Δασικές εκτάσεις ίσες με το μέγεθος της Γαλλίας αναγεννήθηκαν από το 2000

Forests the size of France regrown since 2000, study suggests Facebook Twitter
EPA
0

Δασικές εκτάσεις ίσες με το μέγεθος της Γαλλίας αναπτύχθηκαν φυσικά σε όλον τον κόσμο τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα δάση αυτά έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν 5,9 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, μέγεθος μεγαλύτερο από τις ετήσιες εκπομπές των ΗΠΑ, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ομάδα με επικεφαλής το WWF χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα για τη δημιουργία ενός χάρτη των αναγεννημένων δασών.

Ως φυσική αναγέννηση των δασών ορίζεται η αποκατάσταση με φυσικό τρόπο και μικρές ή καθόλου παρεμβάσεις. Ως παρεμβάσεις ορίζονται οι δενδροφυτεύσεις γηγενών δέντρων, ο αποκλεισμός των ζώων που βοσκούν ή η απομάκρυνση χωροκατακτητικών φυτών.

Σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Μπάλντουιν – Καντέλο, του WWF, η φυσική αναγέννηση των δασών είναι συχνά φθηνότερη, πλουσιότερη σε άνθρακα και καλύτερη για τη βιοποικιλότητα σε σχέση με την αναδάσωση. Ωστόσο προειδοποίησε πως δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη: «για να αποφύγουμε την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή πρέπει να σταματήσουμε την αποψίλωση των δασών και να αποκαταστήσουμε τα φυσικά δάση».

Παράλληλα υπογράμμισε πως από την αποψίλωση χάνονται εκατομμύρια εκτάρια κάθε χρόνο, πολλά περισσότερα από εκείνα που γεννιούνται ξανά, ενώ επισήμανε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που οδηγούν στη συγκεκριμένη πρακτική. Σύμφωνα με τη μελέτη το Ατλαντικό Δάσος στη Βραζιλία αποτελεί ελπίδα, καθώς μία έκταση σχεδόν στο μέγεθος της Ολλανδίας έχει αναπτυχθεί από το 2000. Ωστόσο και σε δασικές εκτάσεις της βόρειας Μογγολίας περίπου 1,2 εκατομμυρίων εκταρίων αναγεννήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Άλλα σημεία όπου παρατηρήθηκε σημαντική αναγέννηση των δασών είναι η Κεντρική Αφρική και ο Καναδάς.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές προειδοποιούν πως τα δάση σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν «σημαντικές απειλές». Παρά τα «ενθαρρυντικά σημάδια» η αποψίλωση απειλεί σε τέτοιο βαθμό τις δασικές εκτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να υπερδιπλασιαστούν ώστε να αγγίξουμε το κατώτερο όριο διατήρησης.  

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των WWF, BirdLife International και WCS, που καλούν και άλλους ειδικούς να βοηθήσουν στην τελειοποίηση του χάρτη τους, τον οποίο θεωρούν ως «ερευνητική προσπάθεια».

Ένας από τους απλούστερους τρόπους μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα είναι η δενδροφύτευση. Ωστόσο, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα κατάλληλα δέντρα πρέπει να φυτευτούν στο σωστό μέρος, προκειμένου να είναι αποτελεσματικά σε ό, τι αφορά τη μείωση των εκπομπών.
 

 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM