Το πεδίο όπου το 334 π.Χ. ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου πολέμησε με συγκεντρωμένη στρατιωτική δύναμη της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών (των Περσών) γύρω από τη Ζέλεια της Φρυγίας στον Ελλήσποντο, παρά τον Γρανικό ποταμό, μια από τις σημαντικότερες μάχες Μακεδόνα στρατηλάτη, ανακαλύφθηκε μετά από 20 χρόνια δουλειάς, δηλώνουν με σιγουριά Τούρκοι αρχαιολόγοι.
Αναφερόμενος στη μάχη και την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο επιστημονικός σύμβουλος του έργου, ο οποίος είναι μέλος της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Onsekiz Mart (ÇOMÜ), στα Δαρδανέλλια (Τσανάκαλε), δρ Ρεϊχάν Κιορπέ, είπε σε συνάντηση που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Τσανάκκαλε: «Εντοπίσαμε την περιοχή του αρχαίου οικισμού, τη διαδρομή που αναζητείται για περίπου 150 χρόνια».
Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές. «Από αυτή τη διαδρομή, μάθαμε ποια διαδρομή έφτασε ο Αλέξανδρος στη μάχη του Γρανικού. Κατά την έρευνά μας στην περιοχή, διαβάζοντας και ερμηνεύοντας πολύ προσεκτικά τις αρχαίες πηγές, διαπιστώσαμε λίγο πολύ ακριβώς πού έγινε η μάχη, ανάμεσα σε ποια χωριά έγινε και πού ακριβώς στην πεδιάδα.
Με την παρουσίαση που κάναμε εδώ, προσδιορίσαμε τόσο τον πόλεμο εδώ, τα ευρήματά μας στο πεδίο της μάχης, και το πιο σημαντικό, προσδιορίσαμε τις διαδρομές που επισκέφτηκε ο Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία του από τα Δαρδανέλια ως την Πηγαία (σημερινή Μπίγκα) ως πολιτιστική διαδρομή», είπε.
«Ξεκινήσαμε να μελετάμε τη Μάχη του Γρανικού πριν από περίπου 20 χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια επικεντρωθήκαμε στον εντοπισμό του ακριβούς πεδίου της μάχης και φέτος καταγράψαμε σημαντικά ευρήματα. Το πιο σημαντικό ήταν η αναγνώριση των διαδρομών που ακολούθησε ο Αλέξανδρος για να φτάσει στην τοποθεσία της μάχης και των σημείων όπου στρατοπέδευσε κατά τη διαδρομή», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Μέγας Αλέξανδρος «ξεκίνησε την εκστρατεία του από την πεδιάδα του χωριού Οζμπέκ, κινήθηκε ανατολικά στη Λάμψακο, διέσχισε τα βουνά και κατέβηκε στην πεδιάδα της Πηγαίας για να φτάσει στον ποταμό Γρανικό».