Εκατομμύρια γαλάζια «εξωγήινα πλάσματα» ή αλλιώς υδρόζωα του είδους Velella velella έκαναν την εμφάνισή τους στις ακτές των ΗΠΑ, από το Όρεγκον μέχρι και την Καλιφόρνια.
Το είδος Velella velella είναι μικροσκοπικές αποικίες οργανισμών με πτερύγιο σαν σομπρέρο που προεξέχει από την κορυφή τους και πλοκάμια που κρέμονται προς τα κάτω. Το είδος γνωστό και ως «ναυτικοί του ανέμου», ξεβράζεται συνήθως στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλασσών τον χειμώνα, θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού τους.
Αυτή τη φορά εντοπίστηκαν κατά μήκος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, με τους τουρίστες να μένουν έκπληκτοι λόγω της μυστηριώδους εμφάνισής τους, κατακλύζοντας τα social media με φωτογραφίες τους.
Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στον ανοιχτό ωκεανό και τρέφονται με προνύμφες ψαριών ή ζωοπλαγκτόν. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Ένα μέρος της «αποικίας» είναι υπεύθυνο για τη διατροφή και ένα άλλο για την αναπαραγωγή τους. Σχετικά με το εντυπωσιακό τους μπλε χρώμα, υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Το γεγονός ότι ζουν στη διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ αέρα και ωκεανού δεν τους προσφέρει πολλά μέρη για να κρυφτούν από άλλα ζώα. Για αυτό τον λόγο το χρώμα τους τα βοηθά να μεταμφιέζονται και να χάνονται στα κύματα. Μια άλλη θεωρία, είναι ότι το χρώμα τούς προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου σαν ένα είδος αντηλιακού.
Για ποιο λόγο το είδος Velella velella ξεβράζεται μαζικά στις ακτές
Η Julia Parrish, θαλάσσια βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, αναφέρει πως το είδος αυτό ζει για μήνες και ταξιδεύει ευρέως γύρω από τον Ειρηνικό. «Συνήθως ταξιδεύουν κατά μήκος της ακτής της Καλιφόρνιας προς την Κεντρική Αμερική, στη συνέχεια περνούν από τη Χαβάη προς την Ιαπωνία και επιστρέφουν ξανά», αναφέρει μεταξύ άλλων. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού , βιώνουν πολλά διαφορετικά στάδια ζωής.
Όπως αναφέρει η Julia Parrish, όταν υπάρχει πολλή τροφή για αυτά, ο πληθυσμός τους αυξάνεται ραγδαία και ξεβράζονται στην ακτή. Αυτό σύμφωνα με τη βιολόγο συμβαίνει την άνοιξη και μερικές φορές το φθινόπωρο. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι τα συναντούν συχνά, δεν μελετώνται ευρέως από τους επιστήμονες και για αυτό ευθύνεται - μεταξύ άλλων - και ο τρόπος ζωής τους.
Ποια η σχέση του είδους Velella velella με τη θερμοκρασία των ωκεανών
Ένας τρέχων τομέας μελέτης των επιστημόνων, είναι η σχέση του είδους Velella velella με τις θερμοκρασίες των ωκεανών. Το 2021 η Julia Parrish χρησιμοποίησε δεδομένα που είχαν συλλεχθεί από παρατηρήσεις επιστημόνων επί 20 χρόνια, για να αποκαλύψει τα μοτίβα των μαζικών εκβρασμών του είδους Velella velella. Από αυτά διαπίστωσε πως ίσως ευθύνεται ότι οι χειμώνες που πέρασαν ήταν θερμότεροι από τους συνήθεις. Παρότι οι λόγοι εξακολουθούν να διερευνώνται, η βιολόγος πιστεύει ότι έχει να κάνει με τις φουρτουνιασμένες θάλασσες τον χειμώνα.
«Σε θυελλώδεις χειμώνες με πολύ υψηλά κύματα που διατηρούνται επί πολλές ημέρες, οι αποικίες που είναι μικρές και αρχίζουν μόλις να αναπτύσσονται θα διαλυθούν. Ωστόσο, σε έναν πιο ήπιο χειμώνα, θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, αφήνοντας περισσότερες αποικίες προς το τέλος του χειμώνα να αναπτυχθούν πραγματικά», τονίζει.
Όταν βγαίνουν στην ακτή, η εικόνα από τα λαμπερά μπλε πλάσματα δημιουργεί ένα υπέροχο σκηνικό για τους φωτογράφους και τους παραθεριστές, όμως σταδιακά χάνουν το χρώμα τους. Οι παραθεριστές τα αγαπούν επειδή είναι χαριτωμένα, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα βλέπουν αποικίες πλασμάτων που αγωνίζονται και πεθαίνουν. «Αυτό που βλέπετε είναι κάτι που έχει όμορφα χρώματα, είναι μικρό, ακίνδυνο και είναι τόσο παράξενο και ενδιαφέρον», συμπληρώνει η βιολόγος.
Την ώρα που η θερμοκρασία των ωκεανών ανεβαίνει όλο και περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι πιθανό όλο και περισσότερες αποικίες του είδους να κάνουν την εμφάνισή τους στις ακτές αλλά και να ευδοκιμήσουν στη θάλασσα.
Velella velella, o barquetes de Sant Pere. Cala Giverola, Tossa de mar.
— Juan Rodriguez (@Rodri_Joan) April 10, 2024
🎥 Joan Navarra pic.twitter.com/EzAxLWTQdb
Με πληροφορίες από Guardian