Παγκόσμιο ρεκόρ - Ο φετινός Μάιος ήταν ο πιο θερμός στο βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με την ΝΟΑΑ

Παγκόσμιο ρεκόρ - Ο φετινός Μάιος ήταν ο πιο θερμός στο βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με την ΝΟΑΑ Facebook Twitter
0

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Μάιο του 2020, η οποία έφθασε τους 15,7 βαθμούς Κελσίου, ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 141 ετών, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μαΐου 2016, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).

Ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει ποτέ καταγραφεί, με θερμοκρασία κατά 1,19 βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Η θερμοκρασία του προηγούμενου μήνα σε όλη τη Γη ήταν κατά σχεδόν ένα βαθμό (0,95) Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Η θερμοκρασία του πλανήτη στην ξηρά φέτος τον Μάιο σημείωσε ιστορικό ρεκόρ γι' αυτό το μήνα του έτους, ενώ στις θάλασσες ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στα μετεωρολογικά χρονικά.

Ορισμένες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Δυτικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής σημείωσαν μηνιαία θερμοκρασιακά ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα. Οι τελευταίοι επτά Μάιοι από το 2014 έως το 2020 έχουν υπάρξει οι θερμότεροι στην ιστορία.

Η φετινή άνοιξη (Μάρτιος-Μάιος) ήταν η δεύτερη θερμότερη στα χρονικά πίσω από εκείνη του 2016, ενώ γενικότερα το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι μέχρι στιγμής το δεύτερο θερμότερο. Αυτό καθιστά πολύ πιθανό ότι όλο το 2020 θα αποδειχθεί ένα από τα δύο θερμότερα έτη από το 1880.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM