Σάντρα: Ο ουρακοτάγκος που απέκτησε νομικά δικαιώματα ανθρώπου φεύγει από τη φυλακή του

Σάντρα: Ο ουρακοτάγκος που απέκτησε νομικά δικαιώματα ανθρώπου φεύγει από τη φυλακή του Facebook Twitter
Η Σάντρα, ο 33χρονος ουρακοτάγκος, κέρδισε νομικά την ελευθερία της
0

Η Σάντρα, ουρακοτάγκος ο οποίος πέρασε 20 χρόνια σε ζωολογικό κήπο της Αργεντινής, μετακομίζει σε αμερικανικό καταφύγιο ζώων, έχοντας πλέον κάποια νομικά δικαιώματα ίδια με αυτά των ανθρώπων.

Οι δικηγόροι κέρδισαν μία δίκη ορόσημο για την Σάντρα το 2014, υποστηρίζοντας ότι κρατείται παράνομα στο Μπουένος Άιρες. Η απόφαση κάνει τον ουρακοτάγκο το πρώτο «μη ανθρώπινο άτομο της Αργεντινής, με δικαίωμα στην ελευθερία». Η 33χρονη Σάντρα έφτασε στο Κάνσας την Παρασκευή και θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις πριν μετακομίσει στο νέο της σπίτι, στη Φλόριντα.

Η δικαστής Έλενα Λιμπερατόρι, η οποία έχει μια φωτογραφία της Σάντρα στο γραφείο της, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι ήθελε με την απόφαση της να στείλει ένα μήνυμα: «Τα ζώα είναι όντα με αισθήματα και το πρώτο δικαίωμά τους είναι η υποχρέωσή μας να τα σεβαστούμε».

Σάντρα: Ο ουρακοτάγκος που απέκτησε νομικά δικαιώματα ανθρώπου φεύγει από τη φυλακή του Facebook Twitter

Η Σάντρα γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο της Ανατολικής Γερμανίας και πωλήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1995. Ήταν ένα ζώο «μελαγχολικό». Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της μόνη σε μια μικρή, φραγμένη περιοχή και προσπαθούσε να αποφύγει το κοινό. Απέκτησε ένα μωρό το 1999, αλλά της το πήραν και πουλήθηκε σε ένα πάρκο ζώων στην Κίνα.

Η δικαστική νίκη έφερε διεθνή φήμη στη Σάντρα και έθεσε ένα νομικό προηγούμενο για τους πιθήκους ώστε να θεωρούνται άτομα και όχι ιδιοκτησία. Μέχρι αυτή την εβδομάδα - σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα - η Σάντρα παρέμεινε στην περιοχή του ζωολογικού κήπου, η οποία έκλεισε το 2016 μετά από αναφορές για τη σκληρότητα των ζώων. Ο ζωολογικός κήπος ανοικοδομείται τώρα για να γίνει οικολογικό πάρκο με βελτιωμένες συνθήκες για τα ζώα.

Ένα δικαστήριο της Αργεντινής ενέκρινε τη μεταφορά της στο κέντρο των μεγάλων πιθήκων της Φλόριντα το 2017, αν και το ταξίδι της καθυστέρησε λόγω γραφειοκρατίας των ΗΠΑ. Το καταφύγιο που θα γίνει το νέο σπίτι της Σάντρα είναι μια έκταση 100 στρεμμάτων που φιλοξενεί χιμπατζήδες και ουραγκοτάγκους που έχουν απελευθερωθεί από τσίρκο, εργαστήρια, ζωολογικούς κήπους και ιδιωτικές συλλογές άγριων ζώων. Ο χιμπαντζής του Μάικλ Τζάκσον, Μπάμπλες, είναι μεταξύ πολλών διάσημων κατοίκων.

Η Sandra θα ζήσει σε 21 ακόμη ζώα του είδους της και θα είναι ελεύθερη να μετακινείται ανάμεσα σε 11 υπαίθριους χώρους όπου ζουν οι μεγάλοι πίθηκοι.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και προγραμματίζει δράσεις

Ελλάδα / Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και «προγραμματίζει δράσεις»

Ο δήμος παραδέχεται ότι προγραμματίζονται άμεσα δράσεις ενισχυτικής φύτευσης, αφαίρεσης των ξερών δένδρων, απόφραξης του καναλιού αποχέτευσης και κλαδέματος των δέντρων ελιάς
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αισθάνονται παραμελημένοι από την κοινωνία και τη μεταρρύθμιση των πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM