Επιστήμονες ολοκλήρωσαν τον πρώτο χάρτη των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου

Επιστήμονες ολοκλήρωσαν τον πρώτο χάρτη των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν τον πρώτο λεπτομερή χάρτη στον κόσμο για τους κοραλλιογενείς υφάλους της Γης, δημιουργώντας μια πολύτιμη πηγή για την παρακολούθηση και τη διατήρηση ενός οικοσυστήματος που αντιμετωπίζει την απειλή της καταστροφής από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Ο Άτλαντας Κοραλλιών Allen συνδυάζει περίπου δύο εκατομμύρια δορυφορικές εικόνες με τοπικά δεδομένα αναφοράς για να δημιουργήσει χάρτες υψηλής ανάλυσης των κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά, χαρτογραφήθηκαν σχεδόν 98.000 τετραγωνικά μίλια κοραλλιογενών υφάλων σε νερό βάθους έως και 15 μέτρων. Στον άτλαντα συλλέγονται επίσης δεδομένα για άλλες πτυχές του βυθού και του ωκεανού που αλληλεπιδρούν με τους κοραλλιογενείς υφάλους, όπως τα κύματα και η παρουσία άμμου ή βράχων. Περίπου τα τρία τέταρτα των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου δεν είχαν ποτέ πριν χαρτογραφηθεί σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας.

Οι ερευνητές πίσω από τον χάρτη ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν καλύτερα και να προστατεύσουν τους ολοένα και περισσότερο απειλούμενους κοραλλιογενείς υφάλους.

"Υπάρχουν χώρες, οργανισμοί και κυβερνητικές υπηρεσίες στον κόσμο που δεν έχουν χάρτη των υφάλων τους [...] οπότε αυτοί οι χάρτες θα βοηθήσουν τους ανθρώπους δίνοντας ουσιαστικά μια βάση για να εκτιμήσουν καλύτερα πού χρειάζεται δράση", λέει στο Mongabay ο θαλάσσιος επιστήμονας Chris Roelfsema, ο οποίος ηγήθηκε της διαδικασίας χαρτογράφησης για τον Άτλαντα Κοραλλιών Allen. "Μπορούμε να κάνουμε καλύτερα σχέδια για θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, ή μπορούμε να προεκτείνουμε τη βιομάζα των ψαριών ή να εξετάσουμε τα αποθέματα άνθρακα και όλα αυτά τα πράγματα που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατά".

Επιστήμονες ολοκλήρωσαν τον πρώτο χάρτη των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου Facebook Twitter
Κοραλλιογενής βυθός | Courtesy of Arizona State University

Ο άτλαντας πήρε το όνομά του από τον Paul Allen, συνιδρυτή της Microsoft, ο οποίος χρηματοδότησε τη σύμπραξη πίσω από το έργο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 450 ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Περίπου μόνο το ένα τοις εκατό του πυθμένα του ωκεανού της Γης καλύπτεται από κοραλλιογενείς υφάλους, αλλά για περισσότερο από το ένα τέταρτο της άγριας ζωής του ωκεανού αυτά τα οικοσυστήματα αποτελούν το σπίτι τους.

Αφού επιβίωσαν και αναπτύχθηκαν για χιλιάδες χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει ασκήσει αυξανόμενη πίεση σε αυτά τα «σπίτια». Η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού και η οξίνιση των ωκεανών προκαλούν στρες στους μικροοργανισμούς που χτίζουν και ζουν σε αυτούς τους υφάλους. Περισσότεροι από το ήμισυ ορισμένων υφάλων, όπως ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας, έχουν ήδη χαθεί.

Μεταξύ άλλων πιθανών χρήσεων, ο άτλαντας θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν είδη κοραλλιών που είναι πιο ανθεκτικά στους καύσωνες, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση κατεστραμμένων υφάλων, αναφέρει το Mongabay. Ήδη, έργα διατήρησης σε περισσότερες από 30 χώρες χρησιμοποιούν τα δεδομένα του άτλαντα για να καθοδηγήσουν τις προσπάθειές τους.

"Η πραγματική αξία του έργου θα έρθει όταν οι συντηρητές των κοραλλιών θα είναι σε θέση να προστατεύσουν καλύτερα τους κοραλλιογενείς υφάλους με βάση τους χάρτες υψηλής ανάλυσης και το σύστημα παρακολούθησης", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οικολόγος Greg Asner, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Άτλαντα Κοραλλιών Allen. "Πρέπει να διπλασιάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο καθώς εργαζόμαστε για τη διάσωση των κοραλλιογενών υφάλων από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και άλλων απειλών.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM