Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα, με τη μητέρα των κοριτσιών, Ρούλα Πισπιρίγκου, να παραμένει στη φυλακή με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση της 9χρονης κόρη της, Τζωρτζίνας.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια» υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, αναφερόμενος στο θάνατο των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας, της Ίριδας και της Μαλένας.
«Είχαμε δύο πρώτες εκθέσεις, οι οποίες παραμένουν ως έχουν, οι οποίες δίνουν παθολογικά αίτια θανάτου» ανέφερε στην ΕΡΤ για να εξηγήσει: «Η πρώτη δίνει την ηπατική ανεπάρκεια και η δεύτερη αγενεσία του στυστήματος της καρδιάς του φλεβόκομβου και του κολποκοιλιακού κόμβου και ουσιαστικά δίνουν και το πνευμονικό οίδημα, δηλαδή παθολογικά αίτια. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν παθολογικά αίτια με έγκλημα δεν μπορεί να συμβαδίσει. Για αυτό ακριβώς γίνονται οι επαναξιολογήσεις από τους συναδέλφους. Ουσιαστικά εδώ θα ανατραπούν αυτές οι αιτίες θανάτου και μόνο έτσι θα μπορούμε να οδηγηθούμε στο ορθό, γιατί αλλιώς ξαναλέω με αυτά τα παθολογικά αίτια που υπάρχουν προφανώς και δεν μπορούμε να συζητάμε τίποτα περαιτέρω».
Τέλος, ο κ. Λέων παραδέχτηκε ότι έχουν υπάρξει σφάλματα και αστοχίες τόσο σε επίπεδο προσώπων, όσο και σε επίπεδο διαδικασιών.
Τι έδειχναν τα μόνιτορ όταν η Τζωρτζίνα ήταν μόνη της στο δωμάτιο με τη Ρούλα Πισπιρίγκου
Στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνουν τα ιατρικά μηχανήματα που κατέγραφαν ζωτικούς δείκτες της Τζωρτζίνας, όσο το 9χρονο κορίτσι βρισκόταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου μόνο με τη μητέρα του, Ρούλα Πισπιρίγκου.
Ενώ η μητέρα παραμένει προφυλακισμένη για την ανθρωποκτονία της κόρης της, η αστυνομία στρέφει τις έρευνές της σε πολλαπλές κατευθύνσεις - από τα ψηφιακά ίχνη στο διαδίκτυο, μέχρι τις επαφές στα 8 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από το σπίτι και τα ιατρικά μηχανήματα. Οι αρχές δεν αφήνουν το παραμικρό στοιχείο στη «σκιά», και ενδεικτικό είναι πως ανασύρθηκε από τον τάφο και το τάμπλετ που είχε θαφτεί μαζί με την 9χρονη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσο διάστημα η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν σε ΜΕΘ, υπό το άγρυπνο βλέμμα των γιατρών, το μόνιτορ κατέγραφε φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς και οξυγόνωση. Ωστόσο το παιδί φέρεται να παρουσίαζε βραδυκαρδία και πτώση των σφυγμών σε στιγμές που η μητέρα βρισκόταν στο δωμάτιο νοσηλείας, όπου τελικά το παιδί εξέπνευσε, από θανατηφόρα δόση κεταμίνης.
Αυτή η διαμετρικά αντίθετη κλινική εικόνα του παιδιού όταν οι γιατροί ήταν παρόντες, ήταν που έκανε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να ζητήσει από την 33χρονη μητέρα να βιντεοσκοπεί τις κρίσεις του παιδιού. Δεδομένων των επεισοδίων που είχαν προηγηθεί στις 28 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν τον θάνατό της, οι γιατροί υποπτεύονται πως μπορεί να είχε χορηγηθεί και άλλες φορές κεταμίνη στην 9χρονη, απλώς όχι σε θανατηφόρα δόση.