Συναγερμός για το Τσερνόμπιλ από την Greenpeace - Στη δημοσιότητα ανησυχητική έκθεση

Συναγερμός για το Τσερνόμπιλ από την Greenpeace - Στη δημοσιότητα ανησυχητική έκθεση Facebook Twitter
"H μόλυνση είναι εκεί. Είναι σε ό,τι τρώνε και ό,τι πίνουν. Είναι στο ξύλο που χρησιμοποιούν για κατασκευές και καίνε για να τους ζεστάνει." αναφέρει η ανησυχητική έκθεση της Greenpeace που δημοσιοποιήθηκε σήμερα
6

H οικονομική κρίση στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία σημαίνει πως ο έλεγχοι και οι δοκιμές σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ έχουν σταματήσει ή ελαττωθεί σε ανησυχητικό βαθμό, επισημαίνει η μεγάλη έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Greenpeace.

Σύμφωνα με επιστημονικές δοκιμές, για λογαριασμό της ομάδας περιβαλλοντικής εκστρατείας, η συνολική μόλυνση έχει μειωθεί κάπως, αλλά παραμένει αρκετά υψηλή, ειδικά σε δασικές περιοχές.

Οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές εξακολουθούν να έρχονται σε καθημερινή επαφή με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από τον Απρίλιο του 1986, μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο.

"Είναι σε ό,τι τρώνε και ό,τι πίνουν. Είναι στο ξύλο που χρησιμοποιούν για κατασκευές και καίνε για να τους ζεστάνει." αναφέρει η έκθεση. Η επιστημονική ομάδα της Greenpeace, διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε σπόρους σιτηρών, τα επίπεδα ακτινοβολίας στις μολυσμένες περιοχές - όπου ζουν κατ 'εκτίμηση 5 εκατομμύρια άνθρωποι - έχουν στην πραγματικότητα αυξηθεί και σημειώνει πως η μόλυνση θα τους συνοδεύει για πολλές ακόμη δεκαετίες ή και αιώνες.

"Η καταστροφή του Τσερνομπίλ προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον που θα διαρκέσουν για χιλιάδες χρόνια", αναφέρει η 54 σελίδων έκθεση. "Αυτή η μόλυνση αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων που πρέπει να ζουν σε αυτά τα μέρη. Και ακριβώς όπως η μόλυνση αυτή θα είναι μαζί τους για τις επόμενες δεκαετίες, έτσι θα συνεχίζονται και οι σχετικές επιπτώσεις στην υγεία τους."

Συναγερμός για το Τσερνόμπιλ από την Greenpeace - Στη δημοσιότητα ανησυχητική έκθεση Facebook Twitter


Δεδομένα από την μελέτη έδειξαν μια σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του πληγέντος πληθυσμού της Ουκρανίας. Εκεί βρέθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων και η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς σε νέους ανθρώπους.


Ωστόσο η Greenpeace έδωσε στοιχεία και για τις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την καταστροφή της Φουκουσίμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πολλές από αυτές που είναι γύρω από το εργοστάσιο, θα παραμείνουν ακατοίκητες για δεκαετίες.


Όπως και με το Τσερνομπίλ, τα δάση γύρω από τον χώρο του ατυχήματος στην Ιαπωνία βρέθηκαν να έχουν γίνει αποθετήρια της ραδιενεργού μόλυνσης σε βαθμό που δεν θα μπορούσε να καθαριστεί.


Τρεις δεκαετίες μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, πάνω από 6.313 τετραγωνικά μίλια γης εξακολουθούν να θεωρούνται άχρηστα για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα και περισσότερα από 93.205 τετραγωνικά μίλια σε Λευκορωσία, Ρωσία και τη Ουκρανία έχουν οριστεί μολυσμένες περιοχές. Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που επισήμως έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια του Τσερνομπίλ. Μαρτυρίες που φέρνει στη δημοσιότητα η Greenpeace αναφέρουν πως οι περισσότεροι είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση και πως δεν τήρησαν όλες τις προφυλάξεις. 

Ο Victor Khanayev, ένας χειρουργός στη ρωσική περιοχή του Novozybkov, είπε ότι πολλοί άνθρωποι ήταν πολύ φτωχοί για να εξασφαλιστεί ότι έτρωγαν μόνο φαγητό που δεν είχε μολυνθεί. "Είναι αδύνατο για τους ανθρώπους της υπαίθρου και ακόμα και τους κατοίκους της πόλης να μην καταναλώσουν τοπικά προϊόντα από τη γη και τον κήπο τους, ειδικά όταν η επίσημη χρηματική αποζημίωση είναι τόσο μικρή," είπε.

Η Halina Chmulevych, μια ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών σε ένα χωριό στην περιοχή Rivne της Ουκρανίας, αναφέρθηκε στην έκθεση, και παραδέχεται πως και αυτή μερικές φορές δεν είχε άλλη επιλογή από το να ταΐσει τα παιδιά της με μολυσμένη τροφή.

6

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Πρώτα ήταν το Three mile island, μετά το Chernobyl, τώρα το Fukushima. Η νέα τραγωδία που εξελίσσεται στην Ιαπωνία είναι ίσως η εφιαλτικότερη όλων. Ενας breeder type αντιδραστήρας παράγει πλουτώνιο από την σχάση ουρανίου. Το πλουτώνιο παραμένει ραδιενεργό για 1.000.000 χρόνια έχοντας half life στα 500.000 χρόνια. Ο αντιδραστήρας απελευθερώνει την ραδιενέργειά του στην θάλασσα με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Το Atomic Commission μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα κατέβασε την σελίδα του από το διαδίκτυο και ανέβασε μιαν άλλη που δεν παρέχει πληροφορίες πλέον. Είναι ότι χειρότερο...
Συγγνωμη, αλλα ακουω βλακειες.The most stable are Pu-244, with a half-life of 80.8 million years, Pu-242, with a half-life of 373,300 years, and Pu-239, with a half-life of 24,110 years. All of the remaining radioactive isotopes have half-lives that are less than 7,000 years. -- wikipediaΓια τ'ονομα του Θεου, σκεφτειτε και λιγακι. Οσο πιο μεγαλη η ημι-ζωη, τοσο πιο ακινδυνο ειναι γιατι τοσο λιγοτερες αποσυνθεσεις γινονται ανα δευτερολεπτο. Το μη-ραδιενεργο υδρογονο, π.χ., μπορει να πει κανεις οτι εχει απειρη ημι-ζωη. Απο την αλλη μερια, αν κατι εχει ημι-ζωη πολυ μικρη, λιγες ωρες ας πουμε, παλι ειναι σχετικα ακινδυνο, γιατι ειναι μικρο το χρονικο διαστημα που μπορει να κανει βλαβη σε εναν οργανισμο και μπορει οι αποσυνθεσεις να γινουν "στα κουτουρου" . Γι αυτο και οι επιστημονες δεν μετρανε την επικινδυνοτητα με την ημιζωη.
Για το γεγονός ότι είναι breeder type reactor, δεν λες τίποτα ούτε για τον εμφανή κίνδυνο. Το half life σε πείραξε, που δεν το κατέχεις ή τουλάχιστον δεν το εξηγείς. Τελικά συμφωνείς με την πυρινική ενέργεια; Ενας Τούρκικος Candu πως θα σου φαινόταν;
Αυτή είναι η προσωποποίηση της κολασεως! Ολα μολυσμένα για χιλιάδες χρόνια, ακατοίκητα και απρόσιτα. Και εκεί που έλεγαν οτι ήταν η χειρότερη, δυστυχώς επαναλήφθηκε σε μια πολύ όμορφη χώρα όπως η Ιαπωνία. Η τρίτη ίσως γίνει και η φαρμακερή της ανθρωπότητας.