Μία ρυγχοφάλαινα έχει εγκλωβιστεί σε δίχτυα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις να ζητούν την απελευθέρωσή της, αλλά τους ντόπιους να λένε πως αυτό είναι δύσκολο.
Φιλοζωικές οργανώσεις καλούν στην άμεση απελευθέρωση της ρυγχοφάλαινας, η οποία είναι παγιδευμένη για πάνω από δύο εβδομάδες σε δίχτυα στο Ταΐτζι, μία πόλη στον Ειρηνικό που έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή για την ετήσια σφαγή δελφινιών. Σύμφωνα με ιαπωνικά Μέσα έχουν γίνει προσπάθειες απεγκλωβισμού του ζώου, που το μήκος του φτάνει τα τέσσερα ή πέντε μέτρα, αλλά οι ψαράδες υποστηρίζουν πως τόσο το μέγεθός του όσο και τα ισχυρά ρεύματα καθιστούν δύσκολο να οδηγηθεί στα ανοιχτά.
Ο Ren Yabuki, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων που μαγνητοσκοπεί με ένα drone τη φάλαινα από την ημέρα που παγιδεύτηκε, τα Χριστούγεννα, ανέφερε πως οι ψαράδες έκαναν μόνο μία μικρή προσπάθεια για να απελευθερωθεί το ζώο, προσθέτοντας πως η μοίρα του φαίνεται να έχει αποφασιστεί. «Είναι δύσκολο να οδηγήσεις τη φάλαινα έξω από τα δίχτυα και δεν θέλουν να απομακρύνουν τα δίχτυα (...) καθώς ένα μεγάλο μέρος των ψαριών θα διαφύγει, έτσι, η αίσθησή μου μού λέει πως θα τη σκοτώσουν», αναφέρει ο Yakubi διευθυντής εκστρατειών του Life Investigation Agency.
Αν τελικά η φάλαινα σφαγιαστεί το κρέας της θα μπορέσει να πωληθεί, σύμφωνα με τον Ιάπωνα ακτιβιστή. Ο ίδιος αναφέρει πως αν το ζώο πεθάνει από πείνα «αυτό θα είναι το χειρότερο τέλος» έτσι η «μόνη άλλη επιλογή θα είναι να τραβήξουν το δίχτυ και να στείλουν δύτες με καμάκια για να τη σκοτώσουν». Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Georgie Dolphin, στέλεχος του αυστραλιανού Humane Society International η φάλαινα είναι αναστατωμένη και μπλέκεται στα δίχτυα ενώ πραγματοποιεί καταδύσεις στα βαθιά προσπαθώντας να δραπετεύσει.
«Φοβόμαστε πως ο χρόνος τελειώνει για τη φάλαινα που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο αδύναμη», αναφέρει στηλιτεύοντας το γεγονός πως η φάλαινα έχει αφεθεί να υποφέρει και εκφράζοντας την ελπίδα πως οι αρχές της Ιαπωνίας θα επιμείνουν για την άμεση απελευθέρωση του θηλαστικού. Το αρμόδιο υπουργείο της Ιαπωνίας δήλωσε στο HSI πως έχει ζητήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωση της φάλαινα αν αυτό είναι εφικτό και ασφαλές.
Το Ταΐτζι προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του μετά το ντοκιμαντέρ The Cove, του 2009, στο οποίο αποτυπώνεται το ετήσιο «κυνήγι» δελφινιών. Ένας αριθμός από τα δελφίνια που εγκλωβίζονται σε όρμο της περιοχής πωλούνται για μεγάλα ποσά σε ενυδρεία και σε θαλάσσια πάρκα, ενώ άλλα σφαγιάζονται και το κρέας τους πωλείται. Το ντοκιμαντέρ πυροδότησε τη διεθνή καταδίκη της συγκεκριμένης πρακτικής.
Σε μία σπάνια συνέντευξή τους, οι ψαράδες δήλωσαν στον Guardian πως το κυνήγι ήταν νόμιμο σύμφωνα με το ιαπωνικό δίκαιο και αποτελεί ζωτική πηγή εισοδήματος για την πόλη, που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο τμήμα των ακτών του Ειρηνικού. Σύμφωνα με τον Yabuki η αποτυχία απεγκλωβισμού της φάλαινα θα βλάψει περαιτέρω τη φήμη της περιοχής.
Με πληροφορίες από Guardian