Οι σπάνιοι αλπικοί παπαγάλοι της Νέας Ζηλανδίας, που φέρουν το όνομα Κέα, ενδεχομένως να έχουν κατευθυνθεί προς τα βουνά για να αποφύγουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι επιστήμονες λένε ότι η προσαρμοστικότητα τους θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβιώσουν από την κλιματική κρίση.
Ο Κέα θεωρείται ο μόνος αλπικός παπαγάλος στον κόσμο. Αλλά οι επιστήμονες που αναλύουν την αλληλουχία DNA και τα απολιθωμένα αρχεία έχουν βρει ότι αυτό το είδος ζούσε κάποτε και σε άλλα μέρη της χώρας.
Η κίνησή του αυτή μπορεί να το κατέστησε πιο ικανό να επιβιώσει από την απώλεια του περιβάλλοντός του, των συνηθειών του ή από τον αυξημένο ανταγωνισμό.
Για τα ειδικά αλπικά είδη όπως ο Κέα, η επιβίωση στην κλιματική κρίση μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτη διαδικασία. Και αυτό συμβαίνει καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και υποχωρούν τα αλπικά περιβάλλοντα, ορισμένα πιο ανταγωνιστικά είδη των πεδινών περιοχών αλλά και είδη που προσαρμόζονται ειδικά στις αλπικές συνθήκες ενδεχομένως να απειληθούν με εξαφάνιση.
Η έρευνα από την Ευρώπη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι έως και το 22% των ειδών που μελετήθηκαν σε παγετώνες στις ιταλικές Άλπεις θα εξαφανιστούν από την περιοχή, στην περίπτωση που εκλείψουν οι παγετώνες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago χρησιμοποίησαν δεδομένα γονιδιώματος του παπαγάλου Κέα, και ένα παραπλήσιο, «προσαρμοσμένο στα δάση», «αδελφό είδος» φυσικού παπαγάλου, του kākā.
Έψαχναν να εντοπίσουν τις γονιδιωματικές διαφορές που σχετίζονται με τις εξειδικεύσεις των οικοτόπων των δύο πουλιών αλλά δεν βρήκαν σημαντικές γονιδιωματικές διαφορές, που σχετίζονται με τη ζωή, σε μεγάλο υψόμετρο.
Οι ερευνητές στη μελέτη τους, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Κέα kea μπορεί αντ 'αυτού να είναι ένα είδος, το οποίο «χρησιμοποιούσε την αλπική ζώνη για να αποφύγει για παράδειγμα τα ανθρωπογενή τοπία που βρίσκονται χαμηλότερα».
Ο αναπληρωτής καθηγητής Michael Knapp, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι «Φυσιολογικά, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τον Κέα να επιβιώσει σε χαμηλότερα υψόμετρα.».
Είπε ότι η ιδέα ότι ο αλπικός παπαγάλος Κέα μετακινήθηκε ειδικά για να αποφύγει τους ανθρώπους είναι ακόμα υποθετική και δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να αποδειχθεί η αιτιώδης σχέση μεταξύ των ανθρώπινων οικισμών που επεκτείνονται και της υιοθέτησης των ορεινών ζωνών από τα πουλιά.
«Τι διακρίνει τον αλπικό βιότοπο από τους ανοικτούς βιότοπους της Νέας Ζηλανδίας; (Υπάρχουν) συνήθως έντονες ανθρωπογενείς επιρροές, η γεωργία συνεχίζεται και ούτω καθεξής» ήταν από τα βασικά στοιχεία που απασχόλησαν την έρευνα.
Ο Κέα έχει σίγουρα έρθει σε σύγκρουση με τους ανθρώπινους πληθυσμούς της Νέας Ζηλανδίας στο παρελθόν. Είναι ένα ιδιαίτερα έξυπνο, άτακτο και περίεργο είδος, γνωστό για την αγάπη του να επιτίθεται σε καουτσούκ υαλοκαθαριστήρες στα αυτοκίνητα των επισκεπτών του βουνού.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι η προσαρμογή του Κέα στα αλπικά περιβάλλοντα μπορεί να έχει βοηθηθεί από την προσωπικότητά του.
Η αλλαγή στον βιότοπο, έγραψαν, «μπορεί να διευκόλυνε - ή είχε διευκολυνθεί από - την εξέλιξη του μοναδικού συμπεριφορικού ρεπερτορίου του, που περιλαμβάνει υψηλή ικανότητα περιέργειας, μάθησης και ικανότητας επίλυσης προβλημάτων».
Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συρρικνώσει δραματικά τους αλπικούς οικότοπους για τον αλπικό παπαγάλο, Κέα, το είδος αυτό θα μπορούσε να επιστρέψει στα δάση. Μία κίνηση που θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό με τo kākā.
Όταν η Νέα Ζηλανδία πέρασε μια πρόταση για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για το κλίμα το 2020, ανέφερε συγκεκριμένα την «ανησυχητική τάση της μείωσης των ειδών και της παγκόσμιας βιοποικιλότητας», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αυτόχθονης βιοποικιλότητας της Νέας Ζηλανδίας.
Αλλά προς το παρόν, η Νέα Ζηλανδία παλεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της και δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της βάσει των κλιματικών συμφωνιών του Παρισιού. Ούτε για την επίτευξη του στόχου της για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Με πληροφορίες του Guardian