Η ατμοσφαιρική ρύπανση «πνίγει» την Τεχεράνη - Έκλεισαν τα σχολεία για λόγους ασφαλείας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «πνίγει» την Τεχεράνη - Έκλεισαν τα σχολεία για λόγους ασφαλείας Facebook Twitter
EPA
0

Τα σχολεία της επαρχίας της Τεχεράνης θα παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν, παρατείνοντας το κλείσιμο που αποφάσισαν το Σάββατο και το οποίο επρόκειτο αρχικά να διαρκέσει δύο ημέρες.

Σήμερα, ένα πυκνό γκρίζο σύννεφο συνέχιζε να περιβάλει την ιρανική πρωτεύουσα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καλύπτοντας πλήρως την οροσειρά Αλμπόρτζ. «Όλα τα σχολεία της επαρχίας της Τεχεράνης (...), εκτός των περιοχών Φιρουζκούχ και Νταμαβάντ, θα παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα λόγω της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», είπε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων ο κυβερνήτης της Τεχεράνης Ανουσιραβάν Μοχσενί-Μπάντπεϊ. Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις «η πυκνότητα των ρύπων» θα «αυξηθεί στις μητροπόλεις».

Το διάστημα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας απόγευμα, η συγκέντρωση σωματιδίων (PM2,5) ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 147 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο air.tehran.ir. Το ποσοστό αυτό ήταν σχεδόν εξαπλάσιο από τα μέγιστα επίπεδα των 25μg/m3 κατά μέσο όρο εντός 24 ωρών, που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Κάθε χρόνο, μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση κορυφώνεται στην Τεχεράνη, ένα αστικό κέντρο με πληθυσμό 8,5 εκατομμύρια κατοίκους που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400-1800 μέτρων, λόγω του φαινομένου της «θερμοκρασιακής αναστροφής»: ο ψυχρός αέρας σε μεγάλο υψόμετρο εμποδίζει τον ζεστό και μολυσμένο αέρα να διαλυθεί.

Στην επαρχία Αλμπόρτζ (βόρεια), τα σχολεία θα παραμείνουν επίσης κλειστά για την εβδομάδα, έγινε γνωστό από τον αναπληρωτή κυβερνήτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Irna. Το μέτρο στοχεύει στο να εμποδίσει την κυκλοφορία των σχολικών λεωφορείων και να αποφευχθεί η έκθεση των παιδιών στη ρύπανση. Τα σχολεία της επαρχίας της Τεχεράνης είχαν κλείσει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου για τους ίδιους λόγους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «πνίγει» την Τεχεράνη - Έκλεισαν τα σχολεία για λόγους ασφαλείας Facebook Twitter
EPA
Η ατμοσφαιρική ρύπανση «πνίγει» την Τεχεράνη - Έκλεισαν τα σχολεία για λόγους ασφαλείας Facebook Twitter
EPA

Όμως, το να κλείνουν τα σχολεία «δεν βοήθησε στο να βελτιωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας στην Τεχεράνη», έγραψε σήμερα η εφημερίδα Donya-e Eqtesad, κάνοντας λόγο για το «μικρότερο αναγκαίο μέτρο» που οι αρχές μπορούσαν να πάρουν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο ιρανικός Τύπος, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί κάθε χρόνο 30.000 θανάτους στο Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ