S.H.E.: Αυτό είναι το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Φινλανδία, έργο μιας πρωτοπόρου συλλέκτριας

S.H.E.: Αυτό είναι το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Φινλανδία, έργο μιας πρωτοπόρου συλλέκτριας Facebook Twitter
0

Οι Matteo Arietti και Andrea Bulloni, που διευθύνουν το αρχιτεκτονικό γραφείο Space Travellers σχεδίασαν το νέο μουσείο τέχνης Sara Hildén για να τιμήσει την γυναίκα επιχειρηματία και συλλέκτρια που συνέδεσε το όνομά της με το Τάμπερε της Φινλανδίας, στο οποίο έζησε όλη της τη ζωή. Με το όνομα «Sara Hildén's Eye» (S.H.E.), το μουσείο έχει σχεδιαστεί ως ορόσημο και καταλύτης για την περιοχή, ένα έργο τεράστιο, τολμηρό και άμεσα αναγνωρίσιμο που δεν χάνει την κομψότητά του.

Οι αρχιτέκτονες έχουν επιχειρήσει να φτάσουν την ομορφιά των έργων τέχνης που θα φιλοξενήσει μετά την ολοκλήρωσή του αποτίνοντας φόρο τιμής σε μια μοναδική φιλανδική συλλογή έργων τέχνης.

Το μουσείο Sara Hildén έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει το κέντρο ενός ευρύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει και την διαμόρφωση του γύρω τοπίου. Με τη στρατηγική αυτή ενισχύεται η σύνδεση μεταξύ του μουσείου και της πόλης. Η πρόταση εμπεριέχει μια αρχιτεκτονική ποιότητα που επιτρέπει τόσο στους γύρω δρόμους όσο και στο πάρκο Wilhelm von Nottbeck να διεισδύσουν μέσα στο κτίριο, ενισχύοντας τη σύνδεση του εξωτερικού με τον εσωτερικό χώρο.

Το μουσείο έχει θεμελιωθεί σε έναν παλιό βιομηχανικό χώρο σε παλιές αποθήκες και όλοι φιλοδοξούν ότι θα γίνει ένας κόμβος ανάπτυξης της γύρω περιοχής.

S.H.E.: Αυτό είναι το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Φινλανδία, έργο μιας πρωτοπόρου συλλέκτριας Facebook Twitter

Το ισόγειο και το υπόγειο θα φιλοξενήσουν ένα μπλοκ εκθεσιακών εγκαταστάσεων, ιδανικά, τη μόνιμη συλλογή της Sara Hildén. Οι περιοδικές εκθέσεις θα τοποθετηθούν στο δεύτερο ψηλότερο τμήμα, το πιο εμβληματικό του μουσείου. Χάρη στο ύψος του, οι επισκέπτες μπορούν να επωφεληθούν από την ανεμπόδιστη θέα προς το όμορφο τοπίο του Τάμπερε απολαμβάνοντας τα μεγαλύτερα έργα τέχνης που τοποθετούνται εδώ λόγω του πιο μεγάλου ύψους των οροφών.

Η διαφάνεια είναι κάτι που χαρακτηρίζει το μουσείο και επιτρέπει στο φυσικό φως να δημιουργήσει μια ενιαία εικόνα της πόλης και του μουσείου. Μέρη του εργαστηρίου και των εκθεσιακών εγκαταστάσεων καλύπτονται με ένα διάτρητο μεταλλικό στρώμα που παρέχει έλεγχο της πρόσβασης του φυσικού φωτός και λειτουργεί ως υλικό μετάβασης μεταξύ των πιο αδιαφανών και των πιο διαφανών τμημάτων του κτηρίου.

Η ιδρύτρια της συλλογής ήταν μια γυναίκα διάσημη για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης. Η Sara Hildén γεννήθηκε το 1905 στο Τάμπερε και ήταν έφηβη όταν πέθαναν οι γονείς της. Εργαζόταν σαν νταντά και υπηρέτρια, ενώ το 1922 άρχισε να εργάζεται σε ένα κατάστημα ενδυμάτων ως μαθητευόμενη. Το 1926 έγινε πωλήτρια στο κύριο κατάστημα ενδυμάτων της πόλης και το 1938 άρχισε να διευθύνει ένα εργοστάσιο κοστουμιών. Το 1952, ίδρυσε τα δικά της καταστήματα μόδας, με την επωνυμία Modehus Hildén.

S.H.E.: Αυτό είναι το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Φινλανδία, έργο μιας πρωτοπόρου συλλέκτριας Facebook Twitter

Άρχισε να ενδιαφέρεται για την πολιτιστική ζωή του Τάμπερε τη δεκαετία του 40 και ίδρυσε το  Tampereen Teatterikerho, ένα κέντρο στο οποίο προσέλκυσε συγγραφείς, καλλιτέχνες και ανθρώπους του θεάτρου. Αφού παντρεύτηκε τον ζωγράφο Erik Enroth το 1949 και σχετίστηκε με την καλλιτεχνική κοινότητα, άρχισε το 1961 να συγκροτεί τη δική της συλλογή που χρηματοδοτούσε από κέρδη από τα καταστήματα μόδας που είχε ανοίξει. Η συλλογή της επεκτάθηκε από τους Φιλανδούς και σε άλλους σύγχρονους καλλιτέχνες. Ταξίδευε στις Μπιενάλε και το Παρίσι, σε μουσεία και γκαλερί και το 1979 η συλλογή μεταφέρθηκε για το κοινό στο Μουσείο Τέχνης Sara Hildén. Χάρη στις προσπάθειές της, η Φινλανδία έχει αναγνωριστεί για το ενδιαφέρον της για τη σύγχρονη τέχνη.

Η συλλογή της περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα έργα των Pierre Soulages, Antoni Tápies, Jean Dubuffet, Jean Fautrier, Rafael Canogar, Roger Bissière, Hans Hartung, Alfred Manessier  Zao Wou-Ki, George Segal, Edward Kienholz, Christo and Jean Ipousteguy, Alberto Giacometti, Henry Moore, Francis Bacon, Paul Klee, Paul Delvaux, Joan Miró, Victor Brauner, Giorgio de Chirico, Giorgio Morandi, Yves Tanguy, Graham Sutherland, Aristide Maillol, Georges Rouault, Pablo Picasso, Fernand Léger, Juan Gris και Pierre Bonnard.

S.H.E.: Αυτό είναι το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Φινλανδία, έργο μιας πρωτοπόρου συλλέκτριας Facebook Twitter
S.H.E.: Αυτό είναι το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Φινλανδία, έργο μιας πρωτοπόρου συλλέκτριας Facebook Twitter

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φερνάντα Τόρες κερδίζει Χρυσή Σφαίρα 26 χρόνια μετά την υποψηφιότητα της μητέρας της στην ίδια κατηγορία

Πολιτισμός / Η Φερνάντα Τόρες κερδίζει Χρυσή Σφαίρα 26 χρόνια μετά την υποψηφιότητα της μητέρας της στην ίδια κατηγορία

Η νίκη της Τόρες έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η μητέρα της, Φερνάντα Μοντενέγκρο, είχε προταθεί για το ίδιο βραβείο το 1999 για το “Central Station”, το οποίο της χάρισε και υποψηφιότητα για Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Χρυσές Σφαίρες 2025: Θριάμβευσαν «Emilia Perez» και «Brutalist» - Όλοι οι νικητές

Πολιτισμός / Χρυσές Σφαίρες 2025: Θριάμβευσαν «Emilia Perez», «Shogun» και «Brutalist» - Όλοι οι νικητές

Η οικοδέσποινα της βραδιάς, Νίκι Γκλέιζερ, προσέφερε καυστικά σχόλια για τη βιομηχανία, αγγίζοντας θέματα όπως οι πολιτικές εξελίξεις και οι οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το Χόλιγουντ
LIFO NEWSROOM
Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Πολιτισμός / Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του
LIFO NEWSROOM
Έφυγε από τη ζωή η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Πολιτισμός / Πέθανε η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Η πρώτη πασαρέλα πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο το 1966, σε έναν ιστορικό χώρο, το Teatro Gerolamo, με τη συνεργασία του καλλιτέχνη Lucio Fontana. Οι παρουσιάσεις τους συχνά συνδύαζαν μόδα και τέχνη, προσελκύοντας κριτικούς από όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM