Τα κοράλλια πεθαίνουν παντού στους ωκεανούς του πλανήτη και αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μόνο τότε υπάρχει ελπίδα οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στους ωκεανούς του κόσμου να παραμείνουν ζωντανοί τουλάχιστον έως το 2050.
Όπως εξηγούν, ο αποχρωματισμός και η συρρίκνωση των αποικιών τους στους υφάλους οφείλεται τόσο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όσο και στην παράνομη αλιεία, αλλά και τον τουρισμό σε εξωτικά σημεία του κόσμου, που διαταράσσει απολύτως το οικοσύστημα μέσα στο οποίο αναπτύσσονται ομαλά τα κοράλλια.
Μόνη ελπίδα ο ύφαλος κοντά στο νησάκι Sulawesi στην Ινδονησία που παρά την καταστροφή που είχε υποστεί αναγγεννήθηκε σταδιακά, κάνοντας αισιόδοξους τους επιστήμονες για την αποκατάσταση και άλλων κοραλλιογενών υφάλων.
Σύμφωνα με την Έμα Κένεντι, ωκεανολόγο στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, δεν έχουν υποστεί όλοι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι τις ίδιες συνέπειες από το φαινόμενο της υπερθέρμανσης. Όμως, η ταχύτητα μαρασμού, συρρίκνωσης και εν τέλει εξαφάνισής τους είναι ένα ηχηρό μήνυμα των ωκεανών προς τους ανθρώπους να σταματήσουν άμεσα κάθε επιβλαβή για το περιβάλλον δραστηριότητα.
σχόλια