Το περιβάλλον κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες στη μετα-Cοvid-19 εποχή

Το περιβάλλον κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες στη μετα-Cοvid-19 εποχή Facebook Twitter
Παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που επέφερε η πανδημία, το 52% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά δεν θα έβαζε την οικονομία πάνω από το περιβάλλον, αν έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στα δύο.
0

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ περιβάλλον και την ανακύκλωση μετά την πανδημία του Covid-19 θεωρεί πως πρέπει να γίνουν η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Την ανησυχία τους για το περιβάλλον και την ανακύκλωση αποτύπωσε πανευρωπαϊκή έρευνα για λογαριασμό του προγράμματος «Κάθε Κουτί Μετράει» («Every Can Counts»), που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα οφέλη της ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου και της κυκλικής οικονομίας.


Η έρευνα που διεξήχθη από τη βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Lucid σε 14 χώρες καταγράφει μια τεκτονική αλλαγή στις προτεραιότητες των Ευρωπαίων πολιτών. Το 86% πιστεύει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να ανακυκλώνουμε στη μετα-Covid-19 εποχή. Το 90% των Ελλήνων συμφωνεί με αυτή την άποψη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών ‒μαζί με την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο‒ που συγκέντρωσαν το υψηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων.

Το περιβάλλον πιο σημαντικό και από την οικονομία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι, παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που επέφερε η πανδημία, το 52% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά δεν θα έβαζε την οικονομία πάνω από το περιβάλλον, αν έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 59%, στοιχείο με ιδιαίτερη βαρύτητα για μια χώρα που βίωσε δεκαετή οικονομική κρίση.


«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι κατανοούν την ανάγκη να ανακυκλώνουμε όσο πιο πολλά απορρίμματα γίνεται, ενώ ο Covid-19 απλώς επιτάχυνε την όλη διαδικασία. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ξεκάθαρα πόσο επείγον είναι το πρόβλημα και είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν περισσότερο ώστε να μεταβούμε σε μια πραγματικά κυκλική οικονομία» δήλωσε ο David Van Heuverswyn, director του Every Can Counts Europe.

9 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν την ανακύκλωση υποχρέωση όλων μας

Ποιες είναι όμως οι αντιλήψεις των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης σε μια εποχή οπου η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα του πλανήτη βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας;

Στην ερώτηση «Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση για εσάς;», η ανακύκλωση είναι «πολύ ή εξαιρετικά σημαντική» για το 79% των Ευρωπαίων και για το 85% των Ελλήνων αντίστοιχα. Αν προσθέσουμε, δε, και το επιπλέον 13% των συμμετεχόντων που τη βρίσκουν αρκετά σημαντική, το άθροισμα των θετικών απαντήσεων στην Ελλάδα φτάνει το 98%. Επίσης, το 92% των Ευρωπαίων πιστεύει πως η ανακύκλωση είναι υποχρέωση όλων των πολιτών, κάτι που βρίσκει σύμφωνο και το 95% των Ελλήνων. Τέλος, ένα συντριπτικό ποσοστό, που φτάνει το 91% των Ευρωπαίων, δηλώνει πως θα ήθελε να μπορεί να κάνει περισσότερα όσον αφορά την ανακύκλωση, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να φτάνει το 96%. Η ανάγκη αυτή του κόσμου να προσπαθήσει περισσότερο για την ανακύκλωση αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό και στις σχετικές απαντήσεις των πολιτών της Ισπανίας (92%), της Ρουμανίας (97%), της Ουγγαρίας (94%), της Ιταλίας (94%) και της Σερβίας (94%).

Το περιβάλλον κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες στη μετα-Cοvid-19 εποχή Facebook Twitter
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν την ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου. Αυτήν τη στιγμή ο μέσος όρος ανακύκλωσής τους στην Ευρώπη είναι στο 75%, ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 65%.

Ο Covid-19 δεν εμπόδισε τους Έλληνες να ανακυκλώνουν περισσότερο

Οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας λόγω Covid-19 έκαναν την ανακύκλωση δυσκολότερη για περίπου έναν στους δύο Έλληνες (45%). Παρά τις εμφανείς δυσκολίες. όμως, επτά στους δέκα (70%) δήλωσαν ότι κατάφεραν να ανακυκλώσουν περισσότερο τους τελευταίους μήνες σε σχέση με πριν.


Σε σχέση με τις συνήθειες ανακύκλωσης, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους ανακυκλώνουν συχνά ή πάντα όλα τα είδη υλικών. Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα το 29% δηλώνει ότι ανακυκλώνει συχνά και το 47% όλα τα υλικά συσκευασίας, πάντα. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν την ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου. Αυτήν τη στιγμή ο μέσος όρος ανακύκλωσής τους στην Ευρώπη είναι στο 75%, ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 65% (πηγή: MPE and European Aluminium, 2017). Παρ' όλα αυτά, ένα 52% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει πως πρέπει να ανακυκλώνουμε περισσότερα κουτιά αλουμινίου απ' ό,τι τώρα, ενώ ένα 38% θεωρεί πως πρέπει να ανακυκλώνεται το 100%.


«Τα κουτιά αλουμινίου μπορούν να ανακυκλωθούν αμέτρητες φορές, χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητα. Με το 90% των Ελλήνων να συμφωνεί ότι πρέπει να ανακυκλώνουμε περισσότερα ή όλα τα κουτάκια, η έρευνα δείχνει ότι αλλάζουμε σταδιακά συνήθειες και στρεφόμαστε σε υλικά που στηρίζουν την κυκλική οικονομία» αναφέρει η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του προγράμματος «Κάθε Κουτί Μετράει» στην Ελλάδα, και συμπληρώνει: «Συνεργαζόμαστε με δήμους, σχολεία, οργανισμούς και εταιρείες για να εμπνεύσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακυκλώνουν κάθε κουτί. Ακόμα και φέτος, που οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες λόγω της πανδημίας, ο κόσμος συμμετέχει ενεργά στις δράσεις μας, π.χ. στην ανακύκλωση on the go στη Θεσσαλονίκη και στις παραλίες του Αλίμου».

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM