Επτά γύπες από την Ισπανία αφέθηκαν ελεύθεροι στην Κύπρο

Κύπρος: Επτά γύπες απελευθερώθηκαν στη φύση για να διασωθεί το είδος Facebook Twitter
Φωτ.: valenciabirding
0

Ελεύθεροι στη φύση της Κύπρου αφέθηκαν σήμερα επτά γύπες από την Ισπανία αφού πρώτα τους τοποθετήθηκαν συσκευές παρακολούθησης, σε μία προσπάθεια να επιβιώσουν τα πτηνά που απειλούνται με εξαφάνιση στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει το Associated Press, αυτή ήταν η δεύτερη παρτίδα των εν λόγω πτηνών που απελευθερώθηκαν στην Κύπρο, ενώ ακόμη επτά γύπες θα αφεθούν στη φύση σε μία εβδομάδα.

Και οι 14 γύπες έφτασαν στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο και έχουν περάσει αρκετούς μήνες για να εγκλιματιστούν. Σημειώνεται πως αποτελούν δωρεά στην Κύπρο από την τοπική αυτοδιοίκηση της Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία, η οποία φιλοξενεί το 90%-95% των γυπών της Ευρώπης.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Νίκος Κασίνης, ανέφερε στο Associated Press ότι οι συσκευές παρακολούθησης είναι απαραίτητες για να μπορούν να παρακολουθούν εάν τα νεαρά πουλιά ενσωματώνονται καλά τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες με τους υπόλοιπους 29 γύπες του νησιού. 

Ο γύπας είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Κύπρο και συγκαταλέγεται στα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, καθώς ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί σε επικίνδυνα χαμηλούς αριθμούς. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Νίκος Κασίνης, ο τοπικός πληθυσμός δεν έχει αναπληρωθεί με φυσικό τρόπο επειδή οι γύπες, όπως και άλλα μεγάλα είδη πουλιών, αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις πάνω από το νερό.

Μια μελέτη έδειξε ότι τα συγκεκριμένα πτηνά στην Κύπρο θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εντελώς στα επόμενα 15 χρόνια, έτσι οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με την οικολογική ομάδα BirdLife Cyprus, ανέλαβαν πρωτοβουλία και εισήγαγαν έναν αριθμό γυπών από την Ισπανία τον περασμένο χρόνο.

Περίπου 15 ισπανικοί γύπες απελευθερώθηκαν στην Κύπρο πριν από ένα χρόνο, εκ των οποίων οι 11 κατάφεραν να επιβιώσουν. Δύο από τα πουλιά πέθαναν όταν μπλέχτηκαν σε καλώδια ηλεκτρικού δικτύου, ένας γύπας δηλητηριάστηκε και ένας άλλος πέθανε λόγω της απειρίας και της αδυναμίας του να ενσωματωθεί σωστά στο νέο περιβάλλον, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Ο Νίκος Κασίνης επισήμανε ότι η δηλητηρίαση στον γύπα σημειώθηκε από παγίδες που είχαν τοποθετηθεί από κτηνοτρόφους που θέλουν να διώξουν άλλα αρπακτικά, όπως οι αλεπούδες.

Παρ' όλα αυτά, η κυπριακή υπηρεσία Θήρας και Πανίδας έχει δημιουργήσει δύο ομάδες περιπολίας με σκύλους ανιχνευτές που εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη δολώματα στη φύση. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Νίκος Κασίνης, μέρος αυτού του δηλητηρίου, το οποίο είναι απαγορευμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκει τον δρόμο του στα κυπριακά εδάφη από τα κατεχόμενα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM