Σε διευκρινιστική ανακοίνωση για την ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών της προχώρησε η εταιρεία Tetra Pak, με αφορμή άρθρο του Guardian για τα «πέντε αντικείμενα της καθημερινότητας με τον χειρότερο τύπο ρύπανσης».
Το συγκεκριμένο άρθρο (διαβάστε το εδώ) δημοσιεύθηκε από τον Guardian, στις 29 Νοεμβρίου 2024 και μέσα στη λίστα με τα πέντε βλαβερά για τον πλανήτη αντικείμενα που επιβαρύνουν τον πλανήτη με πλαστική ρύπανση, η συντακτική ομάδα περιλαμβάνει και τις συσκευασίες της Tetra Pak.
«Τα χαρτοκιβώτια της Tetra Pak, που συνδυάζουν χαρτί, μέταλλο και πλαστικό, είναι δύσκολα στην ανακύκλωση. Στο Βιετνάμ, πολλά καταλήγουν στις ακτές ή καίγονται, απελευθερώνοντας ρύπους» κατήγγειλε το πρακτορείο.
Με ανακοίνωσή της, η Tetra Pak, αποκρούει τα παραπάνω, ανταπαντώντας στον Guardian, ως εξής:
«Οι χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τα τρόφιμα και τα ποτά. Αποτελούνται κυρίως από χαρτί, ένα ανανεώσιμο υλικό που καθιστά τη συσκευασία ανθεκτική. Η λεπτή επίστρωση αλουμινίου προστατεύει το περιεχόμενο από το οξυγόνο και το φως, διατηρώντας το ασφαλές για κατανάλωση για έως και 12 μήνες, χωρίς την ανάγκη χρήσης συντηρητικών ή ψύξης. Τα στρώματα πολυμερών απωθούν την υγρασία και συγκρατούν όλα τα υλικά μαζί. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια συσκευασία που παρέχει σε όλους τους ανθρώπους πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα παγκοσμίως, ενώ μειώνει την αλλοίωση, τη σπατάλη τροφίμων και το αποτύπωμα άνθρακα του προϊόντος.
Οι χάρτινες συσκευασίες μας μπορούν να ανακυκλωθούν και ανακυκλώνονται για να γίνουν πολύτιμα υλικά για νέα προϊόντα, όπου υπάρχει κατάλληλη υποδομή συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης. Προωθούμε τη συλλογή και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων χάρτινων συσκευασιών ποτών, σε συνεργασία με εκπροσώπους της βιομηχανίας, και με δικές μας πρωτοβουλίες, επενδύοντας έως και 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως παγκοσμίως. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών δήμων, λιανοπωλητών, πελατών, εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων, άλλων κατασκευαστών συσκευασιών και πολιτικών φορέων, για να επεκτείνουμε τις υποδομές συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών παγκοσμίως».
Η λίστα του Guardian
Η λίστα που παρουσίασε ο Guardian για τα 5 αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και κάθε τσάντα, τα οποία επιβαρύνουν τον πλανήτη σε σημείο «κόκκινου συναγερμού».
1. Σακουλάκια πλαστικού (Ινδονησία):
2. Ρούχα από πολυεστέρα (Γκάνα, Κένυα)
3. Πλαστικά μπουκάλια (Καραϊβική)
4. Χαρτοκιβώτια τροφίμων (Βιετνάμ)
5. Υγρά μαντηλάκια (Ηνωμένο Βασίλειο