Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) στις ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι απαγορεύει στο εξής δύο γνωστές καρκινογόνες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα και βιομηχανικά περιβάλλοντα.
Η ανακοίνωση αναφέρει την πλήρη απαγόρευση του τριχλωροαιθυλενίου — επίσης γνωστό ως TCE — μιας ουσίας που βρίσκεται σε κοινά καταναλωτικά και κατασκευαστικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων περιποίησης επίπλων και επισκευής αυτοκινήτων. Επιπλέον, ο οργανισμός απαγόρευσε όλες τις καταναλωτικές χρήσεις και πολλές εμπορικές χρήσεις του perc — επίσης γνωστό ως τετραχλωροαιθυλένιο και PCE — ενός βιομηχανικού διαλύτη που χρησιμοποιείται από καιρό σε εφαρμογές όπως το στεγνό καθάρισμα και η επισκευή αυτοκινήτων.
«Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες έχουν προκαλέσει πάρα πολύ κακό για πάρα πολύ καιρό, παρά την ύπαρξη ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων», δήλωσε ο Jonathan Kalmuss-Katz, ανώτερος δικηγόρος στο Earthjustice.
Οι απαγορεύσεις ήρθαν μετά τα αποτελέσματα από αναλύσεις κινδύνου που διεξήγαγε η EPA πέρυσι, όπου διαπιστώθηκε ότι και οι δύο ουσίες παρουσιάζουν αδικαιολόγητο κίνδυνο βλάβης στην ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.
Σύμφωνα με την EPA, το perc είναι τοξικό για το νευρικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα και είναι ένας επίμονος περιβαλλοντικός ρύπος. Πολλοί οργανισμοί - συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία και τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο - έχουν ταξινομήσει τη χημική ουσία ως πιθανή καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Το Perc μπορεί επίσης να βιοδιασπαστεί σε TCE.
Την ίδια στιγμή, το TCE σχετίζεται με πολυάριθμους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος non-Hodgkin, της λευχαιμίας και του καρκίνου των νεφρών και του ήπατος. Επίσης, είναι τοξικό για το νευρικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα έκθεσης.
Ο Michal Freedhoff, βοηθός διαχειριστής EPA για το Γραφείο Χημικής Ασφάλειας και Πρόληψης Ρύπανσης, είπε ότι οι απαγορεύσεις θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές από τις βλάβες που προκαλούν τα χημικά αυτά. Είπε επίσης ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίσει να επιτρέπεται η χρήση χημικών που προκαλούν καρκίνο σε καταναλωτικά προϊόντα.
«Το μόνο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά τους κινδύνους αυτής της απίστευτα επικίνδυνης χημικής ουσίας ήταν να την απαγορέψουμε γιατί δεν υπήρχε τρόπος να προστατέψουμε τους ανθρώπους και το περιβάλλον από τις επιπτώσεις της», είπε η Freedhoff.
Η απαγόρευση αφορά στη χρήση του TCE σε όλα τα προϊόντα εντός ενός έτους, με ορισμένες εξαιρέσεις στο σχέδιο σταδιακής κατάργησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, στον καθαρισμό αεροσκαφών και ιατρικών συσκευών και στην κατασκευή ψυκτικών, ενώ η βιομηχανία μεταβαίνει σε άλλες, φιλικές προς το κλίμα.
Θα εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα προστασίας των εργαζομένων για περιορισμένες βιομηχανίες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν TCE. Ενώ η πρόταση ζητούσε χαμηλότερα όρια έκθεσης για τους εργαζομένους, η EPA τροποποίησε την απαίτηση στον τελικό κανόνα επειδή η τεχνολογία δεν υπάρχει για την παρακολούθηση στα χαμηλά επίπεδα που αρχικά προτάθηκαν, είπε η Freedhoff.
Στο περιβάλλον, το χημικό μπορεί να βρεθεί σε μολυσμένο έδαφος κοντά σε βιομηχανικές τοποθεσίες, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να εισχωρήσει στα υπόγεια ύδατα. Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν TCE ή σε περιοχές που το κατασκεύαζαν παλαιότερα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συνθηκών υγείας, σύμφωνα με την EPA. Το υγρό είναι άχρωμο και εξατμίζεται γρήγορα, επιτρέποντάς του να μολύνει τον αέρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Οι απαγορεύσεις υπογραμμίζουν τις προσπάθειες του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να θεσπίσει βασικά μέτρα προστασίας από επιβλαβείς χημικές ουσίες πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.
Με πληροφορίες από The Washington Post