Μπαομπάμπ: Ο ξαφνικός θάνατος του πιο θαυμάσιου δέντρου

Μπαομπάμπ: Ο ξαφνικός θάνατος του πιο θαυμάσιου δέντρου Facebook Twitter
0
Μπαομπάμπ: Ο ξαφνικός θάνατος του πιο θαυμάσιου δέντρου Facebook Twitter
Τα φύλλα του μπαομπάπ είναι βρώσιμα και αν βραστούν μπορούν να φαγωθούν ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων

Τα πανύψηλα μπαομπάμπ, θρυλικά, πανώρια και που δεν μοιάζουν με κανένα, είναι ίσως από τα πιο επιβλητικά δέντρα που υπάρχουν...

Τα συναντά κανείς σε ξηρά φυλλοβόλα δάση, ερήμους και σαβάνες από την Αφρική μέχρι την Αραβία και την Αυστραλία. 

Οι φωτογραφίες αυτές είναι από τη Σενεγάλη.

Τα μπαομπάμπ χαρακτηρίζονται από μεγάλους κορμούς και αραιά κλαδιά, σαν ρίζες που «βλέπουν» προς τον ουρανό, δίνοντας μία ανάστροφη αίσθηση. Στους κορμούς τους σχηματίζονται κοιλότητες ― μερικές φορές αρκετά μεγάλες. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του εθνικού πάρκου Κρούγκερ στη Νότια Αφρική, «η κουφάλα ενός μπαομπάμπ στη Ζιμπάμπουε είναι τόσο μεγάλη που μπορούν να βρουν καταφύγιο μέσα της περίπου 40 άνθρωποι». Το δέντρο μπορεί να λειτουργήσει ως μεγάλη αποθήκη νερού και φέρει καρπούς που μπορούν να θρέψουν ζώα και ανθρώπους.

Μπαομπάμπ: Ο ξαφνικός θάνατος του πιο θαυμάσιου δέντρου Facebook Twitter
Τα μπαομπάμπ χαρακτηρίζονται από μεγάλους κορμούς και αραιά κλαδιά, σαν ρίζες που «βλέπουν» προς τον ουρανό, δίνοντας μία ανάστροφη αίσθηση.

Τα φύλλα του είναι βρώσιμα και αν βραστούν μπορούν να φαγωθούν ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων, ενώ ο φλοιός του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχοινιά, καλάθια, πανί και αδιάβροχα καπέλα. Τα δέντρα αυτά μπορούν να φτάσουν τα 3.000 χρόνια σε ηλικία.

Όμως τα γηραιότερα και μεγαλύτερα δέντρα μπαομπάμπ της Αφρικής πέθαναν, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πολλά από τα δέντρα αυτά, ηλικίας 1.100 έως 2.500 ετών, φαίνεται ότι φθίνουν και οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό μάλλον συνδέεται με τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη.

«Εννέα από τα δεκατρία γηραιότερα δέντρα πέθαναν, ή τουλάχιστον κάποια από τα παλαιότερα τμήματα / στελέχη τους κατέρρευσαν και πέθαναν, τα τελευταία 12 χρόνια», αναφέρουν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Plants», χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως «άνευ προηγουμένου».

Μπαομπάμπ: Ο ξαφνικός θάνατος του πιο θαυμάσιου δέντρου Facebook Twitter
H κουφάλα ενός μπαομπάμπ στη Ζιμπάμπουε είναι τόσο μεγάλη που μπορούν να βρουν καταφύγιο μέσα της περίπου 40 άνθρωποι.

Η επιστημονική ομάδα από τη Ρουμανία, τη Νότιο Αφρική και τις ΗΠΑ που ασχολείται με το θέμα μελέτησε και χρονολόγησε «σχεδόν όλα τα γνωστά πολύ μεγάλα και ενδεχομένως πολύ γηραιά» μπαομπάμπ της Αφρικής, περισσότερα από 60 δέντρα στο σύνολό τους.

Συλλέγοντας στοιχεία της περιμέτρου, του ύψους, του όγκου του ξύλου και την ηλικίας, παρατήρησε ότι «το απροσδόκητο και αξιοσημείωτο γεγονός» ότι τα περισσότερα από τα γηραιότερα και μεγαλύτερα δέντρα πέθαναν την περίοδο της έρευνας.

Όλα τα δέντρα βρίσκονταν στη νότια Αφρική, στη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, την Μποτσουάνα και τη Ζάμπια.

Μπαομπάμπ: Ο ξαφνικός θάνατος του πιο θαυμάσιου δέντρου Facebook Twitter
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM