Πρωτιά στον τομέα της ανακύκλωσης σημειώνει ο δήμος Χαλανδρίου, με το ποσοστό της ανακύκλωσης να ανέρχεται στο 80%, βάση έρευνας που έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου στο σύστημα μπλε-κίτρινου-πράσινου κάδου.
Η έρευνα διενεργήθηκε στον Ασπρόπυργο, από εταιρεία η οποία έκανε εξονυχιστική καταγραφή όλων των απορριμμάτων των κάδων που είχαν δειγματοληπτικά ληφθεί από 8 σημεία της πόλης, για μια εβδομάδα.
Δηλαδή από τους περίπου 2,21 τόνους που συλλέχθηκαν το 20,4% προέρχεται από τον μπλε κάδο και 15,6% από τον κίτρινο κάδο (ανακύκλωση χαρτιού-χαρτονιού). Το πιο σημαντικό είναι ότι από το 64% των απορριμμάτων που κατέληξαν στον πράσινο κάδο μόνο το 13% είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το 9,3% είναι χαρτί υγείας. Το 60,5% είναι υπολείμματα τροφών.
«Το όραμα πίσω από τις στρατηγικές αυτές επιλογές είναι, να καταστεί ο Δήμος πρότυπο για όλη την επικράτεια στη διαχείριση των απορριμμάτων». εξηγεί ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος και προσθέτει: «Τα εντυπωσιακά στοιχεία από την ανακύκλωση στην πόλη αλλά και την πιλοτική εφαρμογή του καφέ κάδου δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι πολίτες, όταν ενημερωθούν διεξοδικά, ανταποκρίνονται πλήρως, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στηρίζουμε τους πολίτες, στηριζόμαστε στους πολίτες για να κάνουμε το Δήμο Χαλανδρίου υπόδειγμα "πράσινου" Δήμου", καταλήγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Επισημαίνει ότι οι κάτοικοι είναι σε θέση πλέον να ανακυκλώνουν σε ποσοστό σχεδόν 80%. Από τα 878 κιλά ανακυκλώσιμα που συλλέχθηκαν από όλους τους κάδους, το 79% ανακυκλώθηκε στον μπλε ή στον κίτρινο κάδο», εξηγεί ο κ. Λυμπεράτος και καταλήγει: «Πέρα από αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, κρατάμε ότι απαιτείται περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την διάκριση του μπλε και του κίτρινου κάδου, δεδομένου ότι κατά τη δειγματοληψία προέκυψε ότι στον μπλε κάδο καταλήγει ένα ποσοστό 54% χαρτιού και χαρτονιού που θα έπρεπε κανονικά να καταλήγει στον κίτρινο κάδο».
Σημειώνεται ότι με βάση το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει ο Δήμος Χαλανδρίου από το 2015, έχει ανατραπεί πλήρως ο συσχετισμός πράσινων και μπλε κάδων. Οι πρώτοι έχουν μειωθεί σε 3.000 από 4.500 ενώ οι δεύτεροι έχουν αυξηθεί στους 2.500 από 1500 και έχουν προστεθεί 1.000 κίτρινοι κάδοι. Ο Δήμος Χαλανδρίου είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα που εφαρμόζει ξεχωριστό ρεύμα διαχείρισης χαρτιού και χαρτονιού σε όλο τον Δήμο.
Επίσης από το Δεκέμβριο του 2016 ο Δήμος εφάρμοσε πιλοτικά μία καινοτόμο διαχείριση των υπολειμμάτων τροφών, με την εθελοντική συμμετοχή 800 περίπου κάτοικων οι οποίοι είχαν πρόσβαση με κλειδί στον καφέ κάδο και κατάφεραν να απορρίπτουν λιγότερο από 20% των απορριμμάτων τους στον πράσινο κάδο. Από το Μάρτιο του 2019 το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα της Αγίας Βαρβάρας. Από τις μετρήσεις που έγιναν το Σεπτέμβριο του 2019 προκύπτει ότι οι μισοί κάτοικοι του διαμερίσματος ρίχνουν τα υπολείμματα τροφών στον καφέ κάδο. Το ποσοστό κρίνεται εντυπωσιακό γιατί καλύπτει πλήρως τον εθνικό στόχο για απόρριψη του 50% των υπολειμμάτων τροφών στον καφέ κάδο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ