Νέα Ζηλανδία: Τέλος στο κολύμπι με τα ρινοδέλφινα - Πώς οι τουρίστες επηρέασαν το είδος

Νέα Ζηλανδία: Τέλος στο κολύμπι με τα ρινοδέλφινα - Πώς οι τουρίστες επηρέασαν το είδος Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση της Νέα Ζηλανδίας απαγόρευσε στους τουρίστες να κολυμπούν με ένα συγκεκριμένο είδος δελφινιών, τα ρινοδέλφινα, σε μία προσπάθεια να προστατέψει τα θηλαστικά. 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αρχές της κυβέρνησης έδειξε ότι «οι άνθρωποι αγαπούν τα δελφίνια πάρα πολύ» και πως η αλληλεπίδραση μαζί τους έχει επιφέρει αλλαγές στο πώς τρέφεται και στο πώς ξεκουράζεται ο πληθυσμός των θηλαστικών.

Η απαγόρευση ισχύει για τις οργανωμένες εκδρομές που προσφέρονται στον Κόλπο των Νησιών (Bay Of Islands). Η περιοχή, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, είναι ένας προορισμός γνωστός για το ζεστό του κλίμα και τις «χρυσές» ακτές του. 

Τα ρινοδέλφινα προτιμούν να κολυμπούν σε παράκτιες περιοχές, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Στον Κόλπο των Νησιών ο πληθυσμός τους μειώθηκε κατά 66% από το 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. 

Ένας πυρήνας 19 ρινοδέλφινων εξακολουθεί να επισκέπτεται την περιοχή και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες το ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στα νεογέννητα του είδους αγγίζει το 75%. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο διεθνώς, σε σχέση και με το ποσοστό θνησιμότητας των νεογέννητων σε αιχμαλωσία. 

Νέα Ζηλανδία: Τέλος στο κολύμπι με τα ρινοδέλφινα - Πώς οι τουρίστες επηρέασαν το είδος Facebook Twitter
Ρινοδέλφινα στη Δυτική Αυστραλία - ΕΡΑ

Επιπλέον περιορισμοί για το κολύμπι με τα υπόλοιπα είδη δελφινιών 

 

Οργανωμένες εκδρομές που προσφέρουν κολύμπι με δελφίνια εξακολουθούν να επιτρέπονται ωστόσο σε άλλες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα με τις απαγορεύσεις για το κολύμπι με τα ρινοδέλφινα, η κυβέρνηση έθεσε επιπλέον όρους για την αλληλεπίδραση των τουριστών με άλλα είδη δελφινιών. Πλέον οι τουρίστες θα μπορούν να κολυμπούν με τα δελφίνια για 20 λεπτά, αρχικά το όριο ήταν στα 30 λεπτά, ενώ θα μπορούν να επισκέπτονται τις περιοχές όπου ζουν τα θηλαστικά είτε το πρωί είτε το απόγευμα. Έτσι τα θηλαστικά θα μπορούν περνούν μεγαλύτερα διαστήματα της ημέρας μακρυά από τον άνθρωπο. 

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας καταφύγιου για θαλάσσια θηλαστικά στην περιοχή του Κόλπου των Νησιών, με τη συνδρομή ερευνητών και φυλών Μαορί που ζουν εκεί. 

Ενστάσεις από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες

Από την πλευρά τους οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις της απαγόρευσης στον τουρισμό, αναφέροντας ωστόσο πως ο μικρότερος αριθμός οργανωμένων εκδρομών συνεπάγεται με μικρότερο έλεγχο στο πώς οι ιδιώτες με τα σκάφη τους αλληλεπιδρούν με τον ευάλωτο πληθυσμό των δελφινιών. 

Οι τουρίστες ωστόσο μπορούν ακόμα να κολυμπούν με άλλα είδη δελφινιών στα νότια. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM