Γαύδος: Αφαιρέθηκε ξανά η πινακίδα «απαγορεύεται ο γυμνισμός»

Γαύδος: Αφαιρέθηκε ξανά η πινακίδα «απαγορεύεται ο γυμνισμός»- Έντονη αντίδραση της δημάρχου Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Γαύδου
0

Συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει στη Γαύδο μεταξύ του δήμου και τουριστών μετά την κίνηση να τοποθετηθεί πινακίδα στην παραλία του Σαρακήνικου πως «απαγορεύεται ο γυμνισμός».

Η συγκεκριμένη πινακίδα έχει κλαπεί πολλές φορές από αγνώστους από την αρχή του καλοκαιριού που τοποθετήθηκε και η αφαίρεσή της προκάλεσε την έντονη αντίδραση της δημάρχου Γαύδου.

Οι αντιδράσεις από τη στιγμή που τοποθετήθηκε η πινακίδα ήταν πολλές, ωστόσο, η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, σε δήλωσή της που απευθύνεται ιδιαίτερα προς τους γυμνιστές, σημειώνει πως η πινακίδα θα τοποθετηθεί ξανά και όπως υπογραμμίζει πως «Θα φτιάχνουμε αυτοσχέδιες με ξύλα που θα βρίσκουμε στην ανακύκλωση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Επιλογή μας είναι η αντίσταση και το ηθικό δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε και να διαχειριστούμε το τόπο μας».

Επιπλέον, όπως αναφέρει στη δήλωσή της «το θέμα του φετινού καλοκαιριού στη Γαύδο είναι ο γυμνισμός. Πολλοί λένε ότι είναι μέσα στη φιλοσοφία του νησιού. Και το δεχόμαστε, αφού κανείς δεν μίλησε για καθολική εφαρμογή του νόμου στο νησί» και σημειώνει πως το συγκεκριμένο μέτρο αφορά μόνο μία παραλία.

«Για τη διεκδίκηση από μεριάς του δήμου μιας μόνο παραλίας για όλους, καταστρέφετε τη δημόσια περιουσία γιατί περιορίζεται η ελευθερία σας», υποστηρίζει ακόμα η δήμαρχος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του δήμου Γαύδου αναφέρει πως «Για άλλη μια φορά άγνωστοι αφαίρεσαν και κατέστρεψαν τις πινακίδες που έχει τοποθετήσει ο δήμος Γαύδου στην προσπάθειά του να διεκδικήσει μία παραλία από τις δέκα τουλάχιστον του νησιού ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Ξανά ο δήμος Γαύδου έκανε τις νομικές ενέργειες που όφειλε για να προστατεύει τη δημόσια περιουσία, προμηθεύτηκε άλλες και αυτό θα κάνει όσες φορές κι αν χρειαστεί. Εν τω μεταξύ, θα φτιάχνουμε αυτοσχέδιες με ξύλα που θα βρίσκουμε στην ανακύκλωση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ εμείς θα μείνουμε στο νησί για να παλεύουμε να το κρατήσουμε ζωντανό να σας υποδεχτεί με το καλό και του χρόνου».

Δήμαρχος Γαύδου για γυμνισμό: «Οφείλουμε να αφήνουμε χώρο για όλους»

Στη δήλωσή της η Λίλιαν Στεφανάκη σημειώνει πως «Όταν σε άλλες τουριστικές περιοχές οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί για να διεκδικήσουν το δημόσιο χώρο που τους ανήκει (βλ. «κίνημα της πετσέτας»), οι έννοιες ελευθερία για όλους και δημοκρατία στη Γαύδο, έχουν άλλο νόημα.

»Όμως γιατί ένα λογικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που έχει καταγραφεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από το 2011, κάτι που συνέχεια το συζητάμε μεταξύ μας το χειμώνα και μας προβληματίζει, δεν μπορούν να το κατανοήσουν κάποιοι; Και είναι οι ίδιοι που καταστρέφουν τις ντουζιέρες της παραλίας με το επιχείρημα ότι κάνουμε "εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού" ενώ προσπαθούμε να κάνουμε ορθολογική διαχείριση του περιορισμένου νερού που έχουμε στο νησί για να φτάνει για όλους. Επειδή, στη Γαύδο ισχύει το δίκαιο του ισχυρού όπου η τοπική κοινωνία είναι ο αδύναμος και οι επισκέπτες είναι ο ισχυρός».

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Γαύδου πρόκειται για θέμα απλής αριθμητικής. «Το χειμώνα, στη Γαύδο ζουν 80-100 άτομα με λιγότερους από 50 είναι οι ντόπιοι. Το καλοκαίρι, αρκετές χιλιάδες επισκεπτών έρχονται στο νησί, με μεγάλο μέρος από αυτούς να θεωρούν ότι με το να έρχονται και να ξανάρχονται στο μοναδικό παράδεισο που είναι το νησί, αποκτούν δικαιώματα και γνώμη για τα τοπικά θέματα περισσότερο από τους "απομονωμένους" ντόπιους. Αυτοί ξέρουν το καλό μας, το καλό του νησιού και θα μας προστατεύσουν».

Παράλληλα, η Λίλιαν Στεφανάκη αναφέρεται στο δίκαιο του ισχυρού το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, προσπαθούν να επιβάλλουν οι τουρίστες στο νησί. Όπως σημειώνει στη δήλωσή της «η πλευρά του αδύναμου έχει δύο επιλογές. Ο αδύναμος, ή θα αλλάξει στόχο και στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη το ισοζύγιο ισχύος, ή θα υποταχθεί στις αξιώσεις του ισχυρού. Οι ιστορικές καταγραφές δείχνουν πως στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει κανένας νόμος για την υπεράσπιση της νομιμότητας αλλά και της ηθικής των σχέσεων μεταξύ των κρατών.  Το δίκαιο το επιβάλλουν τα ισχυρά κράτη στα αδύναμα κράτη. Τρίτη επιλογή υπάρχει; Υπάρχει. Η αντίσταση και το ηθικό δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε και να διαχειριστούμε το τόπο μας».

«Δεχόμαστε ότι ο γυμνισμός είναι στη φιλοσοφία της Γαύδου»

«Το θέμα του φετινού καλοκαιριού στη Γαύδο είναι ο γυμνισμός. Πολλοί λένε ότι είναι μέσα στη φιλοσοφία του νησιού. Και το δεχόμαστε, αφού κανείς δεν μίλησε για καθολική εφαρμογή του νόμου στο νησί» αναφέρει η δήμαρχος της Γαύδου και συνεχίζει απευθυνόμενη στους γυμνιστές λέγοντας πως «Για τη διεκδίκηση από μεριάς του Δήμου μιας μόνο παραλίας για όλους, καταστρέφετε τη δημόσια περιουσία γιατί περιορίζεται η ελευθερία σας. Άραγε πιστεύουμε στη διαφορετικότητα; Υπάρχουν κάτοικοι και επισκέπτες γυμνιστές και κάτοικοι και επισκέπτες μη γυμνιστές. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι η διαφορετικότητα είναι σαν μία ανθοδέσμη με πολύχρωμα λουλούδια.

»Η διαφορετικότητα είναι η ποικιλία που υπάρχει στον κόσμο μας. Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα κάποιων ανθρώπων. Είμαστε διαφορετικοί σε θέματα κουλτούρας, εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας, γένους, σεξουαλικής ταυτότητας, σωματικών και πνευματικών χαρακτηριστικών, αξιών, μορφωτικού επιπέδου, στην ύπαρξη κάποιας πάθησης ή αναπηρίας. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς διαδηλώνετε στα αστικά σας κέντρα για την υπεράσπιση της διαφορετικότητας και είμαστε μαζί σας.

»Σε ένα πολιτισμένο χώρο χωράνε όλοι» συμπληρώνει η Λίλιαν Στεφανάκη στη δήλωσή της. «Οφείλουμε να αφήνουμε χώρο για όλους. Όποια και να είναι η διαφορετικότητα μη ξεχνάμε πώς είμαστε όλοι ίσοι μεταξύ μας. Όπως ακούμε κάποιον με διαφορετικές απόψεις από τις δικές μας, όπως οφείλουμε να προβλέπουμε χώρο καπνιστών και μη καπνιστών, θέσεις parking για ανθρώπους με κάποια αναπηρία, οφείλουμε να αφήνουμε χώρο σε ανθρώπους που ο γυμνισμός δεν είναι συμβατός με τη δική τους κουλτούρα. Όπως τους βλέπουμε εμείς διαφορετικούς έτσι μας βλέπουν και εκείνοι.

«Εύχομαι καλές διακοπές σε όλους, ιδιαιτέρως, σε εκείνους που έχουν επιλέξει το νησί μας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους».

Με πληροφορίες του News24/7

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM