Στη βρετανίδα εικαστική καλλιτέχνιδα Τζάσλιν Κορ απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Τέρνερ για τη σύγχρονη τέχνη.
Το βραβείο που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά στην σύγχρονη τέχνη, θεσμοθετήθηκε το 1984 προς τιμήν του ζωγράφου Τζόζεφ Μάλορντ Ουίλιαμ Τέρνερ (J.M.W. Turner), του οποίου η τεχνοτροπία λέγεται ότι έθεσε τις βάσεις του ιμπρεσιονισμού. Απονέμεται σε καλλιτέχνη που γεννήθηκε ή εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, για μια εξαιρετική έκθεση ή παρουσίαση έργων τους προηγούμενους 12 μήνες. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 25.000 στερλινών (30.000 ευρώ).
Η φετινή έκθεση της Τζάσλιν Κορ με τίτλο Alter Altar «συνυφαίνει το προσωπικό, το πολιτικό και το πνευματικό», αναφέρει η κριτική επιτροπή, επισημαίνοντας πως παρουσίασε «απροσδόκητους και παιγνιώδεις συνδυασμούς υλικών», από οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι ένα αυτοκίνητο αντίκα. Η 38χρονη Κορ, η νεότερη καλλιτέχνιδα στον φετινό κατάλογο, ήταν υποψήφια για την έκθεσή της Alter Altar, στο Tramway στη Γλασκώβη, η οποία περιελάμβανε μια σειρά από γλυπτά και ηχοτοπία.
Μεταξύ των αντικειμένων ήταν ένα κόκκινο Ford Escort καλυμμένο με ένα τεράστιο πετσετάκι, μια αναφορά στο πρώτο αυτοκίνητο του πατέρα της και στους Ινδούς που μετανάστευσαν στη Βρετανία και εργάστηκαν σε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας.
Κορ: Xρησιμοποίησε την ομιλία της για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή
Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η Κορ ευχαρίστησε την ομάδα της, τους συνεργάτες της και «τους καλλιτέχνες, τους ποιητές, τους γονείς, τους μαθητές που μου δείχνουν την αργή και σχολαστική δουλειά της οργάνωσης και της οικοδόμησης του κόσμου, τους ανθρώπους που προσανατολίζουν τη ζωή τους προς την ελευθερία που υπερασπίζονται τη ζωή, όχι τον θάνατο».
Πριν από την εκδήλωση, δεκάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης είχαν συγκεντρωθεί απ' έξω για να φωνάξουν και να ανεμίσουν πανό. Η καλλιτέχνιδα, φορώντας μια παλαιστινιακή σημαία, χρησιμοποίησε την ομιλία της για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.
«Αναρωτιέμαι γιατί οι καλλιτέχνες οφείλουν να ονειρεύονται την απελευθέρωση στην γκαλερί, αλλά όταν αυτό το όνειρο σημαίνει ζωή, μας κλείνουν», είπε. «Θέλω να εξαφανιστεί ο διαχωρισμός μεταξύ της έκφρασης της πολιτικής στην γκαλερί και της άσκησης της πολιτικής στη ζωή. Θέλω ο θεσμός να καταλάβει: αν μας θέλετε μέσα, πρέπει να μας ακούσετε έξω. Κατάπαυση του πυρός τώρα, εμπάργκο όπλων τώρα, ελεύθερη Παλαιστίνη».
Ο Alex Farquharson, διευθυντής της Tate Britain και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, απέτισε φόρο τιμής στην ικανότητα της Κορ να «δημιουργεί εκπληκτικά, μαγικά έργα από τα πιο πεζά αντικείμενα». Είπε επίσης ότι υπάρχει «μια αίσθηση ζωής» στα αντικείμενα, τα οποία «κινούνται από τις ιδιαιτερότητες του παρελθόντος της Κορ σε μεγάλα θέματα διαπολιτισμικής ταυτότητας, συγκεκριμένα της Νότιας Ασίας και της Σκωτίας, και μέσα σε αυτά των Σιχ και των κοσμικών».
Τη φετινή νικήτρια του βραβείου Τέρνερ ανακοίνωσε ο ηθοποιός Τζέιμς Νόρτον σε ειδική τελετή στην γκαλερί σύγχρονης τέχνης Tate Britain στο Λονδίνο.
Με πληροφορίες από The Guardian