Netflix: Διαμάχη για τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στον ρόλο του Αννίβα- Ο λόγος

Netflix: Διαμάχη για τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στον ρόλο του Αννίβα Facebook Twitter
Φωτ.: Imdb
0

Η απόφαση να υποδυθεί ο Ντένζελ Ουάσιγκτον τον αρχαίο Καρχηδόνιο στρατηγό Αννίβα στην ομώνυμη επερχόμενη ταινία του Netflix πυροδότησε μια έντονη συζήτηση στην Τυνησία, τη γενέτειρα του στρατιωτικού στρατηγού.

Μετά από μια παρόμοια διαμάχη για την επιλογή της Κλεοπάτρας στην τελευταία ταινία του Netflix, οι τυνησιακές εφημερίδες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το κοινοβούλιο συζήτησε για τον τόνο του δέρματος του Αννίβα και αν συνάδει αυτό με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον.

Το γαλλόφωνο τυνησιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο La Presse δημοσίευσε ένα άρθρο λέγοντας ότι το casting του Ντένζελ Ουάσινγκτον δημιούργησε «ένα ιστορικό λάθος», ενώ στα social media ορισμένοι χρήστες κατηγόρησαν το Netflix ότι προωθεί την «κουλτούρα του woke». Μια διαδικτυακή αναφορά που συγκέντρωσε 1.300 υπογραφές προέτρεψε το Netflix να «ακυρώσει το ψευδοντοκιμαντέρ», όπως λέει, και κάλεσε το υπουργείο Πολιτισμού της Τυνησίας «να λάβει μέτρα κατά της απόπειρας κλοπής της ιστορίας μας».

Ο Αννίβας, γεννημένος στην Καρχηδόνα, κοντά στη σύγχρονη Τύνιδα, θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της ιστορίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά των Ρωμαίων το 218 π.Χ., οδήγησε τα στρατεύματά του σε ένα ψηλό πέρασμα στις Άλπεις για να χτυπήσουν τη Ρώμη από τον Βορρά. Για 15 χρόνια, ρήμαξε τη γη και τους ανθρώπους, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να καταλάβει τη Ρώμη και τελικά αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βόρεια Αφρική.

Το χρώμα του δέρματος του Αννίβα ωστόσο, παρά την αντιπαράθεση δεν είναι γνωστό. Οι ιστορικοί συμφωνούσαν σε μεγάλο βαθμό ότι ήταν φοινικικής καταγωγής, μια περιοχή που περιελάμβανε τον σύγχρονο Λίβανο και τη Συρία. Το θέμα της φυλής έχει τεθεί στο προσκήνιο στην Τυνησία πρόσφατα μετά τις αυξημένες ροές μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική. Ο πρόεδρος Kais Saied κατηγορήθηκε τον Φεβρουάριο, όταν ισχυρίστηκε, χωρίς στοιχεία, ότι οι μετανάστες ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για να γίνει η Αραβική Τυνησία «καθαρά αφρικανική».

Μετά την ανακοίνωση του ρόλου του Ντένζελ Ουάσινγκτον από το Netflix, ο Τυνήσιος βουλευτής Yassine Mami ρώτησε την υπουργό Πολιτισμού, Haayet Ketat Guermazi, σχετικά με τη νέα παραγωγή στο κοινοβούλιο. «Το υπουργείο θα πρέπει να λάβει θέση για το θέμα», είπε ο Yassine Mami, που είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού και πολιτισμού. «Πρόκειται για την υπεράσπιση της ταυτότητας της Τυνησίας και την ακρόαση των αντιδράσεων της κοινωνίας των πολιτών», είπε.

Η Guermazi, μιλώντας στη συνέλευση, είπε ότι το υπουργείο της έχει επικεντρωθεί στη διαπραγμάτευση με το Netflix για τα γυρίσματα ορισμένων σεκάνς της ταινίας στην Τυνησία.

«Είναι μυθοπλασία. Είναι δικαίωμα τους» είπε. «Ο Αννίβας είναι ιστορικό πρόσωπο, ακόμα κι αν είμαστε όλοι περήφανοι που είναι Τυνήσιος… Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;» πρόσθεσε. «Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι ότι γυρίζουν έστω και μία παραγωγή στην Τυνησία και το αναφέρουν. Θέλουμε η Τυνησία να γίνει ξανά πλατφόρμα για ξένες ταινίες».

Νωρίτερα φέτος, ανάλογη διαμάχη είχε προκαλέσει η επιλογή από το Netflix της Αντέλ Τζέιμς ως Κλεοπάτρα. Τότε το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων δημοσίευσε μια δήλωση ότι η Κλεοπάτρα είχε «λευκό δέρμα και ελληνιστικά χαρακτηριστικά».

Το Netflix και ο Ντένζελ Ουάσιγκτον, που στο παρελθόν έχει υποδυθεί τον μαύρο ακτιβιστή των πολιτικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ Μάλκολμ Χ και τον Σκωτσέζο Μάκβεθ του Σαίξπηρ, δεν έχουν σχολιάσει σχετικά.

Με πληροφoρίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM