COP28-Γκουτέρες: Αναγκαία η έξοδος από όλα τα ορυκτά καύσιμα

COP28-Γκουτέρες: Αναγκαία η έξοδος από όλα τα ορυκτά καύσιμα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Να δείξουν τη «μέγιστη ευελιξία» και «καλή πίστη» για να εξασφαλίσουν την έξοδο «από όλα τα ορυκτά καύσιμα», κάλεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες τους διαπραγματευτές στην COP28.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στο τελικό κείμενο που αναμένεται να υπογραφεί αύριο λέγοντας πως είναι «ουσιαστικής σημασίας», ενώ τόνισε πως οφείλει «να αναγνωρίζει την ανάγκη εξόδου από όλα τα ορυκτά καύσιμα σε χρονοδιάγραμμα συμβατό με το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Διευκρίνισε επίσης πως «αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να αποχωρήσουν ταυτοχρόνως από τα ορυκτά καύσιμα». Να σημειωθεί πως αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ήδη ζητήσει να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο απ’ αυτόν των πλουσιότερων κρατών. Τέλος, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι «επιδιδόμαστε ‘ε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο» για να επιτευχθεί συναίνεση.

Το ζήτημα των ορυκτών καυσίμων και της χρηματοδότησης προς τις πιο φτωχές χώρες βρίσκεται στο επίκεντρο της COP28, η οποία λαμβάνει χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, καθώς αύριο αναμένεται η ολοκλήρωσή της.

Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών θα υιοθετηθεί το τελικό κείμενο θα βάζει στο στόχαστρο τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί επίσης πως οι διαπραγματεύσεις στο Ντουμπάι δυσχεραίνονται από την αντίθεση ορισμένων χωρών που εξάγουν υδρογονάνθρακες, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

OK -------- Απόφαση-σταθμός στις ΗΠΑ: Η Chevron πληρώνει $744 εκατ. για περιβαλλοντική ζημιά στη Λουιζιάνα

Περιβάλλον / Απόφαση-σταθμός στις ΗΠΑ: Η Chevron πληρώνει $744 εκατ. για περιβαλλοντική ζημιά στη Λουιζιάνα

Για δεκαετίες, οι δραστηριότητες της Chevron υπονόμευαν ένα από τα πιο κρίσιμα οικοσυστήματα των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω τους μια περιβαλλοντική καταστροφή που πλέον μοιάζει μη αναστρέψιμη, όπως έκρινε δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση θα καταστρέψει τον καπιταλισμό, προειδοποιεί κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα καταστρέψει τον καπιταλισμό, προειδοποιεί κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία

Απαιτείται επειγόντως δράση για να σωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές –και ο ίδιος ο πολιτισμός–, λέει ανώτερο στέλεχος της Allianz
LIFO NEWSROOM