Χιλιάδες τόνοι πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο: Τα φράγματα «αδυνατούν» να περιορίσουν την καταστροφή

Χιλιάδες τόνοι πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο: Τα φράγματα «αδυνατούν» να περιορίσουν την καταστροφή Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ξεκίνησαν οι έρευνες για τη διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου σε ποταμό της πόλης Νορίλσκ της Ρωσίας, στον Αρκτικό Κύκλο. 

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άρχισε να διερευνά τους λόγους για τους οποίους χρειάστηκαν δύο ημέρες για να ενημερωθεί το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, για τη διαρροή 20.000 τόνων ακατέργαστου πετρελαίου, που σημειώθηκε στις 29 Μαΐου στον παρακείμενο ποταμό Αμπάρναγια της πόλης Νορίλσκ. 

Προς το παρόν ασκήθηκε ποινική δίωξη για αμέλεια που σχετίζεται με την άμεση ενημέρωση για την διαρροή, χωρίς ωστόσο να απαγγελθούν προς τον παρόν κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της Ανακριτικής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την διαρροή αυτή, δικαστήριο του Νοιριλσκ έδωσε εντολή να τεθεί υπό κράτηση για διάστημα 30 ημερών, έως τις 31 Ιουλίου, ο επικεφαλής τμήματος του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού του Νορίλσκ, Βιτσισλάβ Στάροστιν.

Η διαρροή οφείλεται σε ρήγμα που υπέστη στις 29 Μαΐου ο πυθμένας δεξαμενής της ενεργειακής εταιρείας της πόλης Νορίλσκ, που διαχειρίζεται τον θερμοηλεκτρικό Σταθμό- 3 που βρίσκεται στην τοποθεσία Κεϊρκάν, δυτικά του Νορίλσκ. Η ενεργειακή εταιρεία του Νορίλσκ ανήκει στον όμιλο Nornikel. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής του Κρανογιάρσκ Αλεξάντρ Ους, το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, ασχολήθηκε με το συμβάν δύο ημέρες αφότου εμφανίσθηκαν οι πρώτες ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ενεργειακή εταιρεία, ενημέρωσε αμέσως, όχι για την διαρροή αλλά για την ανάφλεξη ενός οχήματος στον χώρο του θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Ούς, ενώ οι πληροφορίες για την ρήξη στην δεξαμενή έγιναν γνωστές την επόμενη ημέρα 30 Μαΐου.

Οι εκπρόσωποι του ομίλου Nornikel υποστήριξαν ότι ενημέρωσαν το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών για την διαρροή 25 λεπτά αφότου ξεκίνησε η διαρροή.

Ωστόσο χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άσκησε κριτική στις αρχές του Κρασνογιάρσκ λέγοντας απευθυνόμενος στον κυβερνήτη «Τι θα γίνει λοιπόν, θα ενημερωνόμαστε για τις έκτακτες καταστάσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;». Οι μετοχές του ομίλου Nornikel μετά την κριτική που άσκησε ο Πούτιν, σημείωσαν πτώση 5% .

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της Φύσης, (Rospirodnadzor) συνολικά έχουν διαρρεύσει 21.000 τόνοι πετρελαιοειδών, εκ των οποίων στον παρακείμενο ποταμό Αμπάρναγια και στον παραπόταμο Νταλτνικάν 15.000 τόνοι. Τα νερά του ποταμού έχουν ρυπανθεί σε μήκος 20 χιλιομέτρων, δήλωσε η πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής Σβετλάνα Ραντιόνοβα.

Χιλιάδες τόνοι πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο: Τα φράγματα «αδυνατούν» να περιορίσουν την καταστροφή Facebook Twitter
ΕΡΑ

Συνεργεία απορρύπανσης έχουν τοποθετήσει αρκετά πλωτά φράγματα, ωστόσο μερικά από αυτά παρασύρθηκαν από τους πάγους που λιώνουν και μετακινούνται ακολουθώντας την ροή του ποταμού.

Οι κύριες ποσότητες του πετρελαίου ντίζελ που διέρρευσε, διέφυγε κάτω από τα πλωτά φράγματα ακολουθώντας το ρεύμα του ποταμού Αμπάρναγια και αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί στην λίμνη Πιάσινο, ανέφερε ο Ρωσικός Οργανισμός Αλιείας.

«Με τα πλωτά φράγματα θα καταστεί δυνατόν να περισυλλεγούν ασήμαντες μόνο ποσότητες, και γι αυτόν τον λόγο μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν όλες οι ποσότητες του πετρελαίου ντίζελ θα παραμείνουν στο περιβάλλον» αναφέρει η ρωσική Greenpeace, η οποία εκτιμά ότι οι ελάχιστες ζημιές από το ατύχημα ανέρχονται στα 6 δισεκατομμύρια ρούβλια. (περίπου 87 εκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με τον ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του ομίλου Nornikel, το ατύχημα στον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό του Νορίλσκ θα μπορούσε να είναι μια απρόβλεπτη συμπεριφορά του εδάφους, καθώς τη δεξαμενή δεν παρουσίαζε πρόβλημα.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι το 2018 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι αντοχής υλικών των κατασκευών εντός του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού και δεν διαπιστώθηκαν οι οποιεσδήποτε αποκλίσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/TASS

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM