Βραζιλία: Η κυβέρνηση Μπολσονάρου ανακαλεί ρύθμιση για την προστασία των μαγκρόβιων δασών

Βραζιλία: Η κυβέρνηση Μπολσονάρου ανακαλεί ρύθμιση για την προστασία των μαγκρόβιων δασών Facebook Twitter
Βραζιλία: Η κυβέρνηση Μπολσονάρου ανακαλεί ρύθμιση για την προστασία των μαγκρόβιων δασών
0

Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης του Ζαϊχ Μπολσονάρου να ανακαλέσει ρύθμιση για την προστασία των τροπικών μαγκρόβιων δασών και άλλων εύθραυστων παράκτιων οικοσυστημάτων.

Περιβαλλοντικές ομάδες δε, χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή «έγκλημα». Τα μαγκρόβια δάση αποτελούν μία σπουδαία ασπίδα προστασίας από την κλιματική αλλαγή.

Οι πολιτικές και η ρητορική του Προέδρου Μπολσονάρου για το περιβάλλον προκάλεσαν ευρεία ανησυχία και ο ακροδεξιός ηγέτης κατηγορήθηκε ότι ενθάρρυνε παράνομες δραστηριότητες, αναφορικά με το θέμα.

Σύμφωνα με την απόφαση ανάκλησης αφαιρούνται οι λεγόμενες «ζώνες μόνιμης προστασίας» που δημιουργήθηκαν το 2002 για τη διατήρηση πολλών τροπικών μαγκρόβιων δασών της Βραζιλίας και αντίστοιχων θαμνωδών αμμόλοφων.

Πάρθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Περιβάλλοντος, με επικεφαλής τον αμφιλεγόμενο αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες.

Από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι η ανάκληση αυτή θα επιτρέψει σε όσους σχεδιάζουν να χτίσουν ακίνητα, να καθαρίσουν μεγάλες περιοχές φυσικών οικοτόπων, στο όνομα του τουρισμού και της ανάπτυξης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή τους.

«Αυτές οι περιοχές υφίστανται ήδη έντονη πίεση από την αύξηση των  ακινήτων», δήλωσε ο Μάριο Μαντοβάνι, επικεφαλής του περιβαλλοντικού ομίλου SOS Mata Atlantica.

«Οι σχετικές ρυθμίσεις του 2002 προστάτευαν αυτά τα δάση, τουλάχιστον από την περαιτέρω καταστροφή», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, αποκαλώντας την κατάργησή τους «έγκλημα κατά της κοινωνίας».

Ένα στρέμμα μαγκρόβιου δάσους απορροφά σχεδόν την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με ένα στρέμμα τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Από τότε όμως, που ο Μπολσονάρου ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2019, η Βραζιλία επλήγη από περιβαλλοντικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης της αποψίλωσης των δασών.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ρικάρντο Σάλες εμπλέκεται σε διαμάχη από τότε που ανέλαβε τη θέση του.

Τον Απρίλιο, σε μία συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου με τον Μπολσονάρου φέρεται να είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια ευκαιρία να ανατραπεί ο περιβαλλοντικός κανονισμός «τώρα που τα ΜΜΕ μιλάνε μόνο για τον Covid».

«Ακόμη και όταν ήμασταν μάρτυρες τεράστια περιβαλλοντικής καταστροφής με την Βραζιλία να φλέγεται, ο Σάλες αφιέρωνε τον χρόνο του για την προώθηση ακόμη περισσότερων καταστροφών», δήλωσε η Greenpeace αναφερόμενη στα νέα μέτρα.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM