Πίνδος: Αρκούδα εγκλωβίστηκε σε δεξαμενή - Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης με ράμπα

Πίνδος: Αρκούδα εγκλωβίστηκε σε δεξαμενή - Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης με ράμπα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Facebook / Καλλιστώ
0

Μια αρκούδα εγκλωβίστηκε σε δεξαμενή νερού στη Βόρεια Πίνδο και για τη διάσωσή της κατασκευάστηκε μια αυτοσχέδια ράμπα.

Σκαρφαλώνοντας στην ξύλινη ράμπα, η νεαρή αρκούδα κατάφερε να «δραπετεύσει» από τη δεξαμενή νερού όπου είχε πέσει, στην τοπική κοινότητα Μεταμόρφωσης του δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων, στον ορεινό όγκο Μιτσικελίου, στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Πίνδος: Αρκούδα εγκλωβίστηκε σε δεξαμενή - Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης με ράμπα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Facebook / Καλλιστώ
Πίνδος: Αρκούδα εγκλωβίστηκε σε δεξαμενή - Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης με ράμπα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Facebook / Καλλιστώ
Πίνδος: Αρκούδα εγκλωβίστηκε σε δεξαμενή - Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης με ράμπα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Facebook / Καλλιστώ

Η ομβροδεξαμενή ήταν γεμάτη νερό σχεδόν στο ύψος του ζώου, το οποίο ήταν αρκετά καταπονημένο και κολυμπούσε, μάταια, για να μπορέσει να βρει κάποια διέξοδο διαφυγής. Για τον απεγκλωβισμό του η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης άδειασε τη δεξαμενή και κατασκεύασε με ξύλα μια αυτοσχέδια ράμπα διαφυγής, την οποία χρησιμοποίησε η νεαρή αρκούδα για να διαφύγει και να επιστρέψει στον βιότοπό της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για την εγκλωβισμένη αρκούδα ενημερώθηκαν από κατοίκους της Μεταμόρφωσης η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), το Δασαρχείο Ιωαννίνων και η περιβαλλοντική οργάνωσης Καλλιστώ, στελέχη των οποίων, μαζί με εξειδικευμένο κτηνίατρο, έσπευσαν στο σημείο. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού της νεαρής αρκούδας έγινε με τη δέουσα προσοχή, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από το εξειδικευμένο προσωπικό των προαναφερθέντων φορέων, που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης είχε η άμεση κινητοποίηση και ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων, αλλά και η άμεση πληροφορία από την τοπική κοινωνία.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Καλλιστώ το έργο LIFE ARCPROM, που στόχο έχει τη βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου στα Εθνικά Πάρκα Οροσειράς Ροδόπης, Πρεσπών, Β. Πίνδου (Ελλάδα) και Maiella (στην Ιταλία). Οι ανοιχτές ομβροδεξαμενές, ειδικά όταν η περίφραξή τους είναι ελλιπής ή κατεστραμμένη, αποτελούν δυνάμει κίνδυνο για το σύνολο της πανίδας. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος, η Καλλιστώ εργάζεται για την τροποποίηση των δεξαμενών νερού που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για τις αρκούδες, μέσα από το έργο Life Bear Smart Corridors.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Περιβάλλον / «SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Οι συγκρούσεις με τα πλοία είναι η κυρίαρχη απειλή αφανισμού των φυσητήρων που βρίσκουν καταφύγιο στις ελληνικές θάλασσες. Λύση για την προστασία των φυσητήρων θα δώσει μια καινοτόμο εφαρμογή, το «SAvE Whales». Πότε και πως θα αξιοποιηθεί.
LIFO NEWSROOM
Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια, το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο»
LIFO NEWSROOM