκολο να κατανοηθεί», λέει ο Ντάριο Πένα- Πασκουάλ. «Βρήκαμε την πέτρα σε σχήμα φαλλού σε ένα φρούριο που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης εναντίον της φεουδαρχίας».
Το φαλλικό σύμβολο εκείνη την εποχή θεωρούνταν «αντικείμενο σεβασμού» και σε καμία περίπτωση κάτι χυδαίο. Χρησιμοποιούνταν ως προστασία από το κακό και έχει απεικονιστεί σε πολλά μεσαιωνικά αντικείμενα, όπως λυχνάρια, μάσκες, μενταγιόν και δαχτυλίδια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από LiveScience