Η παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα μπορούν να καταρρεύσουν, με τις μεταναστευτικές και επισιτιτικές κρίσεις να προκαλούν συγκρούσεις και χάος, αν οι χώρες αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προειδοποιήσε κορυφαία αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, εν όψει της Cop26.
Η Πατρίσια Εσπινόζα, εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών τόνισε χαρακτηριστικά: «Μιλάμε στην πραγματικότητα για τη διατήρηση της σταθερότητας χωρών, την προστασία θεσμών που οικοδομούμε εδώ και τόσα χρόνια, για τη διασφάλιση των καλύτερων στόχων που οι χώρες μας έχουν φτιάξει. Το καταστροφικό σενάριο υποδεικνύει πως θα μπορούσαμε να έχουμε ροές εκτοπισμένων».
Η ίδια προειδοποίησε πως οι επιπτώσεις θα κλιμακωθούν, προσθέτοντας πως «αυτό θα σήμαινε λιγότερο φαγητό, οπότε ίσως και μια κρίση στην επισιτιστική ασφάλεια. Θα άφηνε πολλούς περισσότερους ανθρώπους ευάλωτους σε φρικτές καταστάσεις, τρομοκρατικές οργανώσεις και βίαιες ομάδες. Θα σήμαινε πολλές πηγές αστάθειας».
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στον Observer «δεν μιλάω μόνο για περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πρόκειται για το όλο σύστημα που έχουμε οικοδομήσει. Γνωρίζουμε τι έχουν προκαλέσει στο παρελθόν οι μεταναστευτικές κρίσεις. Αν το βλέπαμε σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς -όχι μόνο διεθνή μετανάστευση, αλλά και εσωτερική- θα προκαλούσε πολύ σοβαρά προβλήματα».
Οι προειδοποιήσεις σε ασυνήθιστη ένταση της Εσπινόζα έρχονται λίγες ημέρες πριν τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη.
Όπως είχε δηλώσει χθες ο πρόεδρος της COP26, Alok Sharma, η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα στη Γλασκώβη τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολη από την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.
Ο Sharma δήλωσε ότι το καθήκον θα είναι να πειστούν σχεδόν 200 χώρες να εφαρμόσουν αυστηρές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ στη Γλασκώβη είναι πραγματικά πολύ δύσκολο», είπε. «Ήταν εξαιρετικό αυτό που έγινε στο Παρίσι, ήταν μια συμφωνία στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, αλλά πολλούς από τους λεπτομερείς κανόνες έμειναν για το μέλλον».
Οι προετοιμασίες για την Cop26 συνεχίζονται πυρετωδώς, καθώς ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου, μετά από την αναβολή εξαιτίας του Covid-19. Περισσότεροι από 120 παγκόσμιοι ηγέτες και τουλάχιστον 25.000 αντιπρόσωποι αναμένεται να παρευρεθούν. Το μέγεθος της Διάσκεψης αποτελεί πρόκληση, καθώς επιβάλλεται η τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Με πληροφορίες από Guardian