Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος βάτραχου στο νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ και έχει ήδη ταξινομηθεί ως απειλούμενο είδος.
Ο μόνος γνωστός βιότοπος του νέου ορεινού βατράχου είναι το υγρό τροπικό δάσος της Gondwana, που αναγνωρίστηκε ως Παγκόσμια Φυσική Κληρονομιά από την UΝESCO το 1998.
Το δάσος υπέστη εκτενείς ζημιές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές της περιόδου 2019-2020.
Ο βάτραχος που ονομάστηκε Philoria knowlesi, από τον περιβαλλοντολόγο Ross Knowles, ανακαλύφθηκε χάρη σε εκτεταμένες γενετικές δοκιμές ενώ το τμήμα περιβάλλοντος του Κουίνσλαντ δήλωσε ότι ήδη έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την προστασία του οικοτόπου του νέου είδους.
«Υπάρχει μια σειρά από μέτρα που λαμβάνουν οι δασοφύλακες για να υποστηρίξουν την ανάκτηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τη φωτιά», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός διατήρησης, Harry Hines.
Ο καθηγητής Michael Mahony του Πανεπιστημίου του Newcastle ανέφερε ότι ο βιότοπος του βατράχου, τα τροπικά δάση Gondwana, είναι «ιδιαίτερης σημασίας» για την εξέλιξη της φυτικής και ζωικής ζωής της Αυστραλίας.
«Υπάρχουν επί του παρόντος επτά γνωστά είδη ορεινών βατράχων, έξι από τα οποία βρίσκονται μόνο στην περιοχή του τροπικού δάσους Gondwana», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ανακάλυψη είναι μέρος μιας κοινής προσπάθειας από τους οικολόγους της κυβέρνησης του Κουίνσλαντ, το Πανεπιστήμιο του Newcastle, το Πανεπιστήμιο South Cross, το CSIRO και το Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας.
Οι επιστήμονες συλλέγουν και αναλύουν το DNA των ορεινών βατράχων στο τροπικό δάσος από το 2006 και τα τελευταία 16 χρόνια ήταν ιδιαίτερα απασχολημένοι με το να επιβεβαιώνουν ότι είναι όλα ξεχωριστά είδη.
Ο βάτραχος Philoria Knowlesi εντοπίζεται σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ και έχει ένα χαρακτηριστικό βαθύ «κρόασμα».
Αναπαράγεται την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού σε μικρούς βάλτους και κατά μήκος στις όχθες των ορεινών ρεμάτων. Κατά το ζευγάρωμα, το αρσενικό δημιουργεί έναν μικρό θάλαμο αναπαραγωγής όπου αναπτύσσονται οι γυρίνοι.
Η μεγαλύτερη απειλή για το νέο είδος του Philoria Knowlesi είναι η απώλεια των οικοτόπων, με τους δασοφύλακες να εργάζονται σκληρά προκειμένου να κρατήσουν μακριά από τις περιοχές αυτές τα αδέσποτα βοοειδή, να ελέγξουν τους άγριους χοίρους και τα ζιζάνια και να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών πυρκαγιών.
Μέρος ενός εθνικού ταμείου ανάκτησης πυρκαγιών θα διατεθεί για την προστασία των τροπικών δασών της Gondwana, με 3,85 εκατομμύρια δολάρια για έργα ανάκτησης στην περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς.
Με πληροφορίες του Guardian