Μοζαμβίκη: Περισσότεροι ελέφαντες γεννιούνται χωρίς χαυλιόδοντες λόγω λαθροθηρίας

Εξέλιξη των ειδών: Ελέφαντες γεννιούνται χωρίς χαυλιόδοντες λόγω λαθροθηρίας Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images.
0

Μια νέα μελέτη κατέληξε στο ότι η λαθροθηρία ελεφαντόδοντου σε περιοχές της Μοζαμβίκης οδήγησε στην εξέλιξη των ελεφάντων καθώς όλο και περισσότεροι γεννιούνται χωρίς χαυλιόδοντες.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science διαπίστωσε ότι στο Εθνικό Πάρκο «Gorongosa» μια παλαιότερα σπάνια γενετική πάθηση είχε γίνει πιο κοινή καθώς η λαθροθηρία ελεφαντόδοντου που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση τοπικού εμφυλίου πολέμου ώθησε το είδος στο χείλος της εξαφάνισης.

Πριν από τον πόλεμο, περίπου το 18,5% των θηλυκών δεν είχαν χαυλιόδοντες. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 33% μεταξύ των ελεφάντων που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Περίπου το 90% του πληθυσμού των ελεφάντων της Μοζαμβίκης σφαγιάστηκε στον εμφύλιο που διήρκεσε από το 1977 έως το 1992. Λαθροκυνηγοί πουλούσαν το ελεφαντόδοντο για να χρηματοδοτήσουν τις συγκρούσεις. 

Όπως στο χρώμα των ματιών και τον τύπο αίματος για τους ανθρώπους, τα γονίδια είναι υπεύθυνα για το εάν οι ελέφαντες κληρονομούν χαυλιόδοντες από τους γονείς τους.

Οι ελέφαντες χωρίς χαυλιόδοντες επιβίωσαν της σφαγής, οδηγώντας έτσι σε αυξημένη πιθανότητα να αναπαραχθούν και να μεταδώσουν το χαρακτηριστικό χωρίς χαυλιόδοντες στους απογόνους τους.

Στο μεταξύ ο καθηγητής, Ρόμπερτ Πρινγκλ του Πανεπιστημίου Princeton, επεσήμανε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει μια σειρά από μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το είδος. Σημείωσε ότι επειδή το χαρακτηριστικό χωρίς χαυλιόδοντες ήταν θανατηφόρο για τους αρσενικούς απογόνους, είναι πιθανό να γεννηθούν λιγότεροι ελέφαντες συνολικά.

Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη του είδους, που σήμερα ο πληθυσμός τους στο πάρκο είναι λίγο πάνω από 700.

Μια άλλη πιθανή επίπτωση μπορεί να αφορά το ευρύτερο τοπίο καθώς τα ζώα χωρίς τους χαυλιόδοντες τρώνε διαφορετικά φυτά.

Πάντως, ο καθηγητής εκτιμά ότι το εν λόγω χαρακτηριστικό είναι αναστρέψιμο με την πάροδο του χρόνου καθώς ο πληθυσμός των ελεφάντων πλέον ανακάμπτει. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM