Προσωπογραφία καλλονής της βρετανικής αριστοκρατίας είχε υποστεί... «θεραπεία τύπου Kylie Jenner»

Επεξεργασία σε πορτρέτο καλλονής Facebook Twitter
Φωτ.: English Heritage
0

Το πρόσωπο της εγγονής ενός Άγγλου λόρδου, είχε υποστεί επεξεργασία σε έναν πίνακα ζωγραφικής, προκειμένου να φαίνονται πιο γεμάτα τα χείλη της και να χαμηλώσει η γραμμή των μαλλιών της.

Η παρέμβαση στον πίνακα, με την λεγόμενη «τεχνική επεξεργασία τύπου Kylie Jenner» έπεφερε αλλαγές στο πορτρέτο του 17ου αιώνα. Σύμφωνα με την English Heritage, πρόκειται για έναν πίνακα στη συλλογή της φιλανθρωπικής οργάνωσης, που απεικονίζει μια «καλλονή» του 17ου αιώνα. Ο πίνακας βρέθηκε να έχει υποστεί την προαναφερόμενη «τεχνική επεξεργασία τύπου Kylie Jenner» με διορθώσεις που περιλαμβάνουν διόγκωση των χειλιών της εικονιζόμενης και χαμήλωμα της γραμμής των μαλλιών της.

Ποια ήταν η κοπέλα στον πίνακα ζωγραφικής 

Μετά από επισταμένη συντήρηση του πίνακα, οι ειδικοί αποκάλυψαν το πραγματικό πρόσωπο της Νταϊάνα Σέσιλ. Πρόκειται για μια κοπέλα από την αριστοκρατία της χώρας κατά τον 17ο αιώνα, η οποία θεωρούνταν μια από τις μεγαλύτερες καλλονές της εποχής της. Ωστόσο η εμφάνισή της είχε υποστεί αλλαγές για αιώνες. Η Νταϊάνα Σέσιλ, που έζησε από το 1596 έως το 1654, ήταν δισέγγονη του Γουϊλιαμ Σέσιλ, λόρδου του Μπάργκλεϊ, ενός από τους στενότερους φίλους και συμβούλους της Ελισάβετ Α'. Η οικογένειά της ήταν πολύ ισχυροί ευγενείς στη βασιλική αυλή. 

Όσον αφορά στο πορτρέτο της, το οποίο εκτίθεται στο Κένγουντ, μία επιβλητική έπαυλη στο Λονδίνο, , φαίνεται ότι σε μεταγενέστερο χρόνο ένας άλλος καλλιτέχνης είχε διαφορετικές απόψεις περί της ομορφιάς της Σέσιλ και έκανε αλλαγές στην εμφάνισή της κάποια στιγμή μεταξύ του 17ου και του 19ου αιώνα.

Αφαιρώντας ένα κιτρινισμένο στρώμα από παλιό βερνίκι, οι συντηρητές διαπίστωσαν ότι τα χείλη της κοπέλας που απεικονίζεται, είχαν κάποια στιγμή τονιστεί χρωματικά για να φαίνονται πιο γεμάτα, ενώ τα μαλλιά της είχαν υποστεί επεξεργασία για να φαίνεται μικρότερο το μέτωπό της σαν την γνωστή πια και ως «θεραπεία τύπου Kylie Jenner».

Ως γνωστόν, η Kylie Jenner είναι η ετεροθαλής αδελφή της Κιμ Καρντάσιαν. Είναι γνωστή για τις αισθητικές της επεμβάσεις, οι οποίες, όπως λένε κάποιοι, έχουν συμβάλει στα μη ρεαλιστικά σύγχρονα ιδανικά ομορφιάς.

Τι λένε οι ειδικοί για τον πίνακα ζωγραφικής 

«Ως σύγχρονη κοινωνία με πρόσβαση στα ψηφιακά φίλτρα ομορφιάς και την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να νομίζουμε ότι γνωρίζουμε καλύτερα -σε σχέση με άλλες εποχές- τον πειρασμό να "τελειοποιήσουμε" την εμφάνισή μας, αλλά οι εργασίες συντήρησης στην Νταϊάνα Σέσιλ, έδειξαν ότι αυτό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο», δήλωσε η Λουίζ Κούλινγκ, επιμελήτρια της English Heritage στο Κένγουντ. «Τα αυθαίρετα και διαρκώς μεταβαλλόμενα πρότυπα ομορφιάς φαίνεται να απηχούν ανά τους αιώνες, αν και σε αυτή την περίπτωση η Νταϊάνα δεν είχε λόγο στις "βελτιώσεις" που έγιναν στο πορτρέτο της, αιώνες μετά από τη δημιουργία του».

Κατά την αφαίρεση του βερνικιού, έγινε επίσης μια άλλη αξιοσημείωτη ανακάλυψη. Αποκαλύφθηκε η χρονολογία του πορτρέτου, δηλαδή το 1634, καθώς και η υπογραφή του αρχικού καλλιτέχνη, αυτή του Κορνέλιους Τζόνσον.

Η Άλις Τέιτ- Χάρτ, συντηρήτρια συλλογών στην English Heritage, δήλωσε σχετικά: «Ως συντηρήτρια έργων ζωγραφικής εκπλήσσομαι συχνά από τα ζωντανά και πλούσια χρώματα που αποκαλύπτονται καθώς αφαιρώ το παλιό, κιτρινισμένο βερνίκι από τα πορτρέτα, αλλά η διαπίστωση ότι τα χαρακτηριστικά της Νταϊάνα είχαν αλλάξει τόσο πολύ ήταν σίγουρα μια έκπληξη».

Επεξεργασία Facebook Twitter
Φωτ.: English Heritage
Επεξεργασία Facebook Twitter
Φωτ.: English Heritage

Με πληροφορίες από Guardian 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ