Καναδάς: Startup έχει ανακυκλώσει 32 εκατ. chopsticks - «Ταξίδεψαν 6.000 μίλια για χρήση 20 λεπτών»

Καναδάς: Startup έχει ανακυκλώσει 32 εκατ. chopsticks - «Ταξίδεψαν 6.000 μίλια για χρήση 20 λεπτών» Facebook Twitter
Φωτογραφία: ChopValue
0

H ChopValue, μια startup από τον Καναδά, έχει ανακυκλώσει έως σήμερα 32 εκατομμύρια χρησιμοποιημένα chopsticks μετατρέποντάς τα σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης. 

Η ιδέα γεννήθηκε από το σούσι. Ο Felix Böck, διδακτορικός φοιτητής σε πανεπιστήμιο του Καναδά, μιλούσε απογοητευμένος για το ελάχιστο ενδιαφέρον γύρω από πρότασή του για τη χρήση απορριμμάτων ξύλου, από κατεδαφίσεις και εργοτάξια και αναρωτιόταν πώς θα πείσει τους ανθρώπους για την κατασπατάληση των πόρων. Με τα chopsticks στο χέρι, η σήμερα αρραβωνιαστικιά του, Thalia Otamendi, του είπε: «Felix ίσως πρέπει να ξεκινήσεις από κάτι μικρό. Και αυτό μπορεί να είναι το chopstick». 

Ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην ιδέα την επόμενη μέρα, σχεδιάζοντας την ChopValue, μία startup που στόχευε στο να προσφέρει μία δεύτερη ζωή ζωή στα χρησιμοποιημένα chopsticks. Τα σχέδια έγιναν σύντομα δράσεις. Κάδοι τοποθετήθηκαν στα εστιατόρια του Βανκούβερ, τελειοποιήθηκαν οι μέθοδοι καθαρισμού. Παράλληλα αναπτύχθηκε η διαδικασία για την μετατροπή των chopsticks, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατασκευασμένα από μπαμπού, σε κομψά είδη οικιακής χρήσης.

Τέσσερα χρόνια μετά, η ChopValue έχει ανακυκλώσει περισσότερα από 32 εκατομμύρια chopsticks, τα οποία θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής, και έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας για πάνω από 40 άτομα. «Αυτά τα chopsticks ταξίδεψαν 6.000 μίλια και έφτασαν στο τραπέζι σας για (σ.σ. να χρησιμοποιηθούν) 20 έως 30 λεπτά», αναφέρει ο Böck. «Μάλλον δεν μπορείτε να νιώσετε καλά όταν τα πετάτε μετά τη χρήση τους». 

Η εταιρεία έχει επεκταθεί στη Βόρεια Αμερική, χρησιμοποιώντας θερμότητα, ατμό και πίεση, μετατρέπει τα chopsticks σε ξύλινα πλακάκια. Η πρώτη ύλη προέρχεται από εκατοντάδες εστιατόρια καθώς και εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και πανεπιστήμια. Υπολογίζεται πως η ChopValue συλλέγει περίπου 350.000 chopsticks την εβδομάδα. 

Ανάμεσα στις πρώτες εταιρείες που συνεργάστηκαν με την ChopValue ήταν η Pacific Poke, μία εταιρεία που εδρεύει στον δυτικό Καναδά. «Σκεφτήκαμε ότι ήταν μια υπέροχη ιδέα. Αναρωτηθήκαμε, γιατί δεν το σκέφτηκε κανένας άλλος;» αναφέρει ο συνιδρυτής Dong Lam. «Πουλάμε μερικές εκατοντάδες μπολ την ημέρα, μπορείτε να φανταστείτε πόσα chopsticks συγκεντρώνονται σε βάθος χρόνου.»

Η αλυσίδα έχει γίνει ένα καλό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας την οποία η ChopValue ενθαρρύνει, έργα τέχνης και τραπέζια είναι φτιαγμένα από chopsticks που κάποτε χρησιμοποιήθηκαν στα εστιατόρια. 

 

Εξαγωγή του μοντέλου 

Η ChopValue επιθυμεί να εξάγει το μοντέλο της. «Δεν θέλουμε μαζική παραγωγή, μόνο σε τοπική κλίμα», λέει ο Böck. Ο ίδιος ευελπιστεί σε ένα δίκτυο από franchises που θα βρίσκουν chopsticks από τα τοπικά εστιατόρια και θα τα μετατρέπουν σε κοντινά μικρά εργαστήρια σε αντικείμενα.

Το τελικό προϊόν θα διατίθεται στην τοπική αφορά. Οι δημιουργίες της εταιρείας πωλούνται μέσα από τη σελίδα της και από συνεργαζόμενα καταστήματα. Μαζί με κάθε αντικείμενο που πωλείται δίνονται στοιχεία για την προηγούμενη χρήση του. 

«Βγάλαμε λεφτά από την πρώτη ημέρα», λέει ο Böck. «Επανεπενδύσαμε το κάθε δολάριο (...) και πλέον νιώθουμε πως πρέπει να αναπτυχθούμε σε παγκόσμια κλίμακα». 

 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM