Την Πέμπτη, δύο Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει το κυνήγι λύκων στη Σουηδία, καθώς η χώρα θέλει να μειώσει κατά 50% τον πληθυσμό του είδος, το οποίο θεωρείται απειλούμενο με εξαφάνιση.
Η σουηδική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή ενός κυνηγιού, επιτρέποντας στους πολίτες να σκοτώσουν πέντε ολόκληρες αγέλες λύκων, οι οποίες αριθμούν συνολικά 30 ζώα. Όπως αναφέρει ο Guardian, ακτιβιστικές ομάδες στη χώρα έχουν καταγγείλει την πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ορίζει η σύμβαση της Βέρνης, ο πληθυσμός των προστατευόμενων ειδών δεν επιτρέπεται να πέσει κάτω από αυτό που έχει οριστεί ως «βιώσιμο επίπεδο».
Ο πληθυσμός των λύκων της Σουηδίας μειώθηκε κατά σχεδόν 20% το διάστημα 2022-23 και σήμερα υπάρχουν 375 καταγεγραμμένα μέλη του είδους στη σκανδιναβική χώρα. Η μείωση οφείλεται εν μέρει στο όλο και αυξανόμενο κυνήγι του, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει το 2024 ότι σκοπεύει να μειώσει τον πληθυσμό κατά 50%, στους 170 λύκους. Όπως προβλέπεται, αυτός ο αριθμός θα είναι το νέο ελάχιστο «βιώσιμο επίπεδο», αντικαθιστώντας το σημερινό ελάχιστο όριο των 300 λύκων.
Οι επικριτές της πρωτοβουλίας λένε ότι θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό των λύκων, οι οποίοι ιστορικά δεν ευδοκιμούν στη σκανδιναβική χώρα, εν μέρει λόγω του κυνηγιού.
Στη Σουηδία δεν υπήρχε αναπαραγόμενος πληθυσμός λύκων από το 1966 έως το 1983 και το είδος καταγράφεται ως απειλούμενο στη χώρα και βρίσκεται στον κόκκινο κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.
Δεν είναι μόνο η Σουηδία
Τα σχέδια αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης εντός της Ευρώπης, με την ΕΕ να σκοπεύει να χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με τη δίωξη των λύκων, επιτρέποντας στις χώρες να αυξήσουν τον αριθμό που μπορούν να θανατώσουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει την οδηγία για τους οικοτόπους της, ώστε να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ο αριθμός των λύκων έχει αυξηθεί, ιδίως στις αλπικές και δασικές περιοχές της Σκανδιναβίας και της κεντρικής Ευρώπης. Οι αγρότες λένε ότι ο αυξημένος πληθυσμός αποτελεί απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα, όπως τα πρόβατα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα μέλη της σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων της Ευρώπης ψήφισαν να αλλάξουν το καθεστώς των λύκων από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο» είδος. Η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαρτίου 2025 και θα διευκολύνει την ΕΕ να αλλάξει την οδηγία για τους οικοτόπους, ώστε να επιτραπεί η θήρευση περισσότερων λύκων.
Όμως οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι αντί να αλλάξουν οι νόμοι για να επιτραπεί η θανάτωση των λύκων, οι αγρότες μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα, εγκαθιστώντας, για παράδειγμα, ηλεκτρικές περιφράξεις.
«Είμαστε πολύ επικριτικοί απέναντι στην πορεία που ακολουθεί τώρα η ΕΕ, υποβαθμίζοντας το καθεστώς προστασίας του λύκου», δήλωσε ο Magnus Orrebrant, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Σαρκοφάγων. «Εάν η ΕΕ ακολουθήσει την τελευταία απόφαση της σύμβασης της Βέρνης, αλλάζοντας το καθεστώς προστασίας του λύκου στην οδηγία για τους οικοτόπους, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ αρνητικό όχι μόνο για τους λύκους, αλλά για όλη την άγρια ζωή στην Ευρώπη», κατέληξε ο Orrebrant.
Με πληροφορίες από Guardian